Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Весняні турботи бджоляра

Л. ГВЯЗДІВСЬКИЙ.

Вінницька область.

ОСНОВНА турбота пасічника в цю пору — не допустити загибелі бджолиних сімей. Якщо умови в зимівнику нормальні, поспішати з виставленням вуликів на тічок не потрібно. А коли температура в зимівнику підвищується вище +4ОС і її неможливо знизити, то краще їх винести на тічок, навіть у тому разі, якщо бджоли не зможуть облітатись. На тічку і без обльоту вони почуватимуться краще, ніж у зимівнику. У нормальних умовах виставляти бджіл із зимівника бажано за температури в тіні 12-14ОС, щоб вони могли облітатись. Переселяти комах потрібно рано-вранці, щоб до 9-10-ї години пасіка вже була на тічку і в найтеплішу пору доби бджоли могли облітатись.

Розставляти сім’ї на тічку бажано на ті місця, де вони перебували минулого року. Під час обльоту пасічник стежить за кожною сім’єю. Буває так, що бджоли слабкої сім’ї приєднуються до бджіл сильної, які дружно облітуються. Щоб уникнути цього, відкривати льотки потрібно не підряд, а через один. Після того як більшість комах цих сімей облітаються, відкривають льотки в інших вуликах. Насамперед оглядають сім’ї, які облітуються слабо. Виявляють і усувають причини ненормального обльоту. Адже сім’я, що добре перезимувала, завжди робить дружно і весняний обліт. А слабкі або ті, що мають якісь вади, облітуються мляво. В день виставлення бджіл пасічник обов’язково оглядає всі сім’ї, не розбираючи гнізда, це так званий побічний, або штучний, огляд. Тобто, відсунувши кілька рамок, перевіряє корм, розплід і визначає стан сім’ї і гнізда в цілому.

Сім’ї, які добре перезимували, розплоду не мають, а під час огляду поводяться спокійно. В день виставлення бджіл треба добре утеплити гнізда. Сім’ям, які не мають корму, дають розпечатану рамку з медом. А незабаром після виставлення підгодовують цукровим сиропом. Важливе значення має весняне скорочення гнізд, цю роботу також проводять у день виставлення сімей. Після скорочення гнізда потрібно ретельно почистити дно вуликів. Після скорочення і чистки сімей нижні льотки необхідно тримати закритими, щоб бджоли літали верхнім льотком. Його відкривають на два-три сантиметри (залежно від сили сім’ї).

Після виставлення і побічного огляду сімей проводять весняну ревізію, метою якої є виправлення помічених раніше недоліків. Якщо в гнізді недостатньо корму, сім’ї підгодовують цукровим сиропом. Адже кількість кормових запасів має особливе значення для весняного розвитку сімей.

Усі весняні роботи поєднують із весняним оглядом, щоб якнайшвидше забезпечити бджолосім’ям належні умови для їх швидкого народжування.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК НЕ терпиться вже щось посіяти, треба дочекатися, поки земля поспіє. Таке твердження одного з матеріалів наступного випуску. Посіяне насіння, може, й зійде, проте рослина хворітиме. Розповімо, чому, як визначити, чи доспіла земля, та як пришвидшити, коли зовсім нетерплячка зайняти одну-дві грядочки, її дозрівання.

У цьому ж ключі, так би мовити, стаття про найоптимальніші терміни садіння картоплі. Бо вагання господарів небезпідставні, адже і зимову вологу слід використати, скільки її там залишилось, і водночас не поспішити загорнути бульби в холодну землю. Основна думка, що строки садіння суттєво впливають на обсяг та якість урожаю. Тому потрібно зважати на всі стримувальні чинники і брати до уваги плюси.

Хоч уважається, що дерево волоського горіха невибагливе у догляді й споконвіку є символом довголіття, все ж воно хворіє, і наслідки цього виявляються восени: горіхи пустотілі, всередині чорні. Від чого ж найбільше потерпає волоський горіх? Від марсонії, інакше кажучи, бурої плямистості, що спричинюється грибковим захворюванням. Отже, що застосовувати для боротьби?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове