Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Захист власних кордонів

ЄВРОСОЮЗ посилює зовнішні кордони.

Докладніше...
Вимагають репарацій

ГРЕЦІЯ вимагає від Німеччини нових репарацій за руйнування в роки Другої світової війни.

Докладніше...
Санкційна «гамівна сорочка»

США ввели нові санкції проти Венесуели, Куби та Нікарагуа.

Докладніше...
Новий виток озброєнь

ПІВНІЧНА КОРЕЯ випробувала нову тактичну керовану зброю.

Докладніше...
Перемога опозиції

ТУРЕЧЧИНА. Мером Стамбула оголошено представника опозиції.

Докладніше...
Стратегічний і далекоглядний крок

ПОЛЬЩА зменшує імпорт нафти з Росії.

Докладніше...
Новий вічний президент?

ЄГИПЕТ. Чинному президенту дозволили залишатися при владі до 2030 року.

Докладніше...
Глобальна пошесть

АФРИКА. Цим континентом також шириться африканська чума.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Хто керуватиме Державою? Вибір за українцями

Михайло ГУБАШ.

Про всі «за» і «проти» обох кандидатів у президенти України в засобах масової інформації сказано й написано майже все. Гіршим є те, що значна частина суспільства охоплена страхом, заздалегідь нажахана результатами цих виборів.

МОВЛЯВ, якщо переможе кандидат, який не має досвіду політично-державницької діяльності, на Україну очікують безлад і хаос аж до втрати нею своєї державності. Натомість інші побоюються посилення рухів у бік створення диктаторського режиму, замороження конфлікту на Сході України, подальшого зубожіння населення і нерозв’язання проблеми корупції. Як вам такий вибір? Отож.

Хай там як, але незабаром матимемо шанс обрати нового керівника держави. До речі, «новим» може стати не тільки Зеленський. Порошенко, за його словами, все зрозумів і «почув» глас народу, тобто глас Божий. Нарешті... Та чи можна йому повірити ще раз?

Багато хто відповість — ні, не можна. Іншу відповідь на подібне запитання 2000 років тому дав Учитель апостолу Петру, який запитав, скільки разів можна прощати ближньому своєму: «Чи до семи разів?». Ісус Христос сказав йому: «Не кажу тобі — до семи, але до сімдесяти разів по сім». Тобто — завжди. Прощення є обов’язковим, коли про нього просять: «покірної голови меч не бере». Принаймні це стосується віруючих християн. Вони, мабуть, скажуть, що Порошенко має право отримати свій шанс, а водночас — і шанс для України. Втім, судячи з даних останніх соцопитувань, такий шанс видається доволі примарним — українці, вочевидь, не надто налаштовані прощати чинному Президентові не стільки те, що він зробив, скільки те, що обіцяв і мав можливість, але не зробив.

Що ж до Зеленського, то він досі уникає не тільки дебатів зі своїм конкурентом, а й прес-конференцій із журналістами. Його позицію оприлюднюють помічники і представники. Невже в разі перемоги й керуватимуть країною вони, а не сам переможець?

Якщо ж серйозно, при будь-якому розкладі всім нам потрібно усвідомити, що нового президента обирали не «агенти Путіна», а наші співгромадяни. І цей вибір мусимо поважати й сприйняти, яким би він не був.

Попри «убойні» сценарії, якими напередодні другого туру виборів нас лякають, треба розуміти, що всі вони можуть бути й перебільшені. Імовірність негативного розвитку подій, звісно, велика. Але на те ми й суспільство, аби контролювати будь-яку владу і, у міру можливостей, корегувати її недолугі дії. А такі можливості є. Починаючи від слова — як індивідуального, так і колективного, і закінчуючи ділом. Аж до рішучих дій. Мирних, у рамках чинної Конституції. Тут важливим є не вестися на провокаційні гасла і заклики горлохватів, у яких зазвичай свої корисливі мотиви, далекі від інтересів суспільного блага. Не варто забувати, хто саме врешті-решт користується плодами повстань і революцій.

Еволюційний шлях розвитку — крок за кроком, без різких рухів і потрясінь нерідко буває не менш жорстким, аніж революційний. Проте він безпечніший, зокрема, й із огляду на те, що за подіями в Україні уважно стежать іззовні, й не лише на Заході, а й у Кремлі. І тільки чекають, коли випаде слушна нагода надати «братерську допомогу». Тож краще, вибачте за тавтологію, покращувати ситуацію мирно, проте наполегливо.

Тож зберігаймо спокій і витримку, та мобілізуймося на підготовці до виборів у Верховну Раду.

До речі, днями Надію Савченко звільнили з-під варти. Чи випадково саме напередодні виборів?.. Але то, мабуть, уже зовсім інша історія.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Потужна підтримка
Читати
А самозахист — це вже зайве
Читати
Виборців додалося
Читати
Просять ставитися відповідально
Читати
Визначили чільників
Читати
Iнспектуватимуть по-новому
Читати
Користувачам мобільного зв’язку
Читати
Торгуються
Читати
Постраждали діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове