Архів
П’ятниця,
12 квітня 2019 року

№ 29 (19676)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Суха гниль картоплі

Жителька с. Лошкарівки Нікопольського району Дніпропетровщини В. Я. Кіряхно запитала, чим можна обробляти картоплю перед садінням від сухої гнилі. Восени копали, була хорошою, а навесні діставали з погреба, пише жінка, то виявилося багато відходів. Торік обробляли бульби розчином марганцівки і мідним купоросом. Результату нема.

НЕ ДИВНО, адже при цьому захворюванні працює в основному сівозміна. Суха гниль небезпечніша, ніж мокра, бо при останній можуть зарадити відповідні препарати. А суха гниль на бульбах проявляється головним чином під час зберігання. На їхній поверхні з’являються сіро-бурі трохи вдавлені плями різних обрисів з невеликими світлими або рожевими подушечками. У цих місцях м’якуш стає бурим, трухлявим і сухим.

У сухому сховищі бульби потроху всихають, їхня шкірка зморщується. При зберіганні картоплі в приміщенні, де вологість перевищує 90 відсотків, гниль буває вологою, але не перетворюється на слизувату з неприємним запахом масу, що спостерігається при бактеріальній мокрій гнилі.

На ділянках, де вирощується картопля, треба підтримувати високу родючість ґрунту, дотримуватися сівозміни. На невеликих присадибних полях важко створити повноцінну сівозміну, але бажано передбачити чергування культур з таким розрахунком, щоб картопля поверталася на попереднє місце не раніше, ніж через три роки. Слід звернутися до сидеральних культур: жито, гірчиця біла, редька олійна. Вони не тільки збагачують ґрунт органічною масою та підвищують врожайність нашого другого хліба, а й оздоровлюють ґрунт. Дуже корисно засіяти поле на один сезон чорнобривцями або нагідками, особливо останніми.

Значно менше розвивається суха гниль на ґрунтах, де вносять гній і мінеральні добрива. Щоб запобігти поширенню хвороби, навесні, перебираючи насінку, видаляйте бульби з ознаками ураження збудниками хвороб, а також із тріщинами, підморожені, з ниткоподібними паростками. Є один препарат — «Селест-топ» — саме від сухої гнилі. На жаль, недешевий. А протягом вегетаційного періоду доцільно обприскувати рослини фунгіцидами, які є в Переліку дозволених до використання на присадибних ділянках.

Версія для друку          До списку статтей

ПІСЛЯ того як розсаду розпікірують із посівних ящиків до парників чи окремих більших ємностей, на рослинах жовтіє листя. Чому? Є дві причини, яких практично неможливо уникнути при цьому «крутому піке» для сіянців. А от як діяти опісля, аби рослинки виправились і почали нормально розвиватись, інше питання, на яке й спробуємо дати відповідь.

Досить часто від садівників-аматорів можна почути нарікання: пересадили, мовляв, черешеньку, вона спершу прижилася — розпустилося листя, з’явився цвіт, а по якомусь часі деревце всохло. Справді, примхлива ця культура, чи, точніше сказати, вразлива до різних чинників. Тож перерахуємо їх і дамо поради щодо заходів задля кращої приживлюваності рослин.

Чи вирощували ви вже таке диво — пучкові огірки? Себто такі, в яких на плітях зав’язуються по кілька штук з однієї пазухи. Уявляєте, яка врожайність? Але щоб її забезпечити, треба немало потрудитися.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове