Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Символ поліпшення відносин

ГРЕЦІЯ і ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ домовилися про створення посольств.

Докладніше...
Ціла епопея з розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент схвалив закон про нове відтермінування Brexit.

Докладніше...
Скандальна заява

ТУРЕЧЧИНА. Собор Святої Софії в Стамбулі може стати мечеттю з безкоштовним входом.

Докладніше...
Рейс МН17

НІДЕРЛАНДИ та АВСТРАЛІЯ повідомили про прогрес у притягненні винних до відповідальності.

Докладніше...
Ескалація напруженості

ЛІВІЯ. Урядові війська у Тріполі приведено у повну бойову готовність.

Докладніше...
Пообіцяли, а грошей не знайшлось

ПОЛЬЩА. Уряд відмовився від своєї обіцянки страйкуючим учителям щодо підвищення їм зарплат.

Докладніше...
Захиталось крісло

АЛЖИР. 82-річний президент Абдельазіз Бутефліка офіційно оголосив про відставку.

Докладніше...
Латиниця повертається

У КАЗАХСТАНІ змінять алфавіт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Дебати про дебати

Михайло ГУБАШ.

У столичному тролейбусі вдень людей небагато. Хлопчина-студент, звертаючись до своєї дівчини, із сумом каже: «От і обирай тепер з того, що залишилося... Немов між Сциллою та Харибдою...». — «Між чим-чим?» — несподівано втрутивсь у розмову якийсь пенсіонер. — «Сциллою і Харибдою, — охоче відізвалася до чоловіка дівчина. — То два такі страшні монстри, які...». Та договорити вона не встигла. «Якщо по-нашому, діду, то між редькою та хріном!» — перебив подругу студент...

ТА ТО особиста справа кожного. А от що з цього приводу мовить офіційна статистика? Вустами Центрвиборчкому вона стверджує, що найбільше голосів у першому турі виборів набрав Володимир Зеленський — 30,24% (5 713 825) з числа тих, хто проголосував на виборчих дільницях (а таких 18 893 879 виборців). Другим з відчутним відривом йде чинний Глава держави Петро Порошенко — 15,95% (3 014 538) «за». У Юлії Тимошенко — 13,4 відсотка, Юрія Бойка — 11,67%, Анатолія Гриценка — 6,91%, Ігоря Смешка — 6,04%, Олега Ляшка — 5,48% (понад 1 млн виборців). Крім того, Олександра Вілкула підтримали 4,15% виборців, Руслана Кошулинського — 1,62% (307 240). Інші кандидати набрали менше одного відсотка. Тож у другий тур голосування, яке відбудеться у неділю, 21 квітня, вийшли В. Зеленський та П. Порошенко.

Так, певна частина виборців уважає результати першого туру явищем негативним. Проте є і позитив: голосування відбулося без істотних порушень і фальсифікацій. На цьому акцентують, зокрема, й повноважні представники країн Заходу. За даними міжнародних спостерігачів, вибори в Україні проводилися прозоро та ефективно й відповідали міжнародним стандартам. Як наслідок, Юлія Тимошенко, у якої, на думку її штабістів, були підстави говорити про фальсифікації, заявила, що не оскаржуватиме результатів виборів у суді. Натомість усі зусилля очолюваної нею «Батьківщини» будуть сконцентровані на досягненні успіху на виборах до Верховної Ради, які мають відбутися восени.

Що ж до «цікавинок» першого туру, можна відзначити перемогу окремих претендентів по областях. Так, чинний Президент Петро Порошенко виявися лідером перегонів тільки у двох регіонах — на Львівщині та Тернопільщині. Юлія Тимошенко здобула перемогу лише в Івано-Франківській області. Юрій Бойко — в Луганській та Донецькій. А от у решті областей країни пальму першості утримав фаворит першого туру Володимир Зеленський.

Ще одним доволі несподіваним результатом стало голосування військовослужбовців, які перебувають у зоні проведення ООС на Донбасі. Наші захисники, голосуючи за Головнокомандувача, майже порівну віддали свої голоси Порошенкові та Зеленському. На третьому місці — екс-міністр оборони Анатолій Гриценко, а далі з невеликою різницею йдуть Тимошенко, Кошулинський, Смешко, Ляшко, Бойко і Вілкул. Інші кандидати набрали серед військових на Донбасі незначну кількість голосів.

Незважаючи на значну перевагу одного з двох претендентів, інтрига зберігається. Штаби обох кандидатів роблять і робитимуть усе, аби саме їхній шеф переміг. Включно з вкидом так званого компромату, зокрема й фейкового. Втім, складається враження, що наші люди вже настільки звикли до брудних укидів і викидів, що практично не звертають на них уваги: одним-двома більше-менше, вирішальної ролі вже не грає. Тож, аби привернути симпатії виборців до свого кандидата (або посилити антипатії до «чужого»), штабам обох претендентів потрібно буде утнути щось неабияке.

Останніми днями розгорнулася дискусія з приводу необхідності або марності проведення передвиборних дебатів між Зеленським та Порошенком. У кожної зі сторін свої аргументи «за» і «проти» такого інтелектуального двобою. У зв’язку з цим хочеться нагадати, що не завжди вміння красиво говорити свідчить про таке ж уміння або бажання робити конкретні справи. Тим паче що саме у «розмовному жанрі» обидва кандидати є справжніми мастаками.

Кажучи про другий тур, не можна ігнорувати думку ще двох «зацікавлених сторін», котрі, як дехто стверджує, стоять за лаштунками чи не всіх подій в Україні, змагаючись між собою за право здійснювати зовнішнє керування нашою «об’єктною» країною.

Так, колишній посол США в Україні, а нині директор Євразійського центру «Атлантичної ради» Джон Гербст заявив, що, на його думку, «обидва мають гарні шанси на перемогу». І додав: «Але загальний курс на Захід, гадаю, буде незмінним».

Коротко і зрозуміло. Як порада. Або наказ.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у відповідь на слова В. Зеленського про повернення Росією територій і компенсації збитків Україні заявив: «Ми готові роз’яснити кожному громадянинові України, що Росія не окупує жодних територій. Невизнані республіки Донбасу відкинула сама Україна, і те, що там відбувається, є наслідком політики керівництва України. Згадку про Крим в цьому контексті вважаємо неприпустимою».

Як бачимо, нічого нового. «Іхтамнєт», і крапка.

Однак хто б там що не казав, але остаточне рішення ухвалюватимуть українські виборці. Головним є розуміти, що цими виборами нічого остаточно не вирішується, й історія України на них не зупиниться. Тож рухаймось далі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стадіон так стадіон...
Читати
Перераховують мільярди
Читати
Доходи зросли. Пересічно
Читати
Наслідки зими
Читати
Штрафи облгазам
Читати
От і знижка
Читати
Солодощі — за кордон
Читати
Потрібні трактористи
Читати
Річок багато, води — не дуже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове