Архів
Вівторок,
16 квітня 2019 року

№ 30 (19677)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Перемога через 20 років

ФІНЛЯНДІЯ. Опозиційна «Соціал-демократична партія» вперше з 1999 року перемогла на парламентських виборах.

Докладніше...
Злотий надійніший

ПОЛЬЩА не готова вводити євро.

Докладніше...
Нафта як політична зброя

США намагаються перекрити експорт нафти з Венесуели шляхом санкцій.

Докладніше...
Путчисти проти цензури

СУДАН. Військова рада ухвалила рішення про скасування законів, що обмежують основні свободи.

Докладніше...
Проблемний сусід

ЛІВАН звинуватив Ізраїль у порушенні повітряних і морських кордонів.

Докладніше...
День Сонця

ПІВНІЧНА КОРЕЯ відзначила День Сонця.

Докладніше...
Ядерне розвантаження

В ЯПОНІЇ почали витягати невикористані паливні стрижні з третього реактора АЕС «Фукусіма-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Цінові гойдалки

Устина Гречанюк.

НАПЕРЕДОДНІ великодніх свят ціни на деякі види продуктів традиційно зростають. Передусім це стосується м’яса та яєць. Утім, на думку експертів, останні навряд чи значно додадуть у вартості, адже птахофабрики повністю задовольняють внутрішній попит. Окрім того, почався сезон домашніх яєць, багато містян купляють цей продукт у «своїх», як вони кажуть, перевірених господарів. Щодо ціни, то, наприклад, на Київщині вона становить 30-35 гривень за десяток.

Стосовно м’яса, то, за даними ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві», останніми днями ціна на свиней піднялася із 35 грн/кг живої маси до 48 грн/кг. А в роздрібній мережі до свята вартість свинини може сягнути 150 грн/кг.

Цієї весни ціни на українську картоплю вже побили всі рекорди попередніх років. Наприклад, у першій половині квітня 2017-го вона коштувала 4-4,2 грн/кг, а сьогодні фермери пропонують бульбу на гуртовому ринку «Шувар» по 7-8 грн/кг. Але цей ціновий стрибок пов’язаний не із наближенням свята, а із недостатньою кількість пропозицій на ринку. Втім, через дефіцит української на гуртових ринках збільшується пропозиція картоплі виробництва Білорусі. При цьому імпортна коштує дешевше вітчизняної.

До великоднього столу свіжих овочів за прийнятною ціною має бути достатньо. Пропозиція українських виробників збільшується з кожним днем, ціни й асортимент прийнятні. Щоправда, оскільки більшість покупців віддають перевагу вітчизняним овочам, то їх вартість знижується не так стрімко, як хотілося б. Але, впевнені експерти, до Пасхи масово розпочнеться сезон відкритого ґрунту, тож ціни просядуть. Цього року на тиждень раніше стартував сезон молодої капусти, вже з’явилися у продажу її перші партії від виробників Закарпаття. Ціни майже такі самі, як і на старті минулого маркетингового сезону. Згідно з даними моніторингу «Інфо-Шувар», сьогодні українська рання капуста у Львові коштує 30-32 грн/кг. Капусту виробництва Македонії продають по 29-30 грн/кг, а овоч з Узбекистану можна купити за 25-26 грн/кг.

У злочинців — свій сезон

У СМТ ХЛІБОДАРСЬКЕ Біляївського району Одеської області був скоєний розбійницький напад на сільськогосподарське підприємство. Двоє невідомих у масках проникли на його територію, зв’язали охоронця та викрали зі складу нещодавно закуплені добрива, отрутохімікати і тонни насіння. Орієнтовна сума збитків становить 10 млн грн.

Тижнем раніше було пограбовано фермерське господарство в селі Янишівка Любашівського району цієї ж області. Невідомі проломили стіну складського приміщення фермерського господарства та викрали 1,5 тис. л засобу захисту рослин. Завдані збитки оцінюються у суму понад 1 мільйон грн.

За даними фактами розпочато досудові розслідування. Тим часом правоохоронці повідомляють, що із початком активних сільськогосподарських робіт кількість подібних злочинів зросла. Адже у цей період аграрії накопичили чималі запаси дорогих нині добрив та насіння. На жаль, констатують у поліції, чимало аграріїв не гребують можливістю купити у сумнівних продавців цю продукцію за явно заниженою ціною, не переймаючись тим, що вона може бути вкрадена у їхніх колег. А якщо існує попит, будуть і пропозиції. Тож сільгоспвиробникам варто потурбуватися про посилення охорони складських приміщень і техніки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На свої стандарти
Читати
Нарешті призначено
Читати
Заявлено більше
Читати
«Годувальники» виставлять рахунок
Читати
Активізувалися до другого туру
Читати
Скандального розвідника звільнено
Читати
Нехай інші воюють
Читати
Потребують сала до картоплі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове