Архів
П’ятниця,
12 квітня 2019 року

№ 29 (19676)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ранньовесняне підживлення часнику

НАЙПЕРШИМ на городі після зими відростає часник. Досить часто його листя в цей час має жовтуватий відтінок, а кінчики стають коричневими. Це дія нічних приморозків, які стають причиною того, що коренева система не працює і добрива не засвоюються з ґрунту.

Навіть якщо восени під посадку вносили добрива, якомога раніше слід підживити часник аміачною селітрою. Її слід взяти 20 г в розрахунку на квадратний метр.

Якщо перед зимою добрив не вносили, грядки з часником доцільно «підгодувати» комп­лексним добривом, наприклад кеміра-універсал.

Проте варто пам’ятати: передозування азотних добрив неприпустиме — наростатиме листя, а головки не зав’язуватимуться.

За наявності органічних добрив краще застосовувати саме їх. Коров’як розводять водою у п’ять-шість разів, а пташиний послід у співвідношенні 1:12.

Добре впливає кореневе підживлення попелом. Його можна використовувати двома способами.

Перший. Засипати у відро півлітрову банку і залити водою. Оскільки попіл не розчиняється, то розчин, підливаючи під рослини, слід постійно збовтувати. Місткість відра виливають на два метри ряду з часником.

Другий. Просіяним попелом посипати вздовж рядків: на два погонних метри дають півлітрову банку попелу і відразу ж щедро поливають із лійки. Або ж підсипають попіл перед дощем.

Версія для друку          До списку статтей

ПІСЛЯ того як розсаду розпікірують із посівних ящиків до парників чи окремих більших ємностей, на рослинах жовтіє листя. Чому? Є дві причини, яких практично неможливо уникнути при цьому «крутому піке» для сіянців. А от як діяти опісля, аби рослинки виправились і почали нормально розвиватись, інше питання, на яке й спробуємо дати відповідь.

Досить часто від садівників-аматорів можна почути нарікання: пересадили, мовляв, черешеньку, вона спершу прижилася — розпустилося листя, з’явився цвіт, а по якомусь часі деревце всохло. Справді, примхлива ця культура, чи, точніше сказати, вразлива до різних чинників. Тож перерахуємо їх і дамо поради щодо заходів задля кращої приживлюваності рослин.

Чи вирощували ви вже таке диво — пучкові огірки? Себто такі, в яких на плітях зав’язуються по кілька штук з однієї пазухи. Уявляєте, яка врожайність? Але щоб її забезпечити, треба немало потрудитися.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове