Архів
Вівторок,
16 квітня 2019 року

№ 30 (19677)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Підступна свинка

Федір ЛАПІЙ, імунолог.

У деяких областях рівень захворюваності на епідемічний паротит (більш відомий як свинка) зріс майже вдвічі порівняно з минулими роками. У чому ж причина?

ЦЯ ХВОРОБА передається повітряно-крапельним шляхом. Через це епідемічний паротит залишається однією з найпоширеніших у світі заразних інфекцій.

Недуга починається раптово, спочатку як звичайна ГРВІ: підвищення температури, гарячка, головний біль та біль у м’язах, подразнення горла. Відразу діагностувати паротит майже неможливо. Втім, можна запідозрити цю хворобу, якщо пацієнт мав контакт з іншим хворим.

А вже після двох-чотирьох днів ніби звичайної ГРВІ починає боліти в ділянці вуха, стає важко жувати, з’являється припухлість шиї внаслідок ураження привушної слинної залози. Також зазнають ураження підщелепні, защелепні й під’язикові залози. На третій-четвертий день температура спадає. Загалом хворий заразний перші дев’ять днів од часу появи ознак нездужання. Тому саме стільки потрібно бути вдома, щоб не заразити інших і не завдати ще більшого клопоту й собі.

Розвиток цієї хвороби зумовлений вірусом епідемічного паротиту. Свинкою її назвали через специфічні симптоми — випирання залоз перед вухом.

Недуга може мати численні тяжкі ускладнення. Одна з небезпек вірусу полягає в тому, що чутливі до нього не лише клітини слинних залоз. Під загрозою опиняється підшлункова залоза — медики називають цей орган великою слинною залозою черева. Тож, якщо людина має генетичну схильність до розвитку цукрового діабету й зазнала ураження вірусом паротиту, імунна система атакуватиме клітини підшлункової залози в боротьбі з вірусом. У результаті можуть розвинутися запалення підшлункової залози, панкреатит, діабет.

Цей вірус може вразити яєчка у хлопчиків (ці органи також мають залозисту тканину), і, як наслідок, у 50 відсотках випадків настає розвиток субатрофії яєчок (вони зменшуються). А менш ніж в одному відсотку випадків розвивається неплідність. До речі, яєчники дівчаток також під загрозою ураження, яке може призвести до розвитку оофориту (запалення яєчників), що теж загрожує неплідністю.

Один із 20 тисяч хворих, які перенесли свинку, зазнає ураження слухового нерва, що призводить до втрати слуху. Оскільки чутливою до вірусу епідемічного паротиту є нервова тканина, її враження може призвести і до розвитку менінгіту. А при ураженні мозкової тканини розвивається енцефаліт (таке стається з одним із п’яти тисяч хворих). Запідозрити ускладнення паротиту можна у разі, коли на сьомий день захворювання знову підвищується температура до 39-40 градусів. Тоді треба негайно викликати лікаря.

У дорослих, які захворіли на цю «дитячу» недугу, її перебіг важчий. А захворіти можуть ті з них, хто не перехворів на свинку в дитинстві та не був вакцинований. Як результат в організмі людини немає імунітету проти вірусу. А згодом у них можуть розвинутися важкі вже названі тут ускладнення.

Отже, зважаючи на серйозні наслідки паротиту, потрібно до 18 років зробити два щеплення. Лише у такий спосіб удасться цілковито позбутися цієї хвороби. Її у нас давно не мало би бути й зовсім, як це є у високоцивілізованому світі, де 95 відсотків населення вакциновано.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове