Архів
Середа,
8 травня 2019 року

№ 36 (19683)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Уникайте електромагнітних хвиль

Микола МАКАРЧУК,

фізіолог.

Цей безпровідний Інтернет можна спіймати майже всюди — на роботі, удома, в кафе. Мало хто думає про можливі наслідки постійного перебування під дією електромагнітних хвиль, які ми звикли називати просто — Wi-Fі.

ТИМ часом Норвезький експертний комітет дослідив феномен так званої надчутливості до електромагнітних хвиль, симп­томами якої є головний та біль у м’язах, утома, розлади сну.

Чому електромагнітні хвилі впливають на організм людини? Виявляється, в живому організмі теж є електричні імпульси, які проходять нервовою системою, керуючи тілом. А мозок людини як складна електрохімічна система найуразливіший до дії зовнішніх електромагнітних хвиль. Надто якщо вони дуже сильні, як Wi-Fі, і можуть перешкоджати руху природних електричних імпульсів у нашому тілі.

Внаслідок постійного перебування біля Wi-Fі роутера порушуються такі тонкі механізми, як увага та концентрація. Можливі запаморочення й так званий синдром дезадаптації. Простіше кажучи, людина знервована, почувається розгубленою, робить помилки. Загальний стан організму нагадує такий, що з’являється під упливом сонячних бур (а це, до речі, теж електромагнітні хвилі).

Такі симптоми особливо відчувають люди з хронічними хворобами серцево-судинної, дихальної систем, а також літні люди. Молодий здоровий організм краще адаптується до впливу електромагнітних хвиль. Але наслідки можуть виявлятися з часом, і ніхто достеменно не знає, якими вони будуть. Зрештою, те, що надто сильні електромагнітні хвилі завдають шкоди організму, — давно відомий факт.

Шкідливий уплив Wi-Fі офіційно визнала Всесвітня організація охорони здоров’я. Найпростіший експеримент на підтвердження цієї тези провели в Данії. Щоб переконати школярів менше користуватися Wi-Fі, групі юних добровольців запропонували покласти на ніч під подушку телефон, під’єднаний до безпровідного Інтернету. Зранку у піддослідних виявили спазми судин головного мозку. А самі діти скаржилися, що їм важко зосередитися на виконанні завдань.

То як же вберегтися від згубного впливу цих імпульсів?

Щонайменше, треба вимикати на ніч Wi-Fі роутер і взагалі триматися від нього якнайдалі. Якщо вдома є діти, вагітні жінки чи хворі, краще взагалі перейти на кабельний Інтернет.

Нас оточує дуже багато електромагнітних хвиль. Чи зашкодять вони, залежить від їхньої інтенсивності, регулярності та індивідуального стану здоров’я.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове