Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Захист власних кордонів

ЄВРОСОЮЗ посилює зовнішні кордони.

Докладніше...
Вимагають репарацій

ГРЕЦІЯ вимагає від Німеччини нових репарацій за руйнування в роки Другої світової війни.

Докладніше...
Санкційна «гамівна сорочка»

США ввели нові санкції проти Венесуели, Куби та Нікарагуа.

Докладніше...
Новий виток озброєнь

ПІВНІЧНА КОРЕЯ випробувала нову тактичну керовану зброю.

Докладніше...
Перемога опозиції

ТУРЕЧЧИНА. Мером Стамбула оголошено представника опозиції.

Докладніше...
Стратегічний і далекоглядний крок

ПОЛЬЩА зменшує імпорт нафти з Росії.

Докладніше...
Новий вічний президент?

ЄГИПЕТ. Чинному президенту дозволили залишатися при владі до 2030 року.

Докладніше...
Глобальна пошесть

АФРИКА. Цим континентом також шириться африканська чума.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Вузли реформ

Конфлікт інтересів

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Цієї зими мешканці смт Покровське Людмилі Лебеденко разом із дочкою довелося часто відвідувати районну поліклініку. Жінка каже, що не може збагнути змісту нинішніх реформ, які у всіх на вустах і на язиках.

«У КАБІНЕТАХ на другому поверсі нашої районної поліклініки зі стелі капає, а подекуди ллється вода, — написала Людмила до редакції. — Через дірявий дах у приміщенні вогко і смердить цвіллю. Лікарі та медсестри знай підставляють тазики, а медичні прилади, документи й комп’ютери накривають целофаном та клейонками. Навіть медики зі стажем не можуть пригадати, коли поліклініка востаннє ремонтувалася. Все у ній вже давно відслужило свій вік…»

Із авторкою листа повністю згодна головний лікар райлікарні Ірина Кочерга. «Дах аж кричить про капремонт, але для цього необхідно не менше двох із половиною мільйонів гривень. Розпорядником коштів для нас є районна рада, у комунальній власності якої перебуваємо, тож туди зі своєю проблемою і звертаємося. Але котрий рік чуємо одне й те саме: коштів катма».

Центральна районна лікарня (ЦРЛ) у Покровському разом із районною поліклінікою при ній існували здавна. Нинішня медична реформа перетворила ЦРЛ на районний Центр первинної медико-санітарної допомоги, а колишню поліклініку на Амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

Як відомо, ці нововведення відбуваються на тлі іншої — адміністративної реформи. Згідно з нею, у Покровському районі створено три ОТГ — Покровська селищна та Великомихайлівська і Маломихайлівська сільські. Неукрупненими чи такими, котрі ще не вирішили, з ким об’єднуватися, залишилися Просянська селищна та Вишнівська, Катеринівська й Орлівська сільські ради. Тут і перетнулися на рівні своєрідного конфлікту інтересів децентралізації з медичною реформою.

Суть його в тому, що новостворені громади нині і власники, і господарі, і розпорядники своїх шкіл, амбулаторій, медпунктів та ФАПів, дитячих садків, клубів чи будинків культури тощо. Однак не всі заклади з цього переліку, якими користуються мешканці всіх населених пунктів району, перейшли у підпорядкування винятково ОТГ. Поза зоною укрупнених територіальних громад опинилася й колишня центральна районна лікарня. Її власником та розпорядником залишилася Покровська районна рада.

Тепер більшість місцевих податків і відрахувань іде до бюджетів новоутворених ОТГ району. А казну останнього замість колишніх семи наповнюють тільки селищна та три сільські ради, які ще не об’єдналися. Відчуйте різницю: в останній рік перед утворенням трьох ОТГ доходи районного бюджету сягали 40,2 мільйона гривень, а в перший після об’єднання громад — до 13,1 мільйона.

Районної скарбниці зараз сповна не вистачає навіть на заробітну плату працівникам бюджетних та комунальних установ, оплату енергоносіїв тощо. Де вже тут дбати ще й про капремонт даху Амбулаторії загальної практики!

Об’єднані громади свої податки залишають у себе, витрачаючи на свій розсуд. Ясна річ, власних проблем у них вистачає. Тому й не квапляться ділитися коштами на ремонт медзакладів, які належать до комунальної власності районної ради.

Хоча за законом про децентралізацію мали б це робити. Бо і амбулаторія, і Центральна райлікарня хоч і перебувають на балансі райради, одначе наділені статусами спільного користування територіальними громадами, сільськими і селищними радами. А мешканці колишніх семи місцевих рад, котрі зараз об’єдналися в три ОТГ із власними бюджетами, продовжують користуватися послугами лікарів районних медичних закладів. Позаяк інших тут наразі немає. Ба більше, чимало тих, хто живе в населених пунктах ОТГ, своїми сімейними лікарями обрали медиків райцентру, тобто тієї ж лікарні первинної допомоги та Амбулаторії загальної практики. Лікарів вузьких спеціалізацій у районі їм більше ніде не знайти. А якщо знадобиться стаціонарне лікування, то його нададуть знову ж таки у колишній ЦРЛ.

От і виходить, що якщо новоутворені ОТГ не змінять свого ставлення до об’єктів спільного користування, то їхні жителі ризикують залишитися без головної в районі первинної установи медично-санітарної допомоги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потужна підтримка
Читати
А самозахист — це вже зайве
Читати
Виборців додалося
Читати
Просять ставитися відповідально
Читати
Визначили чільників
Читати
Iнспектуватимуть по-новому
Читати
Користувачам мобільного зв’язку
Читати
Торгуються
Читати
Постраждали діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове