Архів
Середа,
8 травня 2019 року

№ 36 (19683)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Донеччина

Працюють за «спасибі»

Олег ГРИГОРЕНКО.

НА ШАХТІ «Комунарська», що на окупованій території Донецької області, дві сотні робітників влаштували безстроковий страйк у забої. Вже майже три місяці вони трудяться фактично за «спасибі». А нещодавно шахтарів примусово відправили у неоплачувану відпустку на невизначений термін.

Подібна ситуація склалася на всіх поки ще працюючих шахтах в окупованих районах Донеччини і Луганщини. І нині, у зв’язку із закінченням опалювального сезону, вона очікувано погіршиться. Бо якщо взимку вугілля в ОРДЛО ще користується якимсь попитом, то влітку воно майже нікому не потрібне. А вивезення 7-8 мільйонів тонн вугілля за рік з «ЛДНР» до РФ із подальшим перепродажем в ЄС і Туреччину під виглядом російського ситуації не поліпшить, оскільки воно продається нижче собівартості.

Ярмарок вакансій

ПОНАД тисяча жителів Бахмутського району, зокрема й близько 400 зареєстрованих безробітних та 347 студентів і старшокласників, відвідали ярмарок вакансій «Робота вибирає тебе», що відбувся на центральній площі райцентру. На ньому представники роботодавців розповідали про свої підприємства та фірми, безпосередньо спілкувались із претендентами на вакансії. Всього на ярмарку було запропоновано понад півтори тисячі пропозицій робочих місць. Причому не лише в Бахмуті, а й в інших населених пунктах району і навіть сусідніх областей. Найзатребуваніші, як і скрізь по країні, — високо­кваліфіковані робітничі професії. Також високі зарплати роботодавці сьогодні готові платити тим, хто зможе добре продавати продукцію їхніх підприємств, логістикам із досвідом.

Це має вміти кожен

СОЦІАЛЬНІ працівники держустанов Авдіївського району пройшли спеціальне тренування на вміння надавати медичну допомогу людям в екстремальній ситуації. Такі тижневі курси поетапно організували для них інструктори Товариства Червоного хреста України. Зокрема, соціальних працівників навчали, як надавати найнеобхіднішу першу допомогу при інсульті, кровотечі й переломах, травмах хребта, опіках, укусах тварин тощо. Теоретичні знання слухачі намагалися застосовувати на практиці з допомогою спеціальних манекенів-тренажерів.

Безперечно, ці знання — зі сфери так званих життєвих компетентностей, яких у цивілізованому світі навчають зі шкільної лави. Втім, у нас для початку варто почати хоча б із держслужбовців, надто працівників різних соціальних служб.

Відроджується воєнний ліцей-інтернат

МОВА про Донецький обласний ліцей-інтернат із посиленою військово-фізичною підготовкою імені льотчика-космонавта Георгія Берегового. Вже наступного навчального року він відкриється у місті Краматорськ, де після окупації Донецька дістав нову «прописку». Заклад належатиме до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області. Органом, що здійснюватиме управління майном ліцею, є Донецька обласна державна адміністрація, обласна військово-цивільна адміністрація.

Заклад, розрахований на 250 курсантів, розміститься у нещодавно збудованому приміщенні. Право на вступ до нього мають юнаки, які закінчили 9 класів середньої загальноосвітньої школи, склали вступні іспити і після його закінчення хотіли б продовжити навчання у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України. Військові технічні професії нині дуже затребувані.

Підприємницька ініціатива

У НЕВЕЛИКОМУ шахтарському місті Українськ, що неподалік автомобільного шляху Донецьк — Дніпро, переселенка Ілона Ільягуєва відкрила крамницю.

П’ять років тому її родина переїхала сюди з Донецька. До цього жінка мала досвід роботи у торгівлі, тож на новому місці наважилася відкрити власний магазин. Справа пішла. Нещодавно Ілона довідалась про щорічну грантову програму від Міжнародної організації з міграції. Зі своїм проектом розширення бізнесу вирішила узяти участь у конкурсі. Жінка сподівається, що грантодавці підтримають її заявку. Вона хоче облаштувати у своїй крамниці міні-кав’ярню з можливістю торгувати солодощами та морозивом. До неї часто навідуються покупці, що їдуть з окупованих територій. Люди прагнуть спілкування. Багато розпитують… То чому б не перепочити за чашечкою кави?

Додатковий шанс

ЮНИМ жителям окупованого Донбасу дали додатковий шанс скласти ЗНО. З третього травня для них знову відкрилась реєстрація на участь у тестуванні Українського центру оцінювання якості освіти. Вона триватиме по 25 травня. Сама додаткова сесія пройде з 26 червня по 12 липня, а результати тестування можна буде дізнатись до 18 липня.

Очікується, що такою можливістю скористаються близько тисячі наших молодих співвітчизників, які пов’язують свою майбутню професійну освіту з українськими вишами. Саме стільки школярів екстернатом нині закінчують здобувати освіту в школах на території, підконтрольній українській владі.

Поліція на катерах

УЗБЕРЕЖЖЯ Азовського моря почала патрулювати водна поліція. Її підрозділи на катерах тепер патрулюють понад 100 км берегової лінії від Маріуполя до села Бабах-Тарама Мангуського району. Крім того, на пляжах традиційно патрулюють піші та велосипедні наряди.

Підрозділи водного патруля працюватимуть до листопада, аж поки на узбережжі не завершиться курортний сезон.

Довгоочікуваний пам’ятник

У ПРИФРОНТОВОМУ Покровську, на площі перед Донецьким національним технічним університетом, встановлять пам’ятник Тарасові Шевченку. Монументальну композицію з граніту, бронзи та скляних вітражів, у якій Кобзар постає молодим, вже придбано коштом бюджету міста за 2,5 мільйона гривень у художника та скульптора Петра Антипа. Серед містян цей митець знаний, до цього вже спроектував пам’ятник композиторові Миколі Леонтовичу.

Між іншим, понад 12 років місцеві активісти домагалися від влади то надання коштів, то відведення земельної ділянки, то оголошення конкурсу проектів пам’ятника. Проте тривалий час чиновники саботували розгляд цього питання. І от нарешті крига скресла.

Версія для друку          На головну
 
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове