Архів
Вівторок,
16 квітня 2019 року

№ 30 (19677)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Фітотерапія

Без дієти ефекту не буде

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

Сьогодні розповідаємо про народні методи лікування фіброзу підшлункової залози та обструкції легень.

ФІБРОЗ — це заміщення клітин підшлункової залози на сполучну тканину в результаті травм та запальних процесів у залозі. На жаль, відновити клітини залози в місцях фіброзу неможливо. Лікування спрямоване на підтримку функції органа та усунення (профілактику) запалення.

Насамперед важливо дотримуватися правильного харчування, вилучити з раціону смажену, жирну, копчену їжу, алкоголь, солодощі (крім меду).

Корисно періодично пити відвари трав (квітки ромашки, нагідок, корінь кульбаби, цикорію, траву парила). Можна приготувати такий збір: корінь кульбаби, цикорію, трава чебрецю, листки бобівника, насіння кропу (в рівних частинах). Увечері столову ложку суміші заварити в 0,5 літра води. Настояти до ранку й випити протягом дня за три прийоми за 20 хвилин до їди. Курс — місяць.

Щодо обструкції легень, то людям із таким діагнозом зазвичай лікарі призначають антибіотикотерапію. Для профілактики й у разі нападів нестачі повітря (задухи) рекомендують комплекс дихальної гімнастики, вживання трав’яних настоїв для очищення бронхо-легеневої системи від накопиченого мокротиння.

Стосовно оздоровлення природними засобами пропоную скористатися такими рецептами.

Збір 1: корінь оману (дивосил), трава материнки, чебрецю — по одній частині, корінь солодки, м’ята — 0,5 частини. Звечора столову ложку подрібненого збору залити 0,5 літра води. Довести до кипіння й витримати на слабкому вогні п’ять хвилин. Ніч настояти, вранці процідити й випити протягом дня за 20 хвилин до їди. Курс — місяць. За потреби через 10 днів повторити або продовжити лікування іншим збором.

Збір 2: корінь оману, листя підбілу, насіння кропу, пелюстки соняшнику — все в рівних частинах. Готують і приймають так само, як і в попередньому рецепті.

Оскільки під час захворювань дихальних шляхів у хворих спостерігається помітний білковий дефіцит, то в раціоні мають бути продукти, багаті на рослинний і тваринний білок. Велике значення за обструкції легень надається кисломолочним продуктам як джерелу кальцію. А ось споживання продуктів із великим умістом вуглеводів (випічки, солодощів) слід максимально обмежити.

Їжа має бути приготована на парі або відварена, бажано подрібнена. Треба максимально знизити споживання солі, яка затримує виведення рідини з організму. Натомість раджу вживати фрукти, овочі, зелень, часник, цибулю в подрібненому вигляді. Рекомендоване також рясне пиття.

Варто уникати значних фізичних навантажень, своє помешкання постійно провітрювати, робити вологе прибирання тощо.

Не забувайте, що в кожному окремому випадку вкрай важливі індивідуальна лікарська консультація та обстеження.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове