Архів
Вівторок,
16 квітня 2019 року

№ 30 (19677)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Перемога через 20 років

ФІНЛЯНДІЯ. Опозиційна «Соціал-демократична партія» вперше з 1999 року перемогла на парламентських виборах.

Докладніше...
Злотий надійніший

ПОЛЬЩА не готова вводити євро.

Докладніше...
Нафта як політична зброя

США намагаються перекрити експорт нафти з Венесуели шляхом санкцій.

Докладніше...
Путчисти проти цензури

СУДАН. Військова рада ухвалила рішення про скасування законів, що обмежують основні свободи.

Докладніше...
Проблемний сусід

ЛІВАН звинуватив Ізраїль у порушенні повітряних і морських кордонів.

Докладніше...
День Сонця

ПІВНІЧНА КОРЕЯ відзначила День Сонця.

Докладніше...
Ядерне розвантаження

В ЯПОНІЇ почали витягати невикористані паливні стрижні з третього реактора АЕС «Фукусіма-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Ріжуть «Хрещатик»

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

www.dsns.gov.ua

Перед воротами ТзОВ «Цукровий комбінат «Хрещатик» вартують колишні працівники підприємства, мешканці селища Кострижівка — не дозволяють новому власникові, що несподівано об’явився, вивозити з підприємства вирізаний метал. Кажуть, цей на відміну від попереднього не дурить обіцянками, що колись варитиме цукор, а заявляє прямо, що придбав підприємство, аби… знищити. Йому потрібний лише метал. А далі…

МОЖЛИВО, територію колишнього комбінату, що над самісіньким Дністром, встелить сонячними батареями і вироблятиме електроенергію. Прогнозує, що чоловік шість матимуть роботу (на цукроварні працювало вісімсот).

Отже, останній у Чернівецькій області цукровий завод (Зарожанський, Кельменецький та Чернівецький були знищені раніше) завершує свій багатотрудний довгий шлях. Остаточно. Взагалі-то зворушливим гудком він попрощавсь зі своїм колективом іще в 2011-му, коли до столітнього ювілею залишався всього один рік. Це був не тільки його останній виробничий сезон, а й усієї цукрової галузі на Буковині.

Тодішній власник підприємства, який представляв компанію «Парус-Агро-Україна», Костянтин Зубахін заспокоював безробітних цукроварів: «Ми викупили цукрокомбінат «Хрещатик» не для того, щоб пустити під ніж. Ми прийшли, щоб його підняти». Обіцяв підняти і створене при комбінаті агроформування — ТОВ «Хрещатик-Агро».

Цукроварня «підйому» не дочекалася — після декількох років імітації «збереження» горе-бізнесмени тепер відкрили карти: її взялись повністю ліквідовувати. Стало очевидним, що насправді компанію москвича Зубахіна більше цікавили родючі чорноземи, на яких окремий аграрний підрозділ комбінату вирощував цукрові буряки. Щоб гарантовано мати власну сировину для виробництва цукру, ТОВ «Хрещатик-Агро» орендувало, зокрема, паї сезонних працівників комбінату, їхніх родин у Заставнівському та Кіцманському районах. Щоправда, ті 7,5 тисячі гектарів землі, як мовиться, погоди не робили, більше орієнтувалися на співпрацю з місцевими сільгоспвиробниками. Але останні почали згортати площі посівів солодких коренів через низьку рентабельність їх вирощування.

І тут на обрії з’явилося згадуване ТОВ «Парус-Агро-Україна». Подало обнадійливий сигнал і причалило до буковинського берега, маючи точні координати: акурат де селище цукроварів Кострижівка.

Було це за правління Януковича. Прибулець структурно належав до заснованого кіпрським офшором агрохолдингу «Парус-Агро-Групп» російського мільйонера Андрія Муравйова. Як розповідають обізнані люди, ТОВ «Цукровий завод «Хрещатик» і ТОВ «Хрещатик-Агро» дісталися чужоземному олігархові за борги попереднього власника перед російським банком. Це твердження, до речі, мене трохи здивувало, бо ще в недалекому минулому цукроварня була головним фінансовим донором бюджету Заставнівського району. Чи не штучно влаштоване таке стрімке падіння?

Коли «Парус…» підібрався до землі, яку орендувало ТОВ «Хрещатик-Агро», доля цукроварні була вирішена: вона тут зайва. Але знищувати її власник вирішив не відразу, щоб не збурити, не налаштувати проти себе трудовий колектив.

— Попервах нарікати на цілковиту відсутність сировинної бази той «інвестор» не мав підстав, адже землі в користуванні ще було достатньо, — повідали автору в Кострижівці. — Ми попереджали: якщо заводчани залишаться без роботи, тоді ТОВ «Хрещатик-Агро» втратить частину паїв, які вони здавали в оренду. Зрештою, так і сталося: комбінат зупинивсь і люди розірвали угоди з його аграрним підрозділом. Тепер, кажуть, корпоративні права ТОВ «Хрещатик-Агро» перекочували до засновників на острів Кіпр. Так, саме туди, де офшор російського агрохолдингу «Парус-Агро-Групп». Яке «несподіване» сусідство!

… Нині, нагадаю, представники славних трудових династій колишніх цукроварів тримають оборону на останній барикаді — заблокували ворота комбінату.

— Вимоги громади такі: спершу сплатити в місцевий бюджет заборговані майже 4,5 мільйона гривень за оренду комунальної землі на території підприємства, — розповів голова Кострижівської селищної ради Володимир Старко. — Надалі всі ліквідаційні роботи проводити під контролем громадської комісії, куди увійшли фахівці, які працювали на комбінаті. Бо в металевих ємностях, які намірилась розрізати завезена бригада, наявні залишки формаліну, мазуту. Є побоювання, що шкідливі речовини можуть потрапити у Дністер. Також пропонуємо не вирізати залізничну колію, прокладену до комбінату. Можливо, ще знадобиться, якщо селищу пощастить на інвестора-господаря, який би налагодив тут якесь виробництво. На сьогодні Кострижівка втратила основні бюджетоутворювальні підприємства — цукроварню, потужну автоколону та комбінат будматеріалів, де мали роботу майже дві тисячі людей.

Керівник бригади демонтажників, надісланих новими власниками комбінату — компанією «Енергомашспецсталь» із Краматорська Донецької області, заявив: борги нехай повертає попередник (справа уже другий рік у судах), а в нього «завдання від шефа вирізати метал». Мовляв, заради цього компанія й купила «Хрещатик», бо їй потрібний брухт.

Таким чином, Кострижівський цукровий завод (як і чималий лан щедрої буковинської землі) став здобиччю чужоземних олігархів. Адже компанію «Енергомашспецсталь» (м. Краматорськ), що нині дотла знищує підприємство, ще в 2010 році придбало акціонерне товариство «Атоменергомаш», яке підконтрольне Державній корпорації з атомної енергії «Росатом» (РФ).

«Боліла раніше і тепер болить душа за «білу» галузь України, — ділиться гіркими роздумами у своїй книзі «Люстраційна сповідь» колишній керівник об’єднання цукрової промисловості Чернівецької області Віктор Володимирович Ярощук. — Цукрова галузь — набуток цілого ряду поколінь нашого народу, який вивів її на чільне місце у світовому цукровиробництві, проте зруйнована бездарними державними невігласами… Потенціал цукрової галузі суверенної України міг відіграти провідну роль у забезпеченні паливно-енергетичної незалежності держави і збереженні інфраструктури призаводських селищ та подальшого розвитку сільської місцевості — колиски народу...»

P.S. Коли матеріал готувався до друку, надійшло повідомлення управління ДСНС у Чернівецькій області про пожежу на цукровому заводі «Хрещатик».

Загоряння трапилося вдень. За словами місцевих мешканців, було чутно вибухи. Рятувальники, що прибули на місце пожежі, встановили, що горить покрівля триповерхової споруди на площі 1500 кв.м. По дерев’яному перекриттю полум’я поширилося також на третій та другий поверхи. За попередньою інформацією, причиною виникнення пожежі стало порушення правил безпеки під час демонтажу.

За словами керівника прес-служби обласного управління ДСНС Сергія Бабчука, для ліквідації пожежі було задіяно п’ять пожежних автомобілів. Тушіння ускладнювалося дуже сильним задимленням — стовп диму було видно за кілька кілометрів од заводу. Через чотири години загоряння вдалося локалізувати. Постраждалих немає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На свої стандарти
Читати
Нарешті призначено
Читати
Заявлено більше
Читати
«Годувальники» виставлять рахунок
Читати
Активізувалися до другого туру
Читати
Скандального розвідника звільнено
Читати
Нехай інші воюють
Читати
Потребують сала до картоплі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове