Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Захист власних кордонів

ЄВРОСОЮЗ посилює зовнішні кордони.

Докладніше...
Вимагають репарацій

ГРЕЦІЯ вимагає від Німеччини нових репарацій за руйнування в роки Другої світової війни.

Докладніше...
Санкційна «гамівна сорочка»

США ввели нові санкції проти Венесуели, Куби та Нікарагуа.

Докладніше...
Новий виток озброєнь

ПІВНІЧНА КОРЕЯ випробувала нову тактичну керовану зброю.

Докладніше...
Перемога опозиції

ТУРЕЧЧИНА. Мером Стамбула оголошено представника опозиції.

Докладніше...
Стратегічний і далекоглядний крок

ПОЛЬЩА зменшує імпорт нафти з Росії.

Докладніше...
Новий вічний президент?

ЄГИПЕТ. Чинному президенту дозволили залишатися при владі до 2030 року.

Докладніше...
Глобальна пошесть

АФРИКА. Цим континентом також шириться африканська чума.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Шпигун у погонах

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Співробітники Харківського управління Служби безпеки України викрили поліцейського, який співпрацював із представниками спецслужб Росії.

ВИПАДКИ, коли правоохоронці, замість того, аби захищати співгромадян, переходять на службу до ворога, мали місце не лише в Україні. Є досить відоме промовисте фото часів Другої світової війни, зроблене в Парижі, на якому французький поліцейський віддає честь німецькому офіцеру, а той тільки робить жест у відповідь. Та й на окупованій радянській території не так уже й мало колишніх міліціонерів продавали своє професійне вміння окупантам. Чимало таких прикладів і в сучасній українській історії. Згадайте, як цілими підрозділами, начепивши колорадські стрічки, переходили на бік ворога українські міліціонери на Луганщині та Донеччині. Напевно, й захоплення Харківської ОДА п’ять років тому було б неможливим, якби представники місцевої міліції не симпатизували сепаратистам, сподіваючись на прихід Росії. Потім дехто з них опинився в Криму, навіть отримав там підвищення.

Два роки тому українські спецслужби вже затримували поблизу Харкова правоохоронця, який збирав і передавав ворогові інформацію. Тепер от представники департаменту контрозвідки СБУ повідомляють про черговий такий факт.

Оперативники спецслужби встановили, що українського поліцейського завербували на території РФ, у Бєлгороді. Руки цьому чоловікові ніхто не ламав і голок під нігті не заганяв. Він сам не приховував симпатій до політики сусідньої держави. Тож коли кадровий офіцер головного управління Генерального штабу Збройних сил РФ (по-колишньому — ГРУ), перебуваючи на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, створював мережу для виконання розвідувально-підривних завдань проти України, цей український зрадник у погонах добровільно запропонував свої послуги.

З усього видно, піймати шпигуна на гарячому було нелегко, адже правоохоронець і його російський куратор дотримувались суворої конспірації. За нагальної потреби вони зустрічалися на території Бєлгородської області РФ. Кордон поліцейський перетинав у вихідні — нібито для того, щоб провідати родичів. А для постійного зв’язку й передачі зібраної інформації використовувалися програми шифрування електронних повідомлень.

Маючи доступ до секретної інформації, співробітник Національної поліції передавав її ворогу. Росіян цікавили відомості про дислокацію й мобілізаційну готовність військових підрозділів і силових структур на території Харківської області, зокрема й тих, що задіяні в ООС на сході країни. Також збиралася та передавалася інформація про склад і систему тероборони області.

Зрадник складав списки і короткі досьє на патріотично налаштованих мешканців Харківської області. Підбірку таких матеріалів він цинічно назвав «Нацисти та їхні посіпаки в м. Харків». Було зібрано дані на більш як півтисячі активістів громадських об’єднань, волонтерських рухів, добровольців, учасників АТО: адреси, зв’язки, сторінки в Інтернеті. Звісно, якщо ворог захопить Слобожанщину, то така інформація знадобиться для знищення спротиву патріотично налаштованих українців. Ворог просто марить окупацією України.

Матеріали антиукраїнського змісту з пропагандою «Новоросії» та «Харківської народної республіки», вилучені в поліцейського, свідчать про його погляди. Окрім того, у зловмисника вилучено комп’ютер, магнітні носії, на яких зберігалися документи з обмеженим доступом. Затриманого обвинувачують у державній зраді.

Також нарешті Київським районним судом був оголошений у загальнодержавний і міжнародний розшук колишній голова Холодногірської райдержадміністрації Максим Мусєєв. Торік восени СБУ звинуватило його у шпигунстві: під виглядом допомоги захисникам України він збирав відомості воєнного і мобілізаційного характеру, які потім передавав замовнику з країни-агресора. Також з’ясувалося, що чиновник має подвійне громадянство: перебуваючи у 2015 році на території окупованого Криму, він отримав паспорт громадянина РФ. Після оголошення йому про підозру в державній зраді Мусєєв утік до Криму. І тільки тепер його оголошено в розшук. Тим часом на своїй сторінці в Інтернеті утікач-зрадник пише пафосні заяви, що справа проти нього була сфабрикована. Мовляв, владу не влаштовує його «відкрита і принципова позиція». До речі, останнім часом він, вочевидь, відчувши можливість реваншу, дуже активізував свою діяльність у соціальній мережі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потужна підтримка
Читати
А самозахист — це вже зайве
Читати
Виборців додалося
Читати
Просять ставитися відповідально
Читати
Визначили чільників
Читати
Iнспектуватимуть по-новому
Читати
Користувачам мобільного зв’язку
Читати
Торгуються
Читати
Постраждали діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове