Архів
Вівторок,
2 квітня 2019 року

№ 26 (19673)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Рекордна петиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петицію про скасування Brexit підписали понад шість млн осіб.

Докладніше...
Нова «справедливість для всіх»

СЛОВАЧЧИНА. Президентом країни уперше стала жінка.

Докладніше...
Дострокова урядова ротація

ФРАНЦІЯ. В уряді знову відбулися перестановки.

Докладніше...
Народні протести

АЛЖИР. Після кількох тижнів акцій протесту призначено перехідний уряд.

Докладніше...
Один імператор — одна епоха

В ЯПОНІЇ оголосили назву нової епохи.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ТУРЕЧЧИНА. В ході операції «Лапа» військові повітряних сил завдали ударів по позиціях курдів в Іраку.

Докладніше...
Голани розбрату

ЛІГА АРАБСЬКИХ ДЕРЖАВ протестує проти визнання Голанських висот ізраїльськими.

Докладніше...
За стихією — холера

МОЗАМБІК охопила епідемія холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я одержую пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2, призначену 2010 року. Чи можу я перейти на пенсію за віком, оскільки досяг 60-річного віку? Чи буде перераховано мою пенсію з березня цього року?»

Микола КЕПТАРИК.

с. Виспа

Рогатинського району

Івано-Франківської області.

 

ПЕНСІЇ за віком на пільгових умовах призначаються зі зниженням пенсійного віку на термін безстроково. Саме тому після досягнення загальновстановленого пенсійного віку 60 років пенсія не перепризначається.

Розмір пенсії за віком на пільгових умовах, як і розмір пенсії за віком у 60 років, визначається відповідно до статті 27-ї і з урахуванням норм статті 28-ї Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) й залежить від страхового стажу особи, заробітку (доходу), з якого було сплачено внески. Пенсія за віком на пільгових умовах визначається як добуток коефіцієнта страхового стажу особи на обчислений в установленому порядку заробіток.

Ваша пенсія обчислена із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014-й, 2015-й та 2016 роки (3764,40 грн), і величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.

З березня поточного року здійснено перерахунок пенсій із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,17. Порядок проведення перерахунку пенсії відповідно до частини другої статті 42-ї Закону 1058 затверджено постановою Кабінету міністрів України від 20.02.2019 №124.

Отже, ваша пенсія перерахована шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, що враховується для обчислення вашої пенсії (3764,40 грн), на коефіцієнт 1,17. Тож розмір вашої пенсії з 1 березня 2019 року визначається шляхом множення показника середнього заробітку 3764,40 грн на коефіцієнт 1,17, коефіцієнт вашої зарплати і на коефіцієнт вашого страхового стажу.

Якщо розмір підвищення внаслідок здійсненого перерахунку пенсії не досягнув 100 грн, до пенсії встановлено доплату в сумі, що не вистачає до 100 грн.

 

«Я досягла свого пенсійного віку — 58 років 6 місяців — 2018-го. Маю 22 роки 10 місяців страхового стажу. У липні 2018-го звернулася за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника, але мені відмовили. Чи правильно це?»

Софія КАРАПУЗ.

с. Йосипівка

Ширяївського району

Одеської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 36-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника мають непрацездатні члени сім’ї, зокрема дружини, якщо вони досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26-ю цього Закону, або є особами з інвалідністю.

Вік виходу на пенсію залежить від тривалості набутого особою страхового стажу. Оскільки для призначення пенсії особам, які досягли пенсійного віку 2018-го, потрібно мати не менш як 25 років страхового стажу, права на пенсію у зв’язку із втратою годувальника 2018 року ви не мали.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кінець договору
Читати
Послідовна позиція
Читати
Підтримка годувальників
Читати
Польща — «транзитер»
Читати
Хто справді допомагає
Читати
Забезпечуватимуть рівність
Читати
Пристебнулися — рушаємо
Читати
Нездорові
Читати
Трагедія у Запоріжжі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове