Архів
П’ятниця,
12 квітня 2019 року

№ 29 (19676)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Мільйон ділянок і майже мільярд виборців

В ІНДІЇ стартували наймасш-табніші у світовій історії парламентські вибори.

Докладніше...
Гнучке відстрочення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС погодили тривалу відстрочку по Brexit.

Докладніше...
Примусова відставка

У СУДАНІ відбувся державний переворот.

Докладніше...
Новий основний закон

КУБА. Офіційно набрала чинності нова конституція.

Докладніше...
П’ятий прем’єрський термін

ІЗРАЇЛЬ. Партія «Лікуд» перемогла на парламентських виборах.

Докладніше...
Визнали геноцид вірмен

ІТАЛІЯ. Парламент визнав геноцидом масове вбивство вірмен в Османській імперії.

Докладніше...
Таке собі «арабське НАТО»

ЄГИПЕТ відмовився від участі в «арабському НАТО».

Докладніше...
Екстремальний туризм

У БІЛОРУСІ для туристів відкрили зону відчуження.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З інших видань

Шила в мішку не сховаєш!

Богдан ЛУК’ЯНЧУК.

У популярній ізраїльській газеті «Макор Ришон» вийшов матеріал про Ігоря Коломойського, котрий зараз живе у цій країні. В публікації доволі точно окреслений шлях олігарха за минулі п’ять років і цілі, які він зараз перед собою ставить.

Сам Коломойський у своїх відповідях виявився достатньо відвертим, зокрема й щодо стосунків із Володимиром Зеленським, якого багато хто з ним і раніше пов’язував. Фактично олігарх підтвердив, що рішення балотуватись Зеленський ухвалив під ЙОГО впливом.

Звідки така самовпевнена відвертість? Можливо, Коломойський розраховував, що ЗМІ, які пишуть на івриті, ніхто в Україні не читає? Читає!

Пропонуємо увазі читача найважливіші витяги з цієї публікації.

«НА ПОПУЛЯРНОМУ телеканалі «1 + 1» вже три роки йде комедійний серіал, в якому актор грає роль українського президента. Коломойський і Зеленський сподіваються, що незабаром відбудеться саме це, але тепер уже в житті, а не на екрані. Однак для Коломойського це значить набагато більше. Головний суперник Зеленського — чинний Президент Петро Порошенко — також заклятий ворог Коломойського, його особистий, політичний і економічний противник», — пишуть ізраїльські журналісти.

«Українські експерти не раз говорили про те, що Зеленський у разі обрання може повернути Коломойському втрачені активи», — йдеться у статті. Йдеться як про націоналізований Приватбанк, так і про частку в «Укрнафті».

А все почалося п’ять років тому, нагадує «Макор Ришон». Тоді Коломойський був третьою найбагатшою людиною в Україні. Вартість його бізнес-імперії оцінювалася в межах від 2 до 7 мільярдів доларів.

Після Майдану, втечі Януковича і початку російської агресії Коломойський, маючи у власності багато активів, зрозумів, що він може їх втратити. «Він розпочав боротьбу з російською окупацією і створення збройних батальйонів. Незабаром він перетворився із бізнесмена, відомого своїми агресивними методами, на українського патріота суспільно-політичного статусу», — зазначають автори публікації.

Патріотична позиція Коломойського на посаді голови Дніпропетровської області була доволі радикальною. «Серед іншого він пропонував великі гроші за захоплення проросійських бойовиків або зброї. Це зводило росіян з розуму», — пишуть журналісти. Дійшло й до особистих випадів проти Путіна, якого він назвав «низькорослим психопатичним шизофреніком», у відповідь на що Путін обізвав його «шахраєм».

Та згодом бізнес-інтереси все ж переважили.

Перший конфлікт з Президентом Порошенком спалахнув довкола державної «Укрнафти», яку контролював менеджмент Коломойського. Порошенко позбавив людей олігарха цих посад, а ще раніше він звільнив самого Коломойського з посади керівника Дніпропетровської ОДА.

«Люди, можливо, солдати Коломойського, увійшли до офісів компанії («Укртранснафта». — Ред.) в уніформі та лижних масках. Пізніше сам Коломойський вийшов і заявив, що звільнив компанію від російських терористів, які намагалися захопити владу. Порошенко був розлючений. Останньою краплею стало те, що люди Коломойського почали їздити вулицями Києва, озброєні автоматичною зброєю», — розповідає «Макор Ришон».

Видання наголошує, що через чотири роки трохи важко уявити Коломойського в тій складній ситуації. А ось який вигляд має олігарх-утікач сьогодні: «Він говіркий, приємний, уважний і жартівливий. Тільки суворий погляд, який час від часу з’являється в його глибоких блакитних очах, показує, що за обличчям «плюшевого ведмедика» криється інша людина».

У міру накопичення в Україні власних проблем і поширення судових процесів стурбований Коломойський відчував, що йому потрібне безпечне місце для себе і своєї сім’ї. І хоча проживання в Швейцарії давало можливість відпочити від проблем, для єврея Держава Ізраїль була очевидним рішенням.

Тим часом відбулася націоналізація Приватбанку Коломойського.

«Український уряд оголосив, що рішення було покликане захистити заощадження 20 мільйонів клієнтів і зберегти стабільність банку та фінансової системи. У доповіді, замовленій українським урядом у міжнародній фірмі з розслідування «Кролл», ішлося про фальсифікації в масштабі $ 5 млрд протягом понад десяти років», — пояснюють ізраїльські журналісти.

У даній ситуації, йдеться у статті, канал «1+1» став ключовим інструментом у боротьбі Коломойського з Порошенком: «Його головним козирем є Володимир Зеленський, талановитий комік і власник студії «Квартал-95», яка випускає фільми, комедії та сатиричні програми. Близько трьох років тому телеканал почав транслювати комічний серіал «Слуга народу», в якому Зеленський грає роль Василя Петровича Голобородька, вчителя історії, котрий публікує пост (інформацію. — Ред.) у соціальній мережі про корупцію в країні. Цей пост за одну ніч змінює життя невідомого вчителя та приводить його з нудних коридорів школи до політичних ешелонів. Василь Петрович робить неймовірне і виграє президентські вибори в Україні».

Через три роки, описує перебіг подій «Макор Ришон», Зеленський зійшов з екрана телевізора і… оголосив себе кандидатом у справжній гонці на президентських виборах в Україні!

«Якщо на виборах перемогу отримає Зеленський, це буде остаточна помста Коломойського», — наголошує впливова ізраїльська газета.

Кореспондент поцікавилась в олігарха, чи планувалося завчасу те, що Зеленський зіграє українського президента, а пізніше перетвориться з актора на кандидата у реальному житті?

Хоч Коломойський запевняє, що плану як такого не було, він заявив, що дізнався про намір першим, раніше навіть за дружину Зеленського: «У 2017 році він повідомив мені, що збирається балотуватися на пост президента. Я запитав: «Ти вже раніше про це думав? Чому ти не сказав мені?». Він відповів, що навіть не сказав своїй дружині і батькам про це, інакше вони б уже по-іншому на це дивилися».

Варто відзначити, що ці слова Коломойського можна витлумачити і так, що саме у їхніх розмовах із Зеленським народилась ідея спробувати конвертувати популярність героя серіалу в реальну владу.

Існує ще один бік життя, котрий, як виявилося, тісно пов’язує цих двох людей, причому йдеться про найбільш глибинну його частину — національну і релігійну.

«Зеленський звучить як єврейське ім’я?» — поставила чергове запитання журналіст.

«Сто відсотків єврей», — відповів Коломойський, додавши, що поки Зеленський не є релігійним євреєм. «Але ми працюємо над тим, що принаймні він буде дотримуватися Шаббату», — запевнив олігарх.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли чекати «13-ту пенсію»
Читати
Облгази не вгамувалися
Читати
У кого зарплата найбільша
Читати
Розвиватимуть аграрний сектор
Читати
Дурять користувачів
Читати
Субсидійний рекордсмен
Читати
Антикорупційні результати
Читати
Дорога «стіна»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове