Архів
Вівторок,
16 квітня 2019 року

№ 30 (19677)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Зупинить масаж

Микола ГЛУШЕНКО,

ортопед.

Механізм розвитку коксартрозу та остеопорозу криється в постійному напруженні стегнових м’язів. Перші ознаки захворювань — тупий біль у ногах. Це серйозний сигнал для того, щоб почати негайне лікування. Якщо немає можливості звернутися по допомогу до мануального терапевта, треба самому вжити заходів для розслаблення спазмованих м’язів. У цьому можуть допомогти близькі.

ОТЖЕ, хворий має лягти на живіт, розслабитися, а помічник нехай промацає на його сідниці затверділу ділянку. Коли ногу тягне, на сідниці неодмінно знайдеться така точка чи зона. Промацувати сідничний м’яз слід не пальцями, а ліктем зігнутої руки (або кісточками стиснутих у кулак пальців руки). Великий сідничний та грушоподібний м’язи лежать дуже глибоко, тому для їх обробки потрібне зусилля.

Знайшовши зону затвердіння, її слід промасажувати теж ліктем (або кулаком). Тривалість цієї процедури — 15-20 хвилин (можна з невеликими перервами). Для досягнення бажаного результату потрібно виділити кілька зон: посередині сідниці, біля куприка та біля верхньої сідничної дуги. За одним разом треба працювати тільки з однією зоною. На другий день її не чіпати — нехай відпочине, можна працювати з іншою.

Якщо сідничний та грушоподібний м’язи перебувають у спазмованому стані протягом тривалого часу, тазостегновий суглоб починає руйнуватися — стирається його голівка. Він стає вразливим, що надалі може призвести до перелому.

Профілактичний масаж сідничних м’язів двічі на рік — навесні й восени по 10-15 сеансів — допоможе зміцнити тазостегновий суглоб.

Коли немає змоги пройти курс масажу, можна порадити для зняття спазмів сідничного та грушоподібного м’язів застосовувати голчастий валик-масажер, обробляючи ним цю ділянку тіла по 10-15 хвилин.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове