Архів
Субота,
11 травня 2019 року

№ 37 (19684)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Що таке імуноцитофіт

НА ПРИЛАВКАХ щороку з’являються нові препарати для садівництва й городництва. Та далеко не завжди можна отримати кваліфіковану консультацію щодо їх застосування. Імуноцитофіт — препарат не новий, проте не всі правильно його використовують. Тому про нього докладно і доступно.

Імуноцитофіт сприяє розвитку захисних реакцій рослин, має адаптогенні та антистресові властивості, стимулює імунну систему.

Випускають його в таблетках блакитного кольору (іноді фіолетового).

Імуноцитофіт — це суміш етилових ефірів вищих жирних кислот і сечовини. Дія препарату полягає у посиленні ростових процесів і природного імунітету рослин проти хвороб. Він ефективний проти фітофторозу, ризоктиніозу, різних видів парші, чорної ніжки, борошнистої роси, сірої і білої гнилі, бактеріозу, сприяє загоєнню ран.

Препарат не фітотоксичний. Цінним є те, що імуноцитофіт безпечний для живих організмів, комах та людей. Його можна використовувати сумісно з інсектицидами: децисом, фастаком, арриво, цимбушем, карате.

Не можна застосовувати одночасно з біопрепаратами і перманганатом калію.

Проникнення препарату в насіння досягається протягом кількох годин. Максимальний ефект настає через 7-10 днів.

Одну таблетку імуноцитофіту розчиняють у столовій ложці холодної води, періодично помішуючи протягом півгодини.

Для приготування робочого розчину в отриманий концентрат препарату додають потрібну кількість води залежно від виду обробки та культури.

Готовий розчин зберігають не довше як 12 годин.

Не варто обробляти рослини одночасно з поливанням, у дощ чи по росі.

Для обробки насіння перед висіванням одну таблетку розчиняють у 10-15 мл води. В залежності від величини насіння його витримують від 3 до 24 годин.

Для обробки сотки вегетуючих рослин до концентрату додають 4 л води і одержаним розчином обприскують насадження.

Помідори перший раз обробляють у фазі бутонізації, другий — під час цвітіння першої китиці, втретє — коли цвіте третя китиця.

Огірки перший раз обприскують при відростанні двох-чотирьох листків, другий — на початку цвітіння, третій раз — у пору масового плодоношення.

При загрозі спалаху захворювання обробка імуноцитофітом насіння і рослин стимулює імунітет і активізує ріст, діє як фунгіцид, справляє лікувальний ефект.

Версія для друку          До списку статтей

РОЗПУСТИЛОСЯ листя на фруктових, і можна було помітити, що відбувалося це на деревах не одночасно: одні рясно зеленіють, а інші ще тільки починають. Певна річ, маємо на увазі не видові відмінності, а лише ті випадки, коли затримка розпускання листя спричинена підмерзанням кореневої системи і «роботою» шкідників. Звідси висновок: необхідне лікування і посилене підживлення. Як провести останнє в одному з матеріалів.

Цю культуру дехто забуває посіяти на своєму городі. Як ото в приказці: «Сім літ мак не родив, і голоду не було», тільки замість слова «мак» підставимо «горох». А дарма. Якщо в сім’ї є діти, то це неабиякі ласощі для них, не кажучи вже про велику кулінарну та кормову цінність культури. Хто ще не впорався із сівбою, не біда, адже горох можна сіяти впродовж усього літа кожні два-три тижні. Тож до діла, а ми дамо рекомендації щодо агротехніки, яка є нескладною, та боротьби зі шкідниками.

Подамо також цікаве спостереження стосовно спанбонду — укривного матеріалу, який нині вже широко використовується в городництві. А річ у тому, що більшість нетканих матеріалів із лицьового і виворітного боків мають різну проникність...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове