Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Вузли реформ

Створили громаду і виграли

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

ТРИ з половиною роки тому Ганнопільська громада одна з перших на Хмельниччині вступила у процес реформи децентралізації влади. Тоді навколо села Ганнопіль Славутського району об’єдналися ще шість сільських рад. Разом це 16 населених пунктів із понад шеститисячним населенням.

Проблеми у кожному селі були однакові: застарілі освітні заклади, неосвітлені вулиці, бездоріжжя. Та попри труднощі ОТГ запрацювала. З держбюджету надійшло 13 млн грн субвенції на розвиток інфраструктури, затим 8,5 і 3,6. За ці кошти, за словами голови громади Маргарити Іванівни Медведюк, відремонтували школу, садок, будинок культури, бібліотеку, ФАП і адмінприміщення сільської ради. Поміж цими соціальними об’єктами облаштували доріжки, навколо висадили клумби і газони, навпроти БК встановили вуличні тренажери та дитячу зону. «У цьому скверику є також вільний доступ до мережі wi-fi, і ми з дітьми домовилися, що вони самостійно слідкуватимуть тут за порядком. Інакше Інтернет буде вимкнено. І це спрацювало», — розповідає Маргарита Іванівна.

Милує око перед адмінприміщенням і великий напис «Я люблю Ганнопільську громаду», виконаний руками тамтешнього художника, а навпроти працівники сільради власними силами висадили живу карту громади. Втім, то все, так би мовити, для естетичного задоволення. Найбільше роботи відразу не помітно. Так, у перший же рік після створення громади закупили нові твердопаливні котли. Це дало можливість підключити до опалення школу, бібліотеку і адмінприміщення сільської ради, завдяки чому зекономили понад 30% коштів, які витрачалися на опалення. Всередині школи теж разючі зміни. Тут зроблено сучасний ремонт, закуплено новенькі парти, обладнання. У планах будівництво футбольного поля зі штучним покриттям.

Як каже Маргарита Медведюк, у Ганнопільської громади порівняно з іншими мізерний бюджет. Але вони рук не опускають, працюють із підприємцями, потроху витягують із тіні людей, які не оформлені на роботу, вишукують усі можливі варіанти наповнення бюджету, а відтак і кращого життя у селах.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове