Архів
Субота,
11 травня 2019 року

№ 37 (19684)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чим підгодувати часник?

НА КОЖНОМУ городі є ярий або озимий часник, але великі головки виростають не на кожному, і причина зовсім не в сорті. Необхідно забезпечити належний догляд протягом усього вегетаційного періоду. Важливу роль відіграє весняне підживлення часнику, зокрема в травні. Справа ця не така проста, як здається на перший погляд.

Озимий часник добре зимує і з настанням тепла активно йде в ріст, тому і збирають його раніше.

У першій декаді травня підживлюють також і озимий, і ярий часник, оскільки в останнього у цей час формуються головки. Визначити час внесення добрива для ярого часнику просто: у нього має сформуватися три-чотири повноцінних листки. Обидва види часнику протягом усього вегетаційного періоду підживлюють тричі — двічі навесні, а останнє проводять у середині червня. Важливо дотримуватися дозування і не захоплюватися органікою.

Оскільки часник не любить надлишку вологи в ґрунті, підживлення суміщають з поливами, але поливати потрібно під основу стебла, щоб уникнути опіків на листі.

Поповнити нестачу поживних речовин після зими допоможе розчин сечовини. Концентрація невелика — 1 столову ложку розводять у 10 літрах води. На квадратний метр насаджень витрачають близько 2-3 літрів поживної рідини.

Можна використати також розчин нітрофоски або нітроамофоски. Для приготування розчину на відро води (10 літрів) беруть 2 ст. ложки добрива. На «квадрат» грядки витрачають 3-4 літри такого добрива.

Якщо з осені часник не підживлювали попелом, це роблять у травні. Попіл просівають крізь решето і посипають міжряддя з одночасним розпушуванням ґрунту. Можна також застосовувати настій попелу як підживлення.

Якщо вирішили вдатися до позакореневого підживлення, то добрива використовують ті ж, що й при поливі, але дозу треба брати вдвічі меншу. Процедуру обприскування часнику проводять ввечері або похмурого дня.

Версія для друку          До списку статтей

РОЗПУСТИЛОСЯ листя на фруктових, і можна було помітити, що відбувалося це на деревах не одночасно: одні рясно зеленіють, а інші ще тільки починають. Певна річ, маємо на увазі не видові відмінності, а лише ті випадки, коли затримка розпускання листя спричинена підмерзанням кореневої системи і «роботою» шкідників. Звідси висновок: необхідне лікування і посилене підживлення. Як провести останнє в одному з матеріалів.

Цю культуру дехто забуває посіяти на своєму городі. Як ото в приказці: «Сім літ мак не родив, і голоду не було», тільки замість слова «мак» підставимо «горох». А дарма. Якщо в сім’ї є діти, то це неабиякі ласощі для них, не кажучи вже про велику кулінарну та кормову цінність культури. Хто ще не впорався із сівбою, не біда, адже горох можна сіяти впродовж усього літа кожні два-три тижні. Тож до діла, а ми дамо рекомендації щодо агротехніки, яка є нескладною, та боротьби зі шкідниками.

Подамо також цікаве спостереження стосовно спанбонду — укривного матеріалу, який нині вже широко використовується в городництві. А річ у тому, що більшість нетканих матеріалів із лицьового і виворітного боків мають різну проникність...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове