Архів
Вівторок,
16 квітня 2019 року

№ 30 (19677)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Перемога через 20 років

ФІНЛЯНДІЯ. Опозиційна «Соціал-демократична партія» вперше з 1999 року перемогла на парламентських виборах.

Докладніше...
Злотий надійніший

ПОЛЬЩА не готова вводити євро.

Докладніше...
Нафта як політична зброя

США намагаються перекрити експорт нафти з Венесуели шляхом санкцій.

Докладніше...
Путчисти проти цензури

СУДАН. Військова рада ухвалила рішення про скасування законів, що обмежують основні свободи.

Докладніше...
Проблемний сусід

ЛІВАН звинуватив Ізраїль у порушенні повітряних і морських кордонів.

Докладніше...
День Сонця

ПІВНІЧНА КОРЕЯ відзначила День Сонця.

Докладніше...
Ядерне розвантаження

В ЯПОНІЇ почали витягати невикористані паливні стрижні з третього реактора АЕС «Фукусіма-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Під час роботи в шкідливих умовах я отримав травму, і мені було встановлено інвалідність унаслідок трудового каліцтва. Чи буде зараховано до мого страхового та пільгового стажу період перебування на інвалідності?»

Олексій КОШЛАТИЙ.

смт Головне

Любомльського району

Волинської області.

 

СТАТТЕЮ 24-ю Закону 1058-го передбачено, що час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Водночас частиною четвертою статті 24-ї Закону 1058-го передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цього Закону (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом. Відповідно до статті 56-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботу для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

Отже, час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період до 01.01.2004 зараховується як до страхового стажу, так і до стажу, що дає право на пільгову пенсію (якщо нещасний випадок стався під час роботи в шкідливих умовах або внаслідок профзахворювання).

Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період після 01.01.2004 зараховується тільки до стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах (якщо нещасний випадок стався під час роботи в шкідливих умовах або внаслідок профзахворювання). До страхового стажу, з урахуванням якого визначається розмір пенсії, цей період не зараховується.

 

«2017-го я досяг віку 60 років. У зв’язку з сімейними обставинами звернувся за призначенням пенсії 2018 року. Мій страховий стаж — 24 роки 5 місяців. Чи матиму я право на пенсію за віком, оскільки не маю 25 років страхового стажу?»

Валентин БЕЗНОСЕНКО.

с. Нескучне

Великоновосілківського району

Донецької області

 

СТАТТЕЮ 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено умови призначення пенсії за віком залежно від набутого особою страхового стажу.

Наявність необхідного страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку і не залежить від наявності страхового стажу на дату звернення за призначенням пенсії.

Наприклад, для чоловіка, який досяг 60-річного віку 2017-го, страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, становить 15 років. У разі досягнення віку 60 років 2018-го потрібно мати 25 років страхового стажу.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На свої стандарти
Читати
Нарешті призначено
Читати
Заявлено більше
Читати
«Годувальники» виставлять рахунок
Читати
Активізувалися до другого туру
Читати
Скандального розвідника звільнено
Читати
Нехай інші воюють
Читати
Потребують сала до картоплі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове