Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Не варто змішувати

ЩОБ заощадити час і менше витратити сил, господарі намагаються змішати різні добрива. При цьому не зважають на те, що такі суміші іноді втрачають свої властивості. Особливо, якщо їх змішати неправильно.

Так, при змішуванні меленого суперфосфату із сечовиною утворюється липка маса, непридатна до застосування. А завчасу приготовлена суміш сульфату амонію і суперфосфату взагалі перетворюється на гіпс. Якщо заздалегідь змішати суперфосфат з кальцієвою селітрою і калійними солями, суміш, вбираючи вологу з повітря, пресується. Тому таку суміш готують безпосередньо перед використанням.

Не можна змішувати аміачні форми азотних добрив (сульфату амонію, амофос, діамофосфат тощо) з лужними (попіл, доломітове борошно, вапнисте борошно тощо), оскільки при цьому значна частина азоту випаровується у формі аміаку.

При змішуванні суперфосфату з лужними добривами погіршується доступність іонів фосфату до рослин.

Якщо завчасну приготувати суміш сульфату амонію і хлористого калію, вона може злежатись. Сульфат амонію при внесенні на кислих ґрунтах доцільно змішати з меленим вапняком, але не слід його змішувати з гашеним вапном і попелом. Можливе поєднання аміачної селітри із сульфатом амонію, іншими селітрами й амофосами.

Сірчанокислий калій змішується з будь-якими добривами.

Гній, пташиний послід і компост можна поєднувати із гранульованим суперфосфатом і хлористим калієм, а безпосередньо перед унесенням — із сечовиною.

Версія для друку          До списку статтей

РАНІШЕ цей овоч називали синеньким. Тепер, утім, з’явились уже й біленькі, й рожеві. Мова, звісно, про баклажан. І хоч його навчились вирощувати повсюди, високий урожай можна одержати, лише дотримуючись певних правил. От і «пройдемося» по агротехніці, аби було що покласти на початку осені в банку. І завважимо, що цю культуру вирощувати легше, ніж перець. Навіть якщо у вас ділянка із важким глинистим ґрунтом, сильна коренева система баклажана допоможе рослині встояти і живити її потрібними елементами.

В іншому матеріалі «агітуватимемо» за широке застосування на городі й у саду борної кислоти. Дивуєтеся? Не варто, адже це надзвичайно цінне мікродобриво. Особливо хороший ефект використання бору на картоплі, томатах, кормових, цукрових буряках, полуниці, а також грушах, яблунях. Розповімо про схеми обробки різних культур.

На півдні великі й смачні кавуни та дині одержують і безрозсадним способом, але в північних районах і в центрі досягти цього важко. Тож хто хоче мати гарний баштан, доцільно почати із розсади.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове