Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Символ поліпшення відносин

ГРЕЦІЯ і ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ домовилися про створення посольств.

Докладніше...
Ціла епопея з розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент схвалив закон про нове відтермінування Brexit.

Докладніше...
Скандальна заява

ТУРЕЧЧИНА. Собор Святої Софії в Стамбулі може стати мечеттю з безкоштовним входом.

Докладніше...
Рейс МН17

НІДЕРЛАНДИ та АВСТРАЛІЯ повідомили про прогрес у притягненні винних до відповідальності.

Докладніше...
Ескалація напруженості

ЛІВІЯ. Урядові війська у Тріполі приведено у повну бойову готовність.

Докладніше...
Пообіцяли, а грошей не знайшлось

ПОЛЬЩА. Уряд відмовився від своєї обіцянки страйкуючим учителям щодо підвищення їм зарплат.

Докладніше...
Захиталось крісло

АЛЖИР. 82-річний президент Абдельазіз Бутефліка офіційно оголосив про відставку.

Докладніше...
Латиниця повертається

У КАЗАХСТАНІ змінять алфавіт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Важливий баланс

Микола ЮРЧИШИН.

Ми часто читаємо і чуємо про користь для організму людини жирних кислот. Чим же відрізняються вони між собою і де містяться?

— ЖИРНІ кислоти (ліпіди), залежно від структури, поділяються на насичені і ненасичені, останні своєю чергою діляться на мононенасичені (омега-9) і поліненасичені (омега-3 і омега-6), — пояснює лікар-дієтолог Юлія Петрівна ПОВОРОЗНЮК. — Поліненасичені жирні кислоти омега-3 в організмі незамінні, але при цьому сам він їх не виробляє. Єдине джерело — їжа. Достатнє надходження в організм омега-3 кислот служить профілактикою серцево-судинних захворювань, запалень суглобів, поліпшує зір, стан шкіри й волосся. Також вони є дуже сильними антиоксидантами, знижують рівень «поганого» холестерину. Омега-3 необхідні в харчуванні вагітних і жінок, у літніх людей вони регулюють рівень кальцію в організмі, знижуючи ризик переломів кісток через остеопороз. А ще омега-3 регулюють кров’яний тиск, прискорюють загоєння ран (тому незамінні у разі виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, гастритів), служать профілактикою онкологічних захворювань.

Найбільше омега-3 містить жирна і напівжирна риба (скумбрія, сардина, лосось, тунець). Найбільша користь від свіжої, але є жирні кислоти і в рибних консервах в олії. З-поміж рослин найбільше омега-3 містять лляне насіння й кунжут, волоські горіхи, в менших кількостях — квасоля, шпинат, броколі, диня.

Як альтернативу можна вживати в їжу риб’ячий жир, багатий на омега-3.

За словами лікаря, як і омега-3, жири омега-6 незамінні й дуже корисні для здоров’я, але між цими типами ліпідів є одна істотна відмінність. Жири омега-6 вельми поширені в оліях, горіхах та м’ясі тварин зернової відгодівлі, а тому нестачі цих жирів більшість з нас не відчуває. Ба більше, вони навіть можуть стати причиною проблем. Попри свою незамінність ці жири з корисних можуть перетворитися на шкідливі, якщо співвідношення омега-6 до омега-3 в продукті перевищить пропорцію 4:1.

Раціон харчування, в якому співвідношення омега-6 до омега-3 вище норми, може призвести до розвитку хвороб серця, діабету, раку, астми, артриту й депресії. На жаль, у раціоні багатьох людей, надто любителів фастфудівської їжі, переважають омега-6 жири. Коли баланс омега-6 і омега-3 близький до 1:1, ризик перелічених вище захворювань різко знижується, а м’язовий ріст і розщеплення жирів посилюються.

— Подібно до омега-3 та омега-6, жири омега-9 також приносять користь нашому організмові, — наголосила дієтолог. — Вони мають протизапальну дію, прискорюють регенерацію суглобових тканин тощо. Але на відміну від омега-3 та омега-6 омега-9 жири наш організм може синтезувати самостійно. Крім того, вони містяться в оливковій та інших рослинних оліях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стадіон так стадіон...
Читати
Перераховують мільярди
Читати
Доходи зросли. Пересічно
Читати
Наслідки зими
Читати
Штрафи облгазам
Читати
От і знижка
Читати
Солодощі — за кордон
Читати
Потрібні трактористи
Читати
Річок багато, води — не дуже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове