Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Захист власних кордонів

ЄВРОСОЮЗ посилює зовнішні кордони.

Докладніше...
Вимагають репарацій

ГРЕЦІЯ вимагає від Німеччини нових репарацій за руйнування в роки Другої світової війни.

Докладніше...
Санкційна «гамівна сорочка»

США ввели нові санкції проти Венесуели, Куби та Нікарагуа.

Докладніше...
Новий виток озброєнь

ПІВНІЧНА КОРЕЯ випробувала нову тактичну керовану зброю.

Докладніше...
Перемога опозиції

ТУРЕЧЧИНА. Мером Стамбула оголошено представника опозиції.

Докладніше...
Стратегічний і далекоглядний крок

ПОЛЬЩА зменшує імпорт нафти з Росії.

Докладніше...
Новий вічний президент?

ЄГИПЕТ. Чинному президенту дозволили залишатися при владі до 2030 року.

Докладніше...
Глобальна пошесть

АФРИКА. Цим континентом також шириться африканська чума.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Розпочався призов

Олена КОЩЕНКО.

Стартував весняно-літній призов. Згідно з оприлюдненою Міністерством оборони інформацією, нинішня кампанія триватиме з 1 квітня і до кінця червня, тобто три повні місяці. За цей час крайові військкомати мають устигнути постачити до воєнізованих формувань 18 752 особи. При цьому до лав Збройних сил України буде направлено дев’ять тисяч, Нацгвардії — 5 162, Держприкордонслужби — чотири тисячі і Державної спеціальної служби транспорту — 600.

ПО ВСІЙ країні військкомати вже повним ходом шлють повістки, працюють медкомісії, адже відразу після проведення другого туру президентських виборів розпочнеться відправка юнаків до підрозділів. І хоч у Генштабі впевнені у виконанні 100% плану призову на строкову службу, проте потоку призовників із повістками до військових комісаріатів не спостерігається. Звична останніми роками картина. Ставки на громадянський патріотизм української молоді в державі вже давно не працюють. До того ж і самі батьки нерідко схиляють своїх «ощасливлених» повістками синів до ухиляння від служби в армії. Дехто за хабарі дістає довідки про нібито тяжкі хвороби нащадка, інші фабрикують потрібні сімейні обставини, які дозволяють відкосити…

Словом, вистачає «ухилянтів» — тих, хто ігнорує призов, не бажає іти служити. Причому найнижчий градус громадянського патріотизму традиційно у великих містах, тоді як у селах він значно вищий. Зокрема, минулої осені були великі проблеми з набором у Києві, призовний резерв якого становить понад 30 тисяч чоловіків. Це все мешканці столиці віком від 20 до 27 років, за винятком тих, хто має відстрочку від проходження військової служби, а також тих, хто не може служити за медичними показниками. Як розповів на брифінгу військовий комісар Київського гарнізону Сергій Клявін, при тому, що столиці був доведений план усього сім сотень осіб, 80% юнаків просто проігнорували повістки!

Як кажуть самі працівники військкомату, і нині доведеться добряче попобігати, щоб виконати план. До речі, у Генштабі ЗСУ засуджують полювання на призовників на вулицях і запевнили, що такі випадки є поодинокими, а посадові особи, які до цього причетні, покарані або будуть покарані.

Проте, ясна річ, аж ніяк не скрізь так ведеться. Для багатьох українських родин проводи сина в армію — знакова подія. Вони пишаються, що виростили захисника Батьківщини, готового виконати свій конституційний обов’язок. І така позиція, безсумнівно, заслуговує на найбільшу суспільну повагу. Саме про таких юнаків, які йдуть служити, і піде далі мова.

Тим із них, хто не має вищої освіти, доведеться служити 18 місяців. Проте ті, котрі вже мають дипломи магістра або спеціаліста, служитимуть на півроку менше — 12 місяців. Також варто зауважити, що попри підвищення призовного віку до 20 років юнаки 18-19 років мають можливість за бажання пройти службу в армії — вже на контрактній основі.

Відомо, що кожний призовник-строковик під час відправки у підрозділ отримає одноразову матеріальну допомогу у розмірі 3800 гривень. Також надалі під час несення строкової служби солдату щомісяця виплачуватимуть по 350 гривень. Щоправда, це грошове забезпечення важко назвати гідною подякою від держави, хоч і за умови повного перебування на державному утриманні. Вистачить хіба що курцям на цигарки та ласунам на тістечка.

Водночас, якщо на момент призову новобранець був офіційно працевлаштований, то, згідно із законом, за ним на увесь час служби зберігається його робоче місце і середня зарплатня.

Крім того, після звільнення в запас за поданням військового комісаріату кожен строковик отримує разову виплату у розмірі восьми посадових окладів. Сума залежить від військової посади і звання, на яких строковик закінчує свою службу. Діти-сироти, а також діти з багатодітних сімей отримують 12 посадових окладів.

Піти у відпустку можна буде не раніше ніж через три місяці служби — вона становить 10 діб…

Хочеться побажати удачі тим співвітчизникам, кому випаде служити. Служба в армії — це школа мужності, хоробрості та стійкості, особливого гартування волі та характеру, які залишаються у людини на все життя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потужна підтримка
Читати
А самозахист — це вже зайве
Читати
Виборців додалося
Читати
Просять ставитися відповідально
Читати
Визначили чільників
Читати
Iнспектуватимуть по-новому
Читати
Користувачам мобільного зв’язку
Читати
Торгуються
Читати
Постраждали діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове