Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Символ поліпшення відносин

ГРЕЦІЯ і ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ домовилися про створення посольств.

Докладніше...
Ціла епопея з розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент схвалив закон про нове відтермінування Brexit.

Докладніше...
Скандальна заява

ТУРЕЧЧИНА. Собор Святої Софії в Стамбулі може стати мечеттю з безкоштовним входом.

Докладніше...
Рейс МН17

НІДЕРЛАНДИ та АВСТРАЛІЯ повідомили про прогрес у притягненні винних до відповідальності.

Докладніше...
Ескалація напруженості

ЛІВІЯ. Урядові війська у Тріполі приведено у повну бойову готовність.

Докладніше...
Пообіцяли, а грошей не знайшлось

ПОЛЬЩА. Уряд відмовився від своєї обіцянки страйкуючим учителям щодо підвищення їм зарплат.

Докладніше...
Захиталось крісло

АЛЖИР. 82-річний президент Абдельазіз Бутефліка офіційно оголосив про відставку.

Докладніше...
Латиниця повертається

У КАЗАХСТАНІ змінять алфавіт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Плаун булавоподібний

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЦЯ багаторічна трав’яниста рослина росте у хвойних і мішаних лісах України. З лікувальною метою використовують спори та траву. Заготівля спор вимагає певних навиків, тому можна скористатися аптечними пропозиціями. Крім указаного виду, в Карпатах і Поліссі трапляються плаун альпійський та плаун баранець, котрий занесений до Червоної книги України. На півночі лісостепової зони, в Поліссі та в Карпатах росте плаун двогострий, або зелениця (теж червонокнижний).

Спори плауна містять жирні олії, терпени, протеїни, гліцерин, клітковину, цукри, алкалоїди, мінеральні речовини.

Алкоголізм. Утриматись від прийому алкоголю протягом трьох-чотирьох днів. А далі залити 10 грамів трави чи спор склянкою окропу, проварити на малому вогні 10 хвилин, настояти і процідити. Спочатку випити півсклянки відвару, а потім 50 мл алкоголю, що спровокує рвотний ефект та викличе відразу до алкоголю.

Глисти та інші паразити. Залити 10 грамів трави двома склянками окропу в термосі, витримати не менше доби, процідити. Вживати по половині склянки тричі на день за півгодини до їди. Курс прийому — не більше чотирьох тижнів.

Догляд за шкірою малюків. Спори плауна використати як присипку природного походження в місцях запрілостей та невеликих ушкоджень шкіри. У разі економного застосування змішати в рівних частинах із крохмалем.

Нирки та сечовий міхур. Дві столові ложки спор залити двома склянками окропу, проварити на повільному вогні 15 хвилин, пити по столовій ложці разом із спорами кожні одну-дві години. Або 20 грамів трави залити півлітра окропу, проварити 15 хвилин, процідити. Приймати по дві столові ложки кожну годину.

Органи дихання. Для лікування проблем органів дихання залити столову ложку трави чи спор склянкою окропу, проварити три-п’ять хвилин, процідити і пити по столовій ложці чотири-п’ять разів протягом дня.

Ревматизм. Залити 10 грамів сировини половиною літра міцного алкоголю в посудині, котра щільно закривається. Витримати декілька годин у гарячому місці з дотриманням заходів безпеки. Процідити і вживати по чайній ложці тричі на день за півгодини до їди.

Сечовий міхур. Змішати мед зі спорами плауна. Приймати по столовій ложці чотири-п’ять разів на день.

Судоми шлунка. Заварити чай із 40 г трави на літр окропу й пити два-три рази протягом дня. Цей же чай прий­мати при запаленнях сечового міхура.

Ушкодження шкіри дорослих. Залити літром окропу 40 г трави, проварити 12-15 хвилин, настояти не менш як 40 хвилин, процідити і промивати проблемні місця шкіри. Або накладати компреси на лишаї, фурункули, гнійники, шкірні висипи. Використовувати для обробки проблемних місць у дорослих спори за вищевказаними рекомендаціями, а саме: екземи, пролежні, опіки, рани, відмороження. Відваром спор обробити місця з коростою, псоріазом, гнійниками, фурункулами. Для цього столову ложку спор залити склянкою холодної води, повільно довести до кипіння та проварити 15 хвилин.

Застереження. Не приймати відвари та настоянки при атеросклерозі, ішемічній хворобі, коронарній недостатності, цукровому діабеті, виразці шлунка, епілепсії, під час вагітності, годування груддю. Не давати дітям до 12 років, не використовувати при індивідуальній непереносимості. Передозування може спровокувати блювоту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стадіон так стадіон...
Читати
Перераховують мільярди
Читати
Доходи зросли. Пересічно
Читати
Наслідки зими
Читати
Штрафи облгазам
Читати
От і знижка
Читати
Солодощі — за кордон
Читати
Потрібні трактористи
Читати
Річок багато, води — не дуже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове