Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Захист власних кордонів

ЄВРОСОЮЗ посилює зовнішні кордони.

Докладніше...
Вимагають репарацій

ГРЕЦІЯ вимагає від Німеччини нових репарацій за руйнування в роки Другої світової війни.

Докладніше...
Санкційна «гамівна сорочка»

США ввели нові санкції проти Венесуели, Куби та Нікарагуа.

Докладніше...
Новий виток озброєнь

ПІВНІЧНА КОРЕЯ випробувала нову тактичну керовану зброю.

Докладніше...
Перемога опозиції

ТУРЕЧЧИНА. Мером Стамбула оголошено представника опозиції.

Докладніше...
Стратегічний і далекоглядний крок

ПОЛЬЩА зменшує імпорт нафти з Росії.

Докладніше...
Новий вічний президент?

ЄГИПЕТ. Чинному президенту дозволили залишатися при владі до 2030 року.

Докладніше...
Глобальна пошесть

АФРИКА. Цим континентом також шириться африканська чума.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Власний досвід        

Без калини не буде здорової країни

Андрій НАВРОДСЬКИЙ.

Без калини нема України, каже народне прислів’я. Справді, саме ця рослина символізує нашу країну, про неї складено багато пісень, легенд та переказів. Цікаво й те, що свою назву калина дістала від того, що її плоди перетворюються із зелених на червоні за дуже короткий термін — стають ніби розжарені (калені) на сонці.

КАЛИНА походить із сімейства адоксових (біологи виокремлюють близько 200 її видів). Рослина іноді досягає 4 метрів заввишки, кора має сірувато-буре забарвлення, а яскраво-червоні плоди на смак гіркувато-терпкі, соковиті, округлої, інколи овальної форми. Достигають ягоди на початку осені, гіркота майже зникає після перших морозів.

На теренах України зростає в основному калина звичайна. Квіти її зібрані в плоскі щиткоподібні суцвіття: крайові квітки — великі і є пустоцвітами (вони не мають ані тичинок, ані маточок і служать лише для приваблювання комах), серединні — дрібніші, двостатеві.

Варто зазначити, що більшість видів калини тіневитривалі, тобто здатні переносити легке затінення, але при цьому помітно знижується врожайність. Завдяки розвиненій кореневій системі рослина добре витримує посуху і засолення ґрунтів, хоча дуже любить зволожені місця. А ще вона довговічна, деякі екземп­ляри можуть жити до 80-100 років.

Здебільшого калину використовували як плодову культуру — з 1 га насаджень можна зібрати близько 100 кг корисних плодів. Неабияка її роль в озелененні. Досвідчені садівники радять садити калинові кущики чи деревця навесні або ж восени на відкритих освітлених ділянках з легким родючим ґрунтом. Розміщують їх на відстані 2-2,5 м один від одного, викопавши посадкові ями завглибшки 40-50 см і діаметром приблизно 40 см (взагалі ж розмір залежить від висоти посадкового матеріалу і родючості ґрунту: якщо останній бідний, то посадкова яма повинна бути глибшою і добре заправленою компостом). Не слід надто заглиблювати рослини і засипати землею вище кореневої шийки. Ну і, звичайно ж, треба добре полити відстояною водою та замульчувати.

Що стосується догляду, то в перші роки у пристовбурних кругах потрібно розпушувати ґрунт, знищувати бур’яни, регулярно поливати й про підживлення добривами не забувати. Перші обрізування проводять з метою формування крони, решту — при санітарному огляді, коли видаляють сухі, обламані та хворі пагони. Також роблять і омолоджувальне обрізування (проріджування крони), але не частіше, ніж через 5-7 років. Кущі з ослабленим цвітінням рекомендується зрізати, «не жаліючи», — на висоті 15-30 см від кореневої шийки. Після такої операції зі сплячих вічок розвинуться сильні молоді пагони і з часом кущ повністю омолодиться. До речі, для того щоб калина рясно цвіла, рекомендують прищипувати занадто довгі молоді пагони-жировики.

У цієї рослини-лікаря є свої шкідники й хвороби. Особливо страждають від них калина звичайна і калина Саржента. Трапляється, листя сильно пошкоджується калиновим листоїдом (залишаються лише жилочки). Гризе цей шкідник і квітки, й плоди. Також вороги рослини — калинова галиця, жимолостева квіткова галиця, калинова листовійка, квіткова міль, зимовий п’ядун, щитівка та гусениця бузкового бражника. Дуже часто дошкуляє й чорна калинова попелиця, яка живиться соком молодої парості. Її, до речі, заносять на рослину садові мурахи, тому в цьому разі боротися передусім потрібно саме з ними і з їхніми житлами — мурашниками. Скажімо, застосовуючи принаду «Антимураха». При невеликому засиллі попелиць допоможе обробка куща народними засобами: настоєм попелу (трилітрову банку попелу залити 5-6 л окропу і настоювати добу), тютюну (500 г листя залити 5 л окропу і настоювати добу). Обприскувати треба двічі — до цвітіння і після. Якщо шкідників багато, то доцільно застосовувати препарати проти широкого їх спектра. Рекомендуємо Антиколорад Макс 1,5 мл або АТО Жук 1,5 мл на 5 л води. Окрім повзаючих і літаючих шкідників, калині загрожують ще й вірусні та грибкові хвороби: борошниста роса, аскохітоз, цитоспороз, мозаїка листя та різні плямистості.

Розмножувати калину можна різними способами: насінням, відводками, живцюванням або ж діленням кореневої системи куща. Зрозуміло, що вирощувати цю рослину з насіння досить довго, заняття це досить трудомістке, тому ліпше вибрати інший спосіб. Хочу зауважити, що в пору вкорінення й приживлення рослини її необхідно часто поливати, в жодному разі не допускаючи пересихання ґрунту. Але й заливати водою також не слід, інакше коренева система не отримуватиме кисню й почне загнивати. Підживлюють калину, як і всі інші породи, рано навесні й пізно восени. Якщо ви вирощуєте її не як декоративну культуру, то перевагу раджу надавати органіці. Адже це рослина з надзвичайними лікувальними властивостями. Різні її частини містять багато вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Ягоди калини містять магній, залізо, фосфор, йод, калій, мідь, марганець, цинк та інші мікроелементи, вітаміни А, Е, Р, К, С (останнього на 70% більше, ніж у лимоні), дубильні речовини, органічні кислоти, пектини і таніни, ефірні та жирні олії, фіто­стерини, смолоподібні ефіри, кислоти: валеріанову, мурашину, лінолеву, оцтову, олеїнову, церотинову. А найціннішим у плодах є глікозид вібурнін, який справляє найбільш цілющу дію (саме він надає ягодам гіркуватого смаку). До речі, ягоди калини включають у дієту тих, хто працює на шкідливих виробництвах, бо вони виводять з організму радіоізотопи. І взагалі, завдяки такій багатій коморі корисних складників ця рослина допомагає людині чудово впоратися з лікуванням безлічі хвороб і виявляє профілактичний ефект. Але перед застосуванням калини з лікувальною метою треба обов’язково порадитися з лікарем.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потужна підтримка
Читати
А самозахист — це вже зайве
Читати
Виборців додалося
Читати
Просять ставитися відповідально
Читати
Визначили чільників
Читати
Iнспектуватимуть по-новому
Читати
Користувачам мобільного зв’язку
Читати
Торгуються
Читати
Постраждали діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове