Архів
Середа,
8 травня 2019 року

№ 36 (19683)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Весняне поле

Устина ГРЕЧАНЮК.

СТАНОМ на 2 травня українські аграрії завершили сівбу ранніх ярих зернових і зернобобових культур на площі 2,1 млн га. Продовжується сівба кукурудзи на зерно, гречки, проса, цукрових буряків, соняшнику, сої.

Потрібен компроміс

НА ЖАЛЬ, хоч сільськогосподарський сезон не так давно розпочався, вже з’являються повідомлення про конфлікти між бджолярами та фермерами. Так, у Миколаївській області у пасічника через отруєння пестицидами загинуло п’ять бджолосімей. Тим часом голова ГО «Центр розвитку та популяризації бджільництва» Олена Щербань повідомила про масовий мор комах у Мачухівській громаді Полтавської області. «Всі бджоли, які вміли літати, пропали. Їхні дітки, бджолині немовлятка, мруть тепер від голоду і холоду, бо нікому їх гріти та годувати», — написала вона у своєму повідомленні. За словами голови ГО, пасічники вже звернулися із заявами до правоохоронних органів та готуються відстоювати свої права у суді. Водночас, наголошує О. Щербань, у декого з бджолярів уривається терпець: вони погрожують палити поля тих, «хто не розуміє людської мови»…

Вочевидь, якщо пасічники та агровиробники не досягнуть компромісу, в Україні може розпочатися ще один серйозний конфлікт. І не дай Боже хтось візьме у руки зброю.

За законами ринку

ЦЬОГО року весняні ціни на традиційні овочі «борщового набору» зашкалюють і б’ють рекорди. Українці вже навіть не обурюються, дивлячись на цінники, а сиплють жартами з цього приводу. Найпопулярніша героїня народних усмішок — цибуля. Її пропонують використовувати у прикрасах замість коштовного каміння, їсти перед виходом у світ, оскільки тепер запах цибулі — ознака заможності. Серед лідерів «борщового набору» і морква. Її вартість на гуртових ринках країни останнього тижня злетіла на 25-30% і досягла рекордно високих показників за всю історію Незалежної України на початку травня.

Ніяк не почнеться традиційне після травневих свят зниження цін на картоплю. Навпаки, у більшості регіонів бульба зросла в ціні. Італійська картопля нового врожаю коштує від 40 грн/кг, торішнього врожаю вітчизняна — 11-18 грн/кг. Це найвищий показник за останні 10 років.

За словами експертів плодоовочевого ринку, такі цінові стрибки пояснюються тим, що валове виробництво овочів, зокрема цибулі, капусти, моркви, буряків, торік було рекордно низьке. Були скорочені площі під цими культурами, не порадувала і погода. Тож те, що нині відбувається у ціновій політиці на «борщовий набір» та овочі загалом, є відображенням реальної ситуації на ринку.

Водночас, нагадують фахівці, на противагу овочам протягом останнього сільськогосподарського сезону споживачів не могли не тішити ціни на фрукти та ягоди. Про яблука годі й казати: восени фермери пропонували їх задарма. Досить низькою була вартість малини, полуниці, сливи, винограду. Не відбувалося сезонних цінових стрибків на популярні крупи, олію.

Після того як уряд «відпустив» ціни у вільне плавання, внутрішній ринок працює за законом стихійної саморегуляції. Тобто десь убуває, а десь прибуває… Закони ринку впливають і на сільгоспвиробників: цієї весни високі ціни стимулювали фермерів посадити овочів приблизно у півтора-два рази більше, ніж торік. Тож, прогнозують експерти, якщо не станеться природних катаклізмів, восени ціни на овочі будуть якщо не нижчі, то прийнятні. На жаль, приморозки, буревії та град пошкодили чимало садів, які перебували у стані цвітіння. Тому поки що важко спрогнозувати, яким буде врожай, а відповідно й вартість найпопулярніших вітчизняних фруктів.

Версія для друку          На головну
 
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове