Архів
Вівторок,
16 квітня 2019 року

№ 30 (19677)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Недуга королів

Розмову вів
Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Йдеться про подагру, яку медики нерідко називають «хворобою способу життя». Ця недуга є наслідком порушенням обміну білків в організмі. Докладніше про неї у розмові із завідувачем першого ревматологічного відділення Олександрівської клінічної лікарні м. Києва кандидатом медичних наук О. І. ІВАШКІВСЬКИМ.

— Олексію Івановичу, чому кількість хворих на подагру останнім часом збільшується?

— Раніше цю недугу називали хворобою королів і багатіїв, бо тільки людям із достатком було доступне споживання великої кількості м’яса та вина — продуктів, котрі зазвичай і спричиняють подагру. Сьогодні м’ясні вироби по кишені багатьом верствам населення. Колись подагра уражувала людей тільки зрілого та похилого віку, нині ж усе частіше від неї страждають навіть 30-річні.

— Хто найбільше ризикує захворіти на цю патологію?

— Насамперед м’ясоїди, шанувальники пива, люди з ожирінням. Подагра нерідко розвивається й у хворих, котрі вживають сечогінні препарати. Людям літнього віку необхідно пам’ятати про це і повідомляти свого лікаря про вживання відповідних медикаментів.

— Які основні симптоми захворювання?

— Головною його ознакою є гострий напад — запалення одного, рідко кількох суглобів, яке раптово виникає і швидко посилюється. У 90 відсотках випадків унаслідок першої атаки зазнає ураження плюснефаланговий суглоб великого пальця стопи, рідше гомілковостопний, колінний тощо. Недарма з грецької слово «подагра» перекладається як «нога у пастці»: будь-який рух завдає болю. Напад починається найчастіше вночі. Виникає набряклість, яка швидко наростає, почервоніння суглоба, що поширюється на всю стопу. Може виникнути озноб, підвищитися температура тіла. Рухи тільки погіршують стан хворого. Гострий напад триває три-сім днів. Після цього людина почувається добре, та згодом напади періодично повторюються. Це пов’язано переважно з порушенням режиму харчування. Наприклад, напад виникає під час чи відразу після свята, коли люди не обмежують себе у наїдках та напоях.

— Як лікують подагру?

— В період нападів приймають знеболювальні й протизапальні препарати. Їх багато, але кожен потрібно застосовувати за призначенням лікаря, бо деякі мають серйозні протипоказання. Велике значення має харчування. Якщо пацієнт дотримується дієти, то напади подагри можуть не виникати роками. Та головне — в жодному разі не можна займатися самолікуванням!

— Кажуть, відомий ботанік і лікар Карл Лінней нібито позбувся подагри, споживаючи суниці. Чи можна вилікувати хворобу народними методами?

— Народних методів лікування цієї патології чимало, але вони малоефективні. Вважаю, що за наявності сучасних медикаментозних препаратів, доступних і ефективних, звертатись до народних методів не варто. Вони не здатні максимально швидко полегшити страждання хворого. До того ж подагра — підступна болячка. Якщо її серйозно не лікувати, а також не виключати з меню шкідливих страв і напоїв, то через три-п’ять років після першого нападу починається незворотний процес руйнування нирок.

— Що не можна вживати хворим на цю недугу?

— При лікуванні подагри протизапальними препаратами, а також тими, що нормалізують рівень сечової кислоти, дуже важливо правильно харчуватись. Із раціону насамперед слід виключити м’ясо молодих тварин і птахів, свинину та продукти з неї, м’ясні соуси, бульйони, екстракти, копченості, консерви, холодець, серце, нирки, печінку, мозок, язик, ковбаси. Потрібно забути про жирні види риби, соління, смажену рибу, рибні консерви, ікру з риб, гострі сири, щавель, салат, цвітну і брюссельську капусту, ревінь, гриби, а також прянощі — перець, хрін та гірчицю. Про спиртні напої, зокрема й пиво, і мови бути не може! Кремові торти, тістечка, шоколад, малина, інжир, виноград і всі вироби з нього, а також продукти, що містять консерванти, — консерви, соки, солодкі води теж не для таких хворих. Не показані й бобові — зелений горошок, боби, квасоля, соя, сочевиця.

Треба обмежити також споживання вареного м’яса (не більш ніж по 150 г тричі на тиждень), птиці, кролятини, яловичини, баранини. Відвареної нежирної риби можна їсти не більш як 160-170 г тричі на тиждень. Обмеженню підлягають також варені ковбаси та некопчені сосиски, зелена цибуля, петрушка, спаржа, селера, солодкий перець, редиска, ріпа, баклажани, помідори (два-три на день). Не слід зловживати горіхами, виробами з листкового і здобного тіста, білим хлібом, міцним чаєм, кавою, какао, салом, смальцем, сливами, авокадо.

— А що ж тоді їсти?

— Дуже корисно при подагрі їсти вегетаріанські супи (овочеві, картопляні з додаванням круп), холодні борщі (окрошка, молочні, фруктові), відвари з нежирного м’яса, риби, птиці (один-три рази на тиждень). На користь підуть і молоко, кисломолочні продукти, м’який сир і страви з нього, сметана та нежирний твердий сир.

Корисне буде і одне яйце на день у будь-якій кулінарній обробці або у стравах. Можна вживати всі крупи, макаронні вироби, але в помірній кількості.

Необмежено дозволяється їсти сирі та кулінарно оброблені овочі, зокрема ікру овочеву, кабачкову, баклажанну, страви з картоплі, у будь-якому вигляді фрукти, сухофрукти, ягоди (крім тих, що не рекомендовані вище).

Із солодощів підходять нешоколадні цукерки, варення, мед, мармелад, пастила, зефір, морозиво; з напоїв — зелений чай, неміцна кава з молоком, відвари шипшини, пшеничних висівок, неконсервовані соки з фруктів, ягід і овочів, морси, киселі, квас, компоти, особливо з брусниці та журавлини. Добре діють лужні мінеральні води та маломінералізовані («Нафтуся», «Єсентуки № 17», «Лужанська», «Боржомі», «Поляна квасова»).

Соуси можна споживати лише приготовані на овочевому відварі. Із приправ використовувати оцет, лавровий лист, кріп, лимонний сік. Хліб рекомендується тільки сірий пшеничний та житній з добавкою мелених висівок. Корисні також оливкова і лляна олія, вершкове і топлене масло.

— Чи існують профілактичні заходи?

— Раз на тиждень варто влаштовувати розвантажувальний день, коли не слід уживати ні м’ясних, ні рибних продуктів. Взагалі раджу, особливо людям старшого віку, обмежити споживання м’яса та виробів із нього, не поєднувати його з будь-яким алкоголем. Дуже добре відмовитись від куріння. Корисними є цитрусові (хоча б один апельсин чи грейпфрут на день), а також уникнення великих фізичних навантажень. Необхідно пам’ятати: опинитись у «пастці» легко, а виборсатися з неї ой як важко, а часом і неможливо. Тільки поєднуючи терапевтичне лікування з дієтичним харчуванням подагру можна приборкати, а відтак позбутися нападів сильного болю.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове