Архів
П’ятниця,
5 квітня 2019 року

№ 27 (19674)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Пророщувати чи ні?

БУДЬ-ЯКЕ насіння можна сіяти сухим, замоченим або пророслим. Усе залежить від конкретних обставин. Але зазвичай господарі вважають за краще замочувати посівний матеріал. Так рекомендують багато спеціалізованих видань.

Утім, до процесу замочування чи пророщування насіння слід підходити вибірково, щоб не нашкодити.

Так, не замочують дражоване та гранульоване насіння. Не рекомендується замочувати й пророщувати пофарбоване насіння: воно оброблене захисними засобами проти хвороб і шкідників. При замочуванні його оболонка частково руйнується, втрачаються всі її корисні властивості.

Немає потреби замочувати насіння рослин, що сходить дуже швидко, — ріпи, редьки, редиски. Його сіють завжди сухим. Проблематично замочувати насіння, що утворює слиз, — наприклад базиліку.

Не варто робити цю процедуру з дуже дрібним насінням, пилоподібним, скажімо петунії та інших квітів. Його розсівають по поверхні ґрунту, не присипаючи зверху, а лише поливаючи крізь ситечко.

Тоді як насіння, що повільно сходить, навпаки, варто замочувати, а то й пророщувати. Потребує такої процедури насіння моркви, петрушки, цибулі, буряку. Насіння цибулі за сухої погоди проростає надто довго, сходи бувають зріджені. Після замочування цибуля прокльовується вже на другий день.

Насіння буряку, витримане у воді протягом доби, сходить уже за 10 днів.

Доцільно замочувати також насіння, якщо немає певності в його якості, тобто схожості. Тоді після замочування й обробки стимулятором росту (епін, гумати тощо) воно зійде дружніше.

Також є сенс «спонукати» до проростання насіння стимуляторами росту, якщо затрималися з посівною.

Слід врахувати, що сівба замоченим і пророслим насінням потребує поливу як перед висіванням, так і в наступні дні. Підтримання ґрунту вологим після посіву — обов’язкова умова. Інакше при найменшому пересиханні грядки проросле насіння гине.

Якщо ж набубнявіле й злегка підсушене насіння не можна з будь-якої причини посіяти відразу, його поміщають у холодильник на лід і тримають при температурі 0ОС, розсипавши тонким шаром.

А ще можна пророщене насіння змішати з вологим піском і помістити в холодильник. Пакет із сумішшю слід зберігати за температури 1-3ОС, не допускаючи підморожування чи підсихання.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК НЕ терпиться вже щось посіяти, треба дочекатися, поки земля поспіє. Таке твердження одного з матеріалів наступного випуску. Посіяне насіння, може, й зійде, проте рослина хворітиме. Розповімо, чому, як визначити, чи доспіла земля, та як пришвидшити, коли зовсім нетерплячка зайняти одну-дві грядочки, її дозрівання.

У цьому ж ключі, так би мовити, стаття про найоптимальніші терміни садіння картоплі. Бо вагання господарів небезпідставні, адже і зимову вологу слід використати, скільки її там залишилось, і водночас не поспішити загорнути бульби в холодну землю. Основна думка, що строки садіння суттєво впливають на обсяг та якість урожаю. Тому потрібно зважати на всі стримувальні чинники і брати до уваги плюси.

Хоч уважається, що дерево волоського горіха невибагливе у догляді й споконвіку є символом довголіття, все ж воно хворіє, і наслідки цього виявляються восени: горіхи пустотілі, всередині чорні. Від чого ж найбільше потерпає волоський горіх? Від марсонії, інакше кажучи, бурої плямистості, що спричинюється грибковим захворюванням. Отже, що застосовувати для боротьби?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове