Архів
Субота,
11 травня 2019 року

№ 37 (19684)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Що слід враховувати, підживлюючи рослини

АЗОТНІ добрива зазвичай вносять навесні, на початку вегетації рослин. Вони відразу реагують на підживлення: починають активно розвиватися. При цьому знижується імунітет і культури швидше уражуються хворобами.

Це відбувається тому, що надмірний уміст азотних добрив призводить до розбалансування живлення, а в результаті ще й накопичуються нітрати.

Максимальна кількість нітратів у плодах нагромаджується після застосування аміачної чи натрієвої селітри, а менше — при внесенні сечовини і сульфату амонію.

Добрива слід вносити, зважаючи на погодні умови.

Підживлення в холодний період не дає користі, позаяк поживні речовини погано надходять до коренів. За температури нижче 8°С різко знижується поглинання азоту і фосфору. Підвищені дози першого при цьому діють на рослину вкрай негативно, особливо на кислих ґрунтах. Підживлювати на таких ділянках слід у теплішу пору. До того ж у таких місцевостях корисно вносити гранульований суперфосфат, позаяк фосфор відіграє провідну роль у підвищенні холодостійкості. Рослини повніше засвоюють фосфор на вапнованих ґрунтах та тих, де внесено органічні добрива.

Важливо також робити підживлення по вологому ґрунту. Якщо довго немає дощу, ефективність від унесення добрив різко знижується. Це пояснюється тим, що погіршуються ґрунтові умови, відтак підвищується концентрація розчину добрив, що часто призводить до інтоксикації землі, особливо азотом, що спричиняє опіки коренів, а також негативно позначається на мікрофлорі. Ось чому необхідно перед підживленням щедро полити рослини.

Вкрай важливо правильно застосовувати рідкі добрива. Неприпустиме потрапляння розчину на листя рослин. Підживлення вносять по борозенках, а в разі потрапляння на зелену масу розчин слід змити чистою водою.

Також до опіків призводить унесення рідких добрив по сухому ґрунту, адже при цьому потерпають корені.

Не можна розсипати сухі добрива, сподіваючись, що пройде дощ і вони всотаються в ґрунт.

Підживлювати будь-які овочеві чи плодові насадження слід, керуючись загальним правилом: краще недодати, ніж передати куті меду. Достатньо підживити городину один-два рази за сезон у так звані критичні фази росту та розвитку рослин, що буде найефективніше.

Версія для друку          До списку статтей

РОЗПУСТИЛОСЯ листя на фруктових, і можна було помітити, що відбувалося це на деревах не одночасно: одні рясно зеленіють, а інші ще тільки починають. Певна річ, маємо на увазі не видові відмінності, а лише ті випадки, коли затримка розпускання листя спричинена підмерзанням кореневої системи і «роботою» шкідників. Звідси висновок: необхідне лікування і посилене підживлення. Як провести останнє в одному з матеріалів.

Цю культуру дехто забуває посіяти на своєму городі. Як ото в приказці: «Сім літ мак не родив, і голоду не було», тільки замість слова «мак» підставимо «горох». А дарма. Якщо в сім’ї є діти, то це неабиякі ласощі для них, не кажучи вже про велику кулінарну та кормову цінність культури. Хто ще не впорався із сівбою, не біда, адже горох можна сіяти впродовж усього літа кожні два-три тижні. Тож до діла, а ми дамо рекомендації щодо агротехніки, яка є нескладною, та боротьби зі шкідниками.

Подамо також цікаве спостереження стосовно спанбонду — укривного матеріалу, який нині вже широко використовується в городництві. А річ у тому, що більшість нетканих матеріалів із лицьового і виворітного боків мають різну проникність...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове