Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Захист власних кордонів

ЄВРОСОЮЗ посилює зовнішні кордони.

Докладніше...
Вимагають репарацій

ГРЕЦІЯ вимагає від Німеччини нових репарацій за руйнування в роки Другої світової війни.

Докладніше...
Санкційна «гамівна сорочка»

США ввели нові санкції проти Венесуели, Куби та Нікарагуа.

Докладніше...
Новий виток озброєнь

ПІВНІЧНА КОРЕЯ випробувала нову тактичну керовану зброю.

Докладніше...
Перемога опозиції

ТУРЕЧЧИНА. Мером Стамбула оголошено представника опозиції.

Докладніше...
Стратегічний і далекоглядний крок

ПОЛЬЩА зменшує імпорт нафти з Росії.

Докладніше...
Новий вічний президент?

ЄГИПЕТ. Чинному президенту дозволили залишатися при владі до 2030 року.

Докладніше...
Глобальна пошесть

АФРИКА. Цим континентом також шириться африканська чума.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

Стануть шейхи хліборобами?

Зенон МИХЛИК.

ПІД ЧАС візиту на Тернопільщину президент ГО «Українсько-Арабська Ділова Рада» Шейх Емад Абу Альруб повідомив про можливість інвестування агропромислового комплексу області (приклад є — саудити вже контролюють агрохолдинг «Мрія», який орендує тутешні землі). Також пообіцяв рекламувати Україну, щоб принадити грошовитих людей з інших країн світу.

Що ж стосується ділових кіл його рідної Саудівської Аравії, то вони, запевнив, такий вибір уже зробили. «Тому ми шукаємо можливості для співпраці та зацікавлені в реалізації спільних проектів», — наголосив арабський вельможа.

Призупинились, але від намірів не відмовились

ПРЕС-СЛУЖБА компанії ПрАТ «Укргідроенерго» повідомила, що на засіданні двосторонньої молдовсько-української комісії зі сталого використання і охорони басейну Дністра було вирішено, що будь-які дії, пов’язані з ініціюванням проектів будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС (в основному на території Тернопільської області), наразі призупиняються. Щоправда, пауза триватиме до моменту затвердження схем комплексного використання гідроенергетичних ресурсів ріки. Такою є офіційна спільна позиція Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і «Укргідроенерго» стосовно Верхньодністровського каскаду ГЕС.

На фронті більше знадобиться

ТЕРНОПІЛЬСЬКО-ЗБОРІВСЬКА архієпархія УГКЦ передала бійцям Збройних сил України, які перебувають у зоні проведення Операції об’єднаних сил, позашляховик Land Rover freelander. Автомобіль було придбано за фінансової підтримки архієпископа і митрополита Василія Семенюка. Передача відбулася в рамках духовної місії на передову священиків-капеланів Володимира Топоровського, Михайла Живчака і семінариста Святослава Гриника напередодні великого празника Воскресіння Господнього.

А тернопільські волонтери до Великодня заготували і передали на схід для українських бійців майже 1000 літрів тушкованого м’яса у слоїках.

Відбулися навчання

НА ТРЕНУВАЛЬНІЙ базі поблизу Тернополя відбулись навчання бригади територіальної оборони, які періодично проходять уже два роки поспіль. Цього разу на вишкіл прибули військовозобов’язані з Кременецького, Шумського, Козівського, Бережанського і Лановецького районів. Удосконалювали навички з тактичної, інженерної та військово-медичної підготовки, також стріляли зі штатної стрілецької зброї.

Ближче до людей

У ВЕЛИКОДЕДЕРКАЛЬСЬКІЙ громаді Шумського району почав діяти центр надання адміністративних послуг, який коштував місцевому бюджету понад 740 тисяч гривень. Тут відвідувачів приймають працівники центру зайнятості, Пенсійного фонду та державний реєстратор. Загалом на місці можна одержати майже 150 видів адмінпослуг, по які раніше треба було їхати до райцентру. Найпоширеніші — довідка про склад сім’ї, зміна адресного номера об’єкта нерухомості, реєстрація земельної ділянки тощо.

В області уже діють 28 таких центрів, з них вісім — в об’єднаних територіальних громадах. До кінця року заплановано відкрити іще п’ять.

Про всяк випадок

У РЕГІОНІ запpовадження стpахової медицини розпочали з офоpмлення полісів медичним пpацівникам обласних комунальних закладів охоpони здоpов’я. Для їх соціального стpахування обласна pада ухвалила надати 5 млн гpивень.

Над pозpобкою оптимального ваpіанта соціальної медичної стpаховки пpацювали експеpти Гpомадської спілки з pеоpганізації системи охоpони здоpов’я. Підpаховано, що вартість амбулатоpного лікування з уpахуванням оплати медикаментів, діагностики і лабоpатоpних досліджень сягне майже 30 тис. грн, крім того, стаціонаpне лікування — 55 тис. грн. І це — на один випадок.

— Скоpистатися добpовільним медичним стpахуванням можуть і учасники бойових дій, — підкpеслив начальник упpавління охоpони здоpов’я облдержадміністрації Володимиp Богайчук. — Кошти на їх оздоpовлення закладені в обласній пpогpамі «Туpбота». Тепер до неї внесли зміни: за наявності стpахового поліса ці кошти можна передати стpаховій компанії. У результаті — гарантовані 100 тис. грн допомоги впpодовж pоку на випадок проблем зі здоpов’ям.

Від щирого серця

ТЕРНОПІЛЬСЬКА кондитерка Ірина Ридзай зреалізувала власну чудову ідею: безкоштовно випікати торти у подарунок дітям із малозабезпечених сімей і багатодітних родин. Солодощі пече, зважаючи на вподобання іменинників, дбаючи, аби продукти були високоякісні та натуральні.

Благодійністю пані Ірина займалась і раніше — пекла діткам пасочки на Великдень, робила їм приємні сюрпризи на свято Миколая і Різдво. Відрадно, що її акцію підтримали не лише колеги на Тернопільщині, а й у багатьох регіонах України.

Таємницю зберегли... бджоли

У СЕЛІ Стара Ягільниця Чортківського району фельдшер-пенсіонер Микола Рибчак, розбираючи на дрова старий вулик, знайшов замаскований між дошками пакунок. Виявилося, це архів бійців загону УПА: документи, повстанські часописи і пропагандистські брошури, датовані 1944-1945 роками. Наразі з їх змістом ознайомлюються місцеві краєзнавці.

Між іншим, подібні знахідки не така вже й рідкість. Однак свої архівні матеріали (переважно другої половини 40-х — початку 50-х років) українські повстанці зазвичай зберігали у металевих бідонах, які закопували у землю. Наприклад, у Бережанському районі навіть довелось викорчувати пеньок, аби дістатися документів: на місці схованки встигло вирости дерево. Праця не була марною — перед очима сучасних дослідників національно-визвольного руху з’явились листівки-відозви ОУН до української інтелігенції, повстанські гроші-бофони, а зі сторінок підпільних видань — карикатурні зображення Сталіна, тодішнього кремлівського володаря.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потужна підтримка
Читати
А самозахист — це вже зайве
Читати
Виборців додалося
Читати
Просять ставитися відповідально
Читати
Визначили чільників
Читати
Iнспектуватимуть по-новому
Читати
Користувачам мобільного зв’язку
Читати
Торгуються
Читати
Постраждали діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове