Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Капуста двома способами

Розсадний

В УМОВАХ квартири чи будинку розсаду капусти виростити важко. Тому що не вистачає світла для цієї культури за високої температури та сухого кімнатного повітря. Рослини надто швидко витягуються. Втім, особливо наполегливим господарям все ж вдається створити відповідні умови і отримати якісну розсаду.

Вдаючись до вигонки розсади в приміщенні (не в теплиці), варто враховувати певні вимоги.

Так, одразу після появи сходів, у перші п’ять-шість днів, потрібно знизити температуру до 15ОС.

Капуста потребує чимало води, проте не переносить її застою. Надлишок вологи призводить до загнивання коренів і загибелі рослин. У перезволоженому ґрунті капуста частіше уражується чорною ніжкою. Тому важливо поливати помірно і часто, не допускаючи пересушування ґрунту.

Хоча капуста належить до холодостійких культур, поливати її треба водою кімнатної температури. На грядці також не варто лити воду з криниці чи колонки. Спочатку слід дати їй нагрітися на сонці. Це сприятиме кращому засвоєнню поживних речовин із ґрунту.

Без розсади

ДОЦІЛЬНІШЕ все ж вирощувати капусту безрозсадним способом. Це просто, проте варто нагадати про деякі нюанси.

Сіяти насіння слід у першій декаді травня одразу на постійне місце. Для цього формують грядку і на ній розмічують ямки за схемою 40х50 см. Їх заправляють поживною сумішшю з перегною та попелу. В кожну лунку кладуть дві-три насінини на певній відстані, щоб, видаляючи згодом зайву рослину, не пошкодити корінь сильнішої, що залишиться для подальшої вегетації. Після появи сходів зайві рослини можна пересадити.

Загортають насіння завглибшки 2 см пухким ґрунтом, бажано замульчувати перегноєм або торфом.

Суттєво пришвидшити проростання капусти можна, накривши лунку зрізаною пластиковою пляшкою. Зверху варто вкрити агроволокном. Це убезпечить сходи від навали хрестоцвітої блішки.

Після появи сходів їх поливають рожевим розчином марганцівки.

Коли відросте пара справжніх листочків, сіянці підживлюють розчином сечовини і сірчанокислим калієм у співвідношенні 1:2, взявши по столовій ложці суміші на відро води.

Пляшки з капусти знімають, коли встановиться стале тепло. При цьому слід стежити за нічною та ранковою температурами і при загрозі приморозків рослини необхідно захистити.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК НЕ терпиться вже щось посіяти, треба дочекатися, поки земля поспіє. Таке твердження одного з матеріалів наступного випуску. Посіяне насіння, може, й зійде, проте рослина хворітиме. Розповімо, чому, як визначити, чи доспіла земля, та як пришвидшити, коли зовсім нетерплячка зайняти одну-дві грядочки, її дозрівання.

У цьому ж ключі, так би мовити, стаття про найоптимальніші терміни садіння картоплі. Бо вагання господарів небезпідставні, адже і зимову вологу слід використати, скільки її там залишилось, і водночас не поспішити загорнути бульби в холодну землю. Основна думка, що строки садіння суттєво впливають на обсяг та якість урожаю. Тому потрібно зважати на всі стримувальні чинники і брати до уваги плюси.

Хоч уважається, що дерево волоського горіха невибагливе у догляді й споконвіку є символом довголіття, все ж воно хворіє, і наслідки цього виявляються восени: горіхи пустотілі, всередині чорні. Від чого ж найбільше потерпає волоський горіх? Від марсонії, інакше кажучи, бурої плямистості, що спричинюється грибковим захворюванням. Отже, що застосовувати для боротьби?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове