Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Запобігти хворобам сіянців

ДУЖЕ прикро, коли розсада з якихось причин гине. А останніх може бути кілька: недоброякісна ґрунтосуміш, недостатнє освітлення, ящики, які зовсім не утримують тепло, чи протяги на підвіконні.

Проте найчастіше тендітні паростки гинуть від грибкових хвороб. Так звана чорна ніжка здатна знищити розсаду впродовж кількох діб. При ураженні цією недугою в рослин загниває підсім’ядольне коліно: спочатку буріє, а згодом витягується. Збудники чорної ніжки завжди є в ґрунті й за сприятливих для себе умов підточують ослаблені рослини.

Найбільше патогенних грибів у компості та перегної, тому останні не можна додавати до ґрунтосумішей для вигонки розсади. Дослідним способом доведено, що найбільше грибів у вологому ґрунті підвищеної кислотності. Враховуючи це, слід спрямувати зусилля на запобігання появи хвороби, аби потім не боротися з нею.

Кількість збудників чорної ніжки суттєво знизиться, якщо, готуючи ґрунт для висівання, його спочатку проморожують, а потім проливають окропом.

Перед висіванням насіння землю варто провапнувати (1 кг на метр квадратний площі) чи додати деревного попелу.

Після появи сходів варто обережно підсипати чистого сухого річкового піску в суміші з попелом тоненьким шаром. Він добре вбирає зайву вологу з ґрунту.

Поливати слід помірно: рідко, але рясно.

Треба пам’ятати, що загущені посіви, недостатня освітленість, важкий глинистий ґрунт неприпустимі для вигонки високо­якісної розсади.

Чорною ніжкою уражуються насамперед ті рослини, що ослаблені перепадом температури чи надмірними підживленнями, особливо азотними добривами.

Не слід забувати й про дезінфекцію насіння перед висіванням. Для цього використовують марганцівку, фітоспорин, бактофіт, фітолавин. Якщо немає змоги придбати ці препарати, можна скористатись народними засобами — соком алое (10 крапель на склянку води), медом (чайна ложка на літр води), настояним цибулинням (жменя лушпиння цибулі, настояного у літрі води протягом тижня) тощо.

Усі ці препарати доцільно періодично (один раз на десять днів) застосовувати з метою профілактики при поливанні розсади.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК НЕ терпиться вже щось посіяти, треба дочекатися, поки земля поспіє. Таке твердження одного з матеріалів наступного випуску. Посіяне насіння, може, й зійде, проте рослина хворітиме. Розповімо, чому, як визначити, чи доспіла земля, та як пришвидшити, коли зовсім нетерплячка зайняти одну-дві грядочки, її дозрівання.

У цьому ж ключі, так би мовити, стаття про найоптимальніші терміни садіння картоплі. Бо вагання господарів небезпідставні, адже і зимову вологу слід використати, скільки її там залишилось, і водночас не поспішити загорнути бульби в холодну землю. Основна думка, що строки садіння суттєво впливають на обсяг та якість урожаю. Тому потрібно зважати на всі стримувальні чинники і брати до уваги плюси.

Хоч уважається, що дерево волоського горіха невибагливе у догляді й споконвіку є символом довголіття, все ж воно хворіє, і наслідки цього виявляються восени: горіхи пустотілі, всередині чорні. Від чого ж найбільше потерпає волоський горіх? Від марсонії, інакше кажучи, бурої плямистості, що спричинюється грибковим захворюванням. Отже, що застосовувати для боротьби?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове