|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Горох посівний ЦЮ КУЛЬТУРУ сіють протягом квітня-травня. Рослина холодостійка і не боїться ранкових приморозків. А скоростиглі сорти можна висівати навіть у червні. Грядку бажано попередньо зволожити. Якщо ґрунт важкий, насіння заглиблюють на 3-4 см, якщо легкий — на 5-6 см. Землю ущільнюють прикотуванням. У разі загрози знищення сходів птахами грядку можна прикрити плівкою. Насіння гороху посівного зберігає схожість протягом двох років. Рекомендується купувати кілька сортів різних термінів дозрівання. Для відбору високоякісного насіння є простий спосіб: розчинити в літрі води столову ложку солі й помістити туди горошини. Те насіння, що спливло, слід викинути, те, що опустилося на дно, повністю придатне для сівби. Насіння можна замочити на 10-12 годин, періодично змінюючи воду. Потім підсушити. Також допустимо використовувати абсолютно сухий посівний матеріал. У першому випадку сходи з’являються раніше. У другому — рослини будуть міцнішими. Горох рекомендується вирощувати на ділянках, де раніше росли буряки, картопля, огірки, томати. Ці ж овочі можна висаджувати і після нього. Бобові відмінно насичують землю азотом, який необхідний плодовим, листовим культурам і коренеплодам. До повернення гороху на старе місце має минути не менше 4 років. Ця бобова культура віддає перевагу супіщаним ґрунтам і суглинкам. Винятком є кислотні, засолені й заболочені ділянки. Горох бажано сіяти на добре освітлених місцях. На затінених ділянках стебла викривлюються і слабшають. У суху погоду посіви треба поливати. Особливо необхідні поливи в період проростання насіння і цвітіння. Після появи сходів слід регулярно розпушувати ґрунт, виполювати бур’яни. Бажано підживити горох до початку цвітіння і перед зав’язуванням плодів. Для цього рекомендуються добрива з підвищеним умістом калію. Значно підвищує врожайність позакореневе підживлення мікроелементами. Після прищипування верхівок пагонів посилюється розгалуження стебел. Отже, збільшується кількість квіток і плодів. Якщо горох збирають зеленим, на стадії молочної стиглості, — для заморожування, консервування, споживання свіжим, то стручки зривають вибірково в кілька прийомів. Після збору врожаю надземну частину скошують. З неї виходить гарний корм для травоїдних тварин. Якщо таких у господарстві немає, можна закласти зелень у компостну купу або закопати в землю. У разі, коли городник планує зібрати насіння для майбутнього посіву, слід дочекатися повного достигання. Після того як стулки нижніх плодів потемніють, стебла висмикують, в’яжуть у пучки і підвішують у сухому і провітрюваному місці. Насіння, вилущене з висушених стручків, зберігають у паперових або матер’яних мішечках. Версія для друку До списку статтей | РАНІШЕ цей овоч називали синеньким. Тепер, утім, з’явились уже й біленькі, й рожеві. Мова, звісно, про баклажан. І хоч його навчились вирощувати повсюди, високий урожай можна одержати, лише дотримуючись певних правил. От і «пройдемося» по агротехніці, аби було що покласти на початку осені в банку. І завважимо, що цю культуру вирощувати легше, ніж перець. Навіть якщо у вас ділянка із важким глинистим ґрунтом, сильна коренева система баклажана допоможе рослині встояти і живити її потрібними елементами. В іншому матеріалі «агітуватимемо» за широке застосування на городі й у саду борної кислоти. Дивуєтеся? Не варто, адже це надзвичайно цінне мікродобриво. Особливо хороший ефект використання бору на картоплі, томатах, кормових, цукрових буряках, полуниці, а також грушах, яблунях. Розповімо про схеми обробки різних культур. На півдні великі й смачні кавуни та дині одержують і безрозсадним способом, але в північних районах і в центрі досягти цього важко. Тож хто хоче мати гарний баштан, доцільно почати із розсади.
|