Архів
П’ятниця,
19 квітня 2019 року

№ 31 (19678)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Пучкові огірки

ТАК прийнято називати огірки, на плітях яких зав’язується по кілька штук плодів в одній пазусі листка. Одночасно може розвиватися від двох до дванадцяти зав’язей. Проте така висока врожайність можлива лише при забезпеченні рослин поживними речовинами та у сприятливих умовах середовища. Тобто такі сорти і гібриди слід щотижня підживлювати комплексними добривами в малих дозах (10-20 г на метр квадратний). До того ж у теплиці мають бути помірні тепло і вологість повітря. У відкритому ґрунті кількість зав’язей і врожайність пучкових огірків сильно залежать від погоди.

Помічено, що у нижніх вузлах головного стебла зав’язей буває більше, аніж у верхніх. Це особливо помітно при високій температурі середовища. Відносно низька температура повітря, переважно нічна (оптимальна температура ґрунту має бути на рівні 21-24°С) та оптимальні умови росту і розвитку рослин сприяють збільшенню кількості зав’язей у вузлах.

Водночас, коли не вистачає тепла і вологи, в одному вузлі «сімейка» плодів не зав’яжеться. Тобто хоча «пучковість» і закріплена в рослині генетично, кількість зав’язей може змінюватися.

Ступінь партенокарпії знижується в прохолодну дощову погоду, а також якщо вчасно не були прищипнуті бокові пагони. У бджолозапильних гібридів зав’язь не росте переважно через те, що відсутнє запилення: якщо немає чоловічих квіток або коли з якихось причин не літають комахи та бджоли.

Для підвищення врожайності огірків цього типу насадження обприскують препаратами, що підвищують стресостійкість рослин (епін, циркон). Якщо не прищипнуті бокові пагони, слід негайно виправити ситуацію і вдатися до формування рослин. Нагадаємо, що прищипувати слід бокові пагони у пазухах 3-4 листків.

Є дещо нетрадиційний спосіб формування пучкових огірків — в одне стебло. Спочатку повністю «осліплюють» чотири найнижчих вузли на стеблі, видаляючи з пазух всі зародки бокових пагонів та зав’язь ще до цвітіння. Потім вищипують у пазухах по всій довжині головного стебла бокові пліті, а зав’язь залишають. При цьому все листя головного стебла добре освітлюється, що сприяє максимальному забезпеченню численних зав’язей поживними речовинами.

Плоди наливатимуться швидше, якщо в теплиці поставити бочку зі збродженим гноєм чи травою. А у відкритому ґрунті врожайність підвищується у кілька разів при вирощуванні їх на шпалері.

Версія для друку          До списку статтей

РАНІШЕ цей овоч називали синеньким. Тепер, утім, з’явились уже й біленькі, й рожеві. Мова, звісно, про баклажан. І хоч його навчились вирощувати повсюди, високий урожай можна одержати, лише дотримуючись певних правил. От і «пройдемося» по агротехніці, аби було що покласти на початку осені в банку. І завважимо, що цю культуру вирощувати легше, ніж перець. Навіть якщо у вас ділянка із важким глинистим ґрунтом, сильна коренева система баклажана допоможе рослині встояти і живити її потрібними елементами.

В іншому матеріалі «агітуватимемо» за широке застосування на городі й у саду борної кислоти. Дивуєтеся? Не варто, адже це надзвичайно цінне мікродобриво. Особливо хороший ефект використання бору на картоплі, томатах, кормових, цукрових буряках, полуниці, а також грушах, яблунях. Розповімо про схеми обробки різних культур.

На півдні великі й смачні кавуни та дині одержують і безрозсадним способом, але в північних районах і в центрі досягти цього важко. Тож хто хоче мати гарний баштан, доцільно почати із розсади.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове