Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чому всихають пересаджені черешні

ІНКОЛИ можна почути нарікання щодо пересаджених черешень: спершу деревця нібито прижилися — розпустили листя, навіть зацвіли, а в другій половині червня всохли.

І це при належному догляді — вчасному поливі й мульчуванні пристовбурних кругів. Що ж могло трапитись?

Варто зауважити, що серед садових культур черешня — найчутливіша до різного роду чинників.

Насамперед агротехнічних. Найкраща приживлюваність — в одно-дворічних дерев. Гірша у трирічних. Старіші дерева взагалі не варто пересаджувати — приживлюваність дуже низька. Слід пам’ятати, що під час пересаджування травмується коренева система дерева. Тому обов’язково потрібно обрізати крону, щоб підземна частина могла щонайкраще забезпечити надземну поживними речовинами.

Окрім того, черешня вразлива до морозів. Низькі температури спричиняють підмерзання кори та камбію, що влітку проявляється всиханням дерева.

Величезної шкоди завдають личинки хрущів. Вони здатні знищити цілі насадження молодих дерев.

Тож, знаючи ці проблеми, можна зробити висновки.

Перша помилка при пересаджуванні черешні — крона залишилася не обрізана, до того ж дозволили дереву цвісти, що надто виснажило його, й до того вже травмоване. Цього можна було уникнути.

Можливо, дерева підмерзли ще взимку, а пересадження їх лише «підштовхнуло» до загибелі. Тут зарадити нічим.

Готуючи ями під дерева, слід ретельно вибирати личинки травневих жуків. Засипаючи саджанці поживним ґрунтом, також варто звертати увагу і знищувати шкідників. Якщо є підозра, що дерево ушкоджується через кореневу систему, його потрібно пролити розчином будь-кого препарату, який використовуєте для боротьби з колорадськими жуками (актара, ариво тощо).

І останнє. У кожній місцевості слід вирощувати лише районовані для цієї кліматичної зони сорти. Північні і західні райони вважаються несприятливими для вирощування черешні.

Версія для друку          До списку статтей

РАНІШЕ цей овоч називали синеньким. Тепер, утім, з’явились уже й біленькі, й рожеві. Мова, звісно, про баклажан. І хоч його навчились вирощувати повсюди, високий урожай можна одержати, лише дотримуючись певних правил. От і «пройдемося» по агротехніці, аби було що покласти на початку осені в банку. І завважимо, що цю культуру вирощувати легше, ніж перець. Навіть якщо у вас ділянка із важким глинистим ґрунтом, сильна коренева система баклажана допоможе рослині встояти і живити її потрібними елементами.

В іншому матеріалі «агітуватимемо» за широке застосування на городі й у саду борної кислоти. Дивуєтеся? Не варто, адже це надзвичайно цінне мікродобриво. Особливо хороший ефект використання бору на картоплі, томатах, кормових, цукрових буряках, полуниці, а також грушах, яблунях. Розповімо про схеми обробки різних культур.

На півдні великі й смачні кавуни та дині одержують і безрозсадним способом, але в північних районах і в центрі досягти цього важко. Тож хто хоче мати гарний баштан, доцільно почати із розсади.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове