Архів
Середа,
8 травня 2019 року

№ 36 (19683)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Як успадкувати земельну ділянку

«Сестра заповіла мені та брату свій будинок у селі. Як успадковується земельна ділянка, на якій він розташований?»

Євген Ситник.

смт Миронівка

Київської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 1225-ї Цивільного кодексу України, якщо у складі спадщини є земельна ділянка, яка належала спадкодавцю на праві власності або користування, то право власності на неї переходить до спадкоємців на загальних підставах, зі збереженням її цільового призначення. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені. Спадкоємці житлового будинку, інших будівель та споруд набувають право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

Земельна ділянка може успадковуватися лише тоді, коли у її власника є документ, що посвідчує його право власності на неї. На сьогодні такими документами є: державний акт на право власності на земельну ділянку; угода про перехід права власності на земельну ділянку з долученим до неї державним актом на право власності з позначками нотаріуса та територіального органу земельних ресурсів про перехід такого права; свідоцтво про право на спадщину з долученим до нього державним актом на право власності на земельну ділянку спадкодавця з відповідними позначками нотаріуса та територіального органу земельних ресурсів про перехід такого права до спадкоємців.

Спадкоємці отримують свідоцтво про право на спадщину, в якому вказується майно, що успадковується повністю (один спадкоємець), або ж частка такого майна (декілька спадкоємців). Якщо одна земельна ділянка успадковується одним спадкоємцем, нотаріус одразу робить відмітку на державному акті про перехід права власності на успадковану земельну ділянку до спадкоємця і віддає його разом зі свідоцтвом про право на спадщину.

Якщо майно належало кільком особам на праві спільної власності, то після смерті однієї з них спадщина відкривається тільки на належну цій особі частку. Відповідно до статті 1226-ї Цивільного кодексу України частка у праві спільної сумісної власності, у тому числі і на земельну ділянку, спадкується на загальних підставах.

У разі спадкування однієї земельної ділянки кількома спадкоємцями нотаріус має видати свідоцтво про право на спадщину кожному з них, а державний акт із позначкою про перехід права власності на успадковану земельну ділянку, який долучити до кожного свідоцтва неможливо, нотаріус вилучає та залишає у справі. Натомість кожному спадкоємцю до свідоцтва про право на спадщину вручається нотаріально посвідчена копія державного акта на право власності на земельну ділянку спадкодавця (без відмітки). Потім спадкоємці разом звертаються до землевпорядної організації, яка має ліцензію на проведення робіт із землеустрою, щодо виготовлення державного акта на право спільної часткової власності на земельну ділянку.

На сьогодні серед нотаріусів також існує практика передачі державного акта на право власності на земельну ділянку із проставленням відмітки про перехід права власності до кількох спадкоємців одному з них. Однак спершу всі спадкоємці мають укласти угоду про те, що вони добровільно уповноважують одного зі спадкоємців на збереження цього державного акта і на першу вимогу будь-кого з інших спадкоємців уповноважена особа має надати йому цей державний акт.

Підготувала
Лариса ПИЛИПЕНКО.

 

Версія для друку          На головну
 
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове