Архів
Середа,
8 травня 2019 року

№ 36 (19683)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Алергія на ліки

Анізія БАНДРІВСЬКА, алерголог.

Навесні при різких перепадах температури ми часто шморгаємо носом, бігаємо в аптеку, купуючи, що радять знайомі, аби хоч трохи полегшити свій стан. Інколи навіть інструкцій до ліків не читаємо.

ТО чи варто потім дивуватися, що одну болячку вилікували, а інша почала турбувати. Одна з найчастіших проблем — алергія на ліки.

Її наслідки можуть бути непередбачувані. Хтось обійдеться простим висипом, а хтось отримає анафілактичний шок і навіть не виживе. До такого стану може призвести всього одна ін’єкція чи таблетка.

Як же визначити, чи маємо ми алергію на той чи інший препарат? Алергію може спричинити будь-який із них. Але найнебезпечнішими й найпоширенішими збудниками алергійних реакцій є стоматологічні анестетики — знеболювальні. Поширеною є алергія на стероїдні протизапальні засоби, які використовують у реабілітології при болях у суглобах тощо. Небезпечна реакція виникає й на антибіотики та анальгетики. Дещо в меншій групі ризику — вітаміни, з яких найпоширенішими алергенами є група вітаміну В.

Виявляється медикаментозна алергія по-різному. Різними можуть бути й наслідки. Тут варто розрізняти: істинну та псевдоалергію. У першому разі людина справді має реакцію на певний медпрепарат. Якщо ці препарати вводяться методом ін’єкції, то може статися й анафілактичний шок. У цьому стані різко падає артеріальний тиск, пацієнт непритомніє. Така реакція небезпечна тим, що навіть незначна доза алергену може призвести до смерті.

Істинна алергія на антибіотики, анальгетики чи препарати в таблетках може спостерігатись у вигляді кропив’янки, подразнень на шкірі та висипів. Можливий свербіж і набряк у горлі, що спричиняє ядуху, за відчуттями подібну до астматичного нападу. Симптоми виявляються відразу після вживання препарату або наступного дня.

Буває і псевдоалергійна реакція на медикаменти. Якщо в людини є якась хронічна хвороба, то вживання певних препаратів у поєднанні з цим захворюванням може викликати висип на тілі. Найпоширенішою псевдоалергією є подразнення шкіри при виведенні каменів із жовчного міхура. Але коли курс лікування минає, реакція зникає.

Як дізнатися про алергію на ліки? Перед тим як вжити таблетку, можна потримати її під язиком — якщо не виникне жодних дискомфортних відчуттів, її можна ковтати.

Загалом у кожній категорії ліків є певна група препаратів, які найчастіше спричиняють алергійні реакції. Якщо в пацієнта або у когось із рідних є будь-яка алергія, така людина вже в зоні ризику. Перед тим як проводити лікування, медики повинні тестувати реакцію організму з допомогою проб шкіри та аналізу крові на той чи інший імовірний збудник. Але такі тести правдиві лише на 70-80 відсотків. Тому для точнішого результату слід брати аналізи в людини тільки в здоровому стані. Щоб не виник ефект псевдоалергії.

При медикаментозній алергії варто звернутися до лікаря. Він порадить антиалергійний засіб і замінить ліки на такі, що не викликатимуть небажаної реакції організму. Якщо ж стався анафілактичний шок, негайно викликайте «швидку».

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове