Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Символ поліпшення відносин

ГРЕЦІЯ і ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ домовилися про створення посольств.

Докладніше...
Ціла епопея з розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент схвалив закон про нове відтермінування Brexit.

Докладніше...
Скандальна заява

ТУРЕЧЧИНА. Собор Святої Софії в Стамбулі може стати мечеттю з безкоштовним входом.

Докладніше...
Рейс МН17

НІДЕРЛАНДИ та АВСТРАЛІЯ повідомили про прогрес у притягненні винних до відповідальності.

Докладніше...
Ескалація напруженості

ЛІВІЯ. Урядові війська у Тріполі приведено у повну бойову готовність.

Докладніше...
Пообіцяли, а грошей не знайшлось

ПОЛЬЩА. Уряд відмовився від своєї обіцянки страйкуючим учителям щодо підвищення їм зарплат.

Докладніше...
Захиталось крісло

АЛЖИР. 82-річний президент Абдельазіз Бутефліка офіційно оголосив про відставку.

Докладніше...
Латиниця повертається

У КАЗАХСТАНІ змінять алфавіт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З інших видань

Зацікавилися корінням

За мат. www.radiosvoboda.org

підготував
Олег ГРИГОРЕНКО.

Шоумен Володимир Зеленський привернув до себе увагу за кордоном спочатку своїми високими рейтингами, а пізніше — через лідерство у першому турі президентських виборів. Ізраїльська преса не виняток. Проте журналістів в Ізраїлі, окрім причин успіху Зеленського, цікавить ще і його єврейське походження.

ВИДАННЯ «The Times of Israel» напередодні виборів намагалося дізнатися, чи є Володимир Зеленський євреєм. На запит видання керівник Об’єднаної єврейської общини України Міхаель Ткач відповів, що мати шоумена єврейка, проте сам Зеленський не є практикуючим євреєм і одружений із жінкою, яка не є єврейкою.

Речник одеської єврейської громади «Хабад» Болеслав Капулкін повідомив виданню, що в нього склалося враження, що Зеленський прийняв християнство. «Я не знаю напевно, чи він прийняв християнство, але він згадував, що є хрещеним батьком дітей своїх друзів або що вони є хрещеними батьками його дітей», — цитує «The Times of Israel» Капулкіна.

Втім, незважаючи на те, чи перейшов Зеленський до християнства? чи ні, речник Асоціації єврейських організацій та общин В’ячеслав Ліхачов заявив виданню, що спонсором кампанії Зеленського є олігарх-єврей Ігор Коломойський.

Сам Зеленський відмовився коментувати виданню своє походження, йдеться у статті. Його радник Дмитро Разумков повідомив, що етнічна приналежність кандидатів не має в Україні значення — це толерантна держава, де до всіх ставляться однаково.

Одразу після першого туру виборів видання «The Jerusalem Post» привітало Зеленського у своєму дописі у Twitter: «Це не першоквітневий жарт! Вітаємо єврейського коміка Володимира Зеленського, який став лідером першого туру голосування на президентських виборах в Україні».

«41-річний Зеленський, якого місцеві ЗМІ називають «українським Дональдом Трампом», грає вчителя історії, який став президентом у своєму популярному телешоу «Слуга народу», — мовиться у статті.

«Потужний вихід 41-річного Зеленського відображає прагнення людей до нового лідера, який не має жодних зв’язків із корупційною політичною елітою України і може запропонувати новий підхід до врегулювання п’ятирічного конфлікту з підтримуваними Росією сепаратистами на сході України», — мовиться в післявиборному матеріалі ізраїльської газети «Haaretz».

Народжений у Кривому Розі в єврейській сім’ї науковців, Зеленський не згадував про свою єврейську приналежність в інтерв’ю під час передвиборної кампанії, яку більшість експертів називає нечіткою.

«Хоча прихильники бачать у реальному Зеленському ковток свіжого повітря, критики кажуть, що його маніфест є нечітким. Країна, яка воює, не повинна давати шанс політичному новачку», — йдеться в іншій післявиборній статті видання «The Times of Israel».

Актор, якого дехто порівнює з колишнім американським президентом Рональдом Рейганом, надає перевагу відеокоментарям у соціальних мережах, а не інтерв’ю для преси. І хоча Зеленському закидають, що він «маріонетка» олігарха Ігоря Коломойського, сам кандидат заперечує цей політичний зв’язок.

«Коломойський, один із найбагатших і найбільш суперечливих осіб України, став регіональним губернатором на початку президентства Порошенка, але був змушений піти у відставку після розбіжностей щодо державної нафтової компанії. Зараз він живе в Ізраїлі», — нагадує видання. Президент України Петро Порошенко під час кампанії неодноразово згадував про те, що опальний олігарх намагається вплинути на голосування з-за кордону.

«Вважається, що Зеленський єврей, хоча діячі єврейської спільноти в країні розділені щодо цього питання і він відмовився коментувати свою релігійну ідентичність під час кампанії», — мовиться у статті.

Ізраїльський телеканал i24 News також опублікував матеріал про успіхи українського актора у першому турі виборів. У ньому, зокрема, наголошується, що шляхом використання соціальних мереж Зеленському вдалося привернути до себе молодих виборців. Більшість із них вважає, що лише «нове обличчя може очистити темну політику» України.

«Якщо Зеленський виграє у другому турі в квітні, як прогнозують опитування громадської думки, актор візьметься за кермо однієї з найбідніших країн Європи — нації з 45 мільйонами людей, що воює з проросійськими сепаратистами на промисловому сході держави», — йдеться у статті.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стадіон так стадіон...
Читати
Перераховують мільярди
Читати
Доходи зросли. Пересічно
Читати
Наслідки зими
Читати
Штрафи облгазам
Читати
От і знижка
Читати
Солодощі — за кордон
Читати
Потрібні трактористи
Читати
Річок багато, води — не дуже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове