Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Захист від хрестоцвітої блішки

КОЛИ з’являються сходи редиски, на них відразу ж нападає хрестоцвіта блішка. Захистити посіви досить важко. Коли шкідників багато, ураження рослин може спричинити їх засихання або вони сильно затримуються в рості, відтак коренеплодів марно чекати.

Всі види бліх зимують під рослинними рештками або просто в ґрунті. Навесні вони живляться дикорослими рослинами з родини хрестоцвітих (першими відростають грицики), а згодом переселяються на культурні. Нашестя блішок загрожує не лише редисці, а й усім видам капусти. Особливо в перші два тижні після висадження розсади в ґрунт. У цей період культури потребують захисту.

Насамперед посіви і насадження мають бути чистими від бур’янів.

Як тільки рослини приживуться, їх слід підживити, аби швидше стали рости. Міцним та добре розвиненим рослинам шкідники вже не такі небезпечні.

На захист хрестоцвітих добре спрацьовує тютюновий пил. Його розсипають вздовж рядків редиски чи навколо капустяних насаджень. Обпилення повторюють після поливів або дощу.

Для відлякування блішок застосовують обприскування настоєм попелу, полину гіркого та коренів кінського щавлю.

Для приготування настою беруть 250 г попелу, заливають водою, кип’ятять 30 хвилин, після охолодження доливають до 10 літрів.

Настій полину: 1 кг сухої трави заливають водою, кип’ятять 30 хвилин, після охолодження доливають водою до 10 літрів.

Настій кінського щавлю: 300 г подрібненої сировини заливають відром теплої води, настоюють 2,5-3 години, проціджують, додають мило і обприскують рослини.

Обробки слід проводити повторно при появі нових шкідників.

Можна захистити насадження біопрепаратом актофіт, розчин якого готують за рекомендованою пропорцією, вказаною в інструкції.

На пізніх посівах капустяних рослин у разі масової появи блішок можна застосовувати інсектициди. Наприклад, актелік (30 мл на 10 л води), фуфанон (10 мл на 10 л води).

Версія для друку          До списку статтей

РАНІШЕ цей овоч називали синеньким. Тепер, утім, з’явились уже й біленькі, й рожеві. Мова, звісно, про баклажан. І хоч його навчились вирощувати повсюди, високий урожай можна одержати, лише дотримуючись певних правил. От і «пройдемося» по агротехніці, аби було що покласти на початку осені в банку. І завважимо, що цю культуру вирощувати легше, ніж перець. Навіть якщо у вас ділянка із важким глинистим ґрунтом, сильна коренева система баклажана допоможе рослині встояти і живити її потрібними елементами.

В іншому матеріалі «агітуватимемо» за широке застосування на городі й у саду борної кислоти. Дивуєтеся? Не варто, адже це надзвичайно цінне мікродобриво. Особливо хороший ефект використання бору на картоплі, томатах, кормових, цукрових буряках, полуниці, а також грушах, яблунях. Розповімо про схеми обробки різних культур.

На півдні великі й смачні кавуни та дині одержують і безрозсадним способом, але в північних районах і в центрі досягти цього важко. Тож хто хоче мати гарний баштан, доцільно почати із розсади.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове