Архів
Середа,
8 травня 2019 року

№ 36 (19683)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Важливо

Переговори розпочато

Марина ТІШКОВА.

НИНІШНЬОГО року спливає термін дії чинного контракту на транзит російського газу територією нашої держави. Ще 21 січня у Брюсселі відбулися тристоронні переговори України, Росії та Європейської комісії з приводу цієї ситуації. Тоді глава російського «Газпрому» О. Міллер висунув пропозицію продовжити кабальний договір про транзит газу 2009 року.

Після президентських виборів російська сторона помітно пожвавішала. Як заявив глава «Нафтогазу» А. Коболєв, уже розпочалися прямі переговори, які очільник РФ В. Путін провів зі столиці Китаю Пекіна. Про потребу передусім Росії у транзиті і готовність «Газпрому» укласти контракт на стандартних європейських умовах, звісно, не йшлося, зате лунали затерті заяви, що Україна замерзне. Це, на думку А. Коболєва, «артпідготовка перед наступними тристоронніми перемовинами у травні».

Однак є хороші новини. «Газпром» (мета якого — ізолювати покупця, стати для нього єдиним джерелом газу і робити з ним усе, що заманеться, наприклад, контролювати зовнішню політику і вимагати інших поступок) не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту. Крім того, запевнив А. Коболєв, на відміну від 2009 року газ нам перекрити не зможуть. В Україні запроваджено стандарти ЄС, у яких встановлено чіткі вимоги користування газовою інфраструктурою. Найважливіше укласти новий контракт за цивілізованими правилами, які віднедавна діють у нашій державі. Цього «Нафтогаз», уряд за підтримки міжнародних партнерів добиватимуться від Росії.

Версія для друку          На головну
 
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове