Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Порада

Найкраща профілактика

Анатолій НАУМОВ.

м. Донецьк.

Якось на трамвайній зупинці до мене підійшла поважного віку жінка з валізкою і заліпила такого ляпаса, якого ніколи не одержував навіть від чоловіків, хоч і мав із ними колись окремі сутички.

— Нахаба! — закричала жінка. — Як ви смієте?

За що мені випала така немилість, здогадався лише наступного дня, коли два підозрілі типи біля гастроному підскочили до мене, на ходу риючись у кишенях.

— У чому річ? — насторожився я.

— Жоро, дай йому під дихало, — прохрипів один із них. — Сам підморгує, а потім ще й дивується.

Підморгує — ось у чому полягала таємниця. Довелося відвідати лікарню.

— Лікарю, у мене смикається повіка, — скрушно сказав я.

— Бачу, — стомлено потираючи скроні, відповів лікар. — Нерви, перенапруження. Я можу, ясна річ, виписати ліки, але це не вихід. Вихід — тут, — він прозчинив вікно, гучно, немов компресор, втягнув у себе свіже повітря. — Не хочете підморгувати перехожим, плюньте на медицину. Відправляйтеся на природу...

— Я хотів би ловити рибу, — зізнався я.

— Тим краще. На Глибокому, кажуть, зараз гачки рве. Посидьте з вудочкою, і нерви у вас будуть, як у комісара Мегре. Я сам із задоволенням порибалив би, геть стомився...

Збирався я ґрунтовно. В рюкзак вмістилося стільки, що створювалось враження, буцімто в сім’ї відбувся розподіл майна і я свою частку захопив із собою.

Опівночі дістався Глибокого. Ішов лісом, але самотності не відчував. Навпаки — з усіх боків мене оточували силуети з рюкзаками. Куди їх несе, зрозумів дещо згодом, вийшовши до озера. Берег виявився неприступним. Щоразу, намагаючись пробратися до води, я наштовхувався на ці силуети, і вони агресивно викрикували: «Тут зайнято!». Скидалося на те, ніби вони захопили берег іще в дитинстві.

Наприкінці ночі мені пощастило виявити вільний метр рибальської території. Спробував закинути вудочку, але зачепив гачком за рюкзак сусіда. Здійнялася сварка — я, мабуть, лякав рибу, і один нервовий тип із тижневою щетиною запропонував прогнати мене, у нього, за його словами, зірвалася двометрова щука.

Потім з’ясувалося, що мій поплавець чомусь схильний тонути і залишатися під водою назавжди. Довелося перелаштовувати снасть на ходу, на цій операції я згаяв майже годину. Втішало те, що жоден силует не міг похвалитися рибальським щастям. Чи то не клювало, чи риби не було — жоден із тих, хто сидів поруч, не спіймав навіть пічкура.

І раптом на цьому нестерпному безриб’ї мій загнузданий поплавець затанцював так, наче йому захотілося виправдатися за марне донині існування.

— Клює! — луною рознеслося берегом. Ланцюг рибалок судорожно розімкнувся і заповнив лужок за моєю спиною.

— Тягни, підсікай! — радили мені одні.

— Не спіши, нехай глибше ковтне, — твердили інші.

Зрештою я вирішив тягти, волосінь натягнулася струною, затим тенькнула якоюсь сумною ноткою.

— Роззява! — констатував хтось іззаду. — Треба було мене слухати.

Кожен з очевидців мого ганебного провалу — а тут зібралася абсолютна більшість рибальського ланцюга — прагнув висловити мені свою принципову думку. Та особливо гнівався нервовий тип із тижневою щетиною.

— І сам не гам, і другому не дам! — кричав він хрипким ранковим голосом, підступаючи до мене з кулаками. — Гнати таких треба звідси, нехай у Північному Льодовитому ловлять!

Я відчув, що хтось із нас двох більше рибалити не повинен, і заходився змотувати вудку... А коли повертався додому, мені — на додачу до рибальських неприємностей —стало ще й млосно...

Довелося відвідати лікарню. Цього разу я нічого не сказав знайомому лікареві зі стомленим обличчям. Вірніше, не міг сказати. Ми побачилися в коридорі, коли я проїжджав на механізованих ношах у призначену мені палату.

— Ага, це ви? — мовив лікар. — Казав же, відправляйтеся на Глибоке, половіть рибку, це найкраща профілактика. А я обов’язково поїду. Там, кажуть, учора в одного роззяви така зірвалась, що його мало не вбили.

І він підморгнув мені.

На знак згоди я підморгнув йому.

Версія для друку          До списку статтей

Колючки

Віталій БЕВЗА.

м. Новоград-Волинський

Житомирської області.

У сім’ї був першою скрипкою. Дружина була диригентом.

Мав мужність визнавати чужі помилки.

Гнучкість хребта досить часто заміняє гнучкість розуму.

 

Кожне сільце має своє слівце      

Марія СКОПЧАК.

смт Копайгород

Барського району

Вінницької області.

З гнилої мотузки міцного вузла не зав’язати.

На зло ворогам корову продам, щоб діти молока не пили.

Віддав жінку дяді, а сам піду до Наді.

Гусь свині не товариш, поки ставок не висохне.

Добре говорили, та нічого не робили.

Жасмін не дуб, а викорчовуватись зась.

 

— Оце взяв три дні відпустки за правильне голосування!

Мал. А. Василенка.

 Мал. С. Федька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове