Архів
Вівторок,
2 квітня 2019 року

№ 26 (19673)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Рекордна петиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петицію про скасування Brexit підписали понад шість млн осіб.

Докладніше...
Нова «справедливість для всіх»

СЛОВАЧЧИНА. Президентом країни уперше стала жінка.

Докладніше...
Дострокова урядова ротація

ФРАНЦІЯ. В уряді знову відбулися перестановки.

Докладніше...
Народні протести

АЛЖИР. Після кількох тижнів акцій протесту призначено перехідний уряд.

Докладніше...
Один імператор — одна епоха

В ЯПОНІЇ оголосили назву нової епохи.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ТУРЕЧЧИНА. В ході операції «Лапа» військові повітряних сил завдали ударів по позиціях курдів в Іраку.

Докладніше...
Голани розбрату

ЛІГА АРАБСЬКИХ ДЕРЖАВ протестує проти визнання Голанських висот ізраїльськими.

Докладніше...
За стихією — холера

МОЗАМБІК охопила епідемія холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Було, було

«Кастинг» для доярки

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Коли Герой Соціалістичної Праці Марія Слюсар із села Гетиня Виноградівського району стала делегатом XXVII з’їзду ЦК КПРС, її портрет був опублікований на перших сторінках усіх закарпатських газет.

ЗНАНА закарпатська доярка пригадує, що замолоду працювати на фермі їй зовсім не хотілось. «У місцевому колгоспі трудилася моя мама, — розповідає пані Марія. — Я з дитячих років на літніх канікулах, як і більшість моїх однокласників, відробляла у полі. Знала, як нелегко працювати на землі, на фермі, тож вирішила здобувати вищу освіту. Вступила на заочне відділення Мукачівського училища, після закінчення якого влаштувалася селекціонером на місцевій фермі. До моїх обов’язків належали перевірка надоїв, загального стану корів і різноманітна «паперова робота».

Сталося так, що внаслідок нещасного випадку загинула одна з найкращих доярок колгоспу. Її 35 корів лишилися без догляду. Марія довго не вагалася. Енергії й сил не бракувало, та й зар-платня тут була вища, що немаловажно для щойно створеної сім’ї. «Потім жодного разу не пошкодувала, що полишила паперову роботу», — каже жінка.

Як передовика праці, Марію Слюсар обрали одним із делегатів від Закарпаття на з’їзд ЦК КПРС. Напередодні в Ужгороді відбувся своєрідний «кастинг», куди зі всієї області з’їхалися представники колгоспів, влади, інтелігенція. З людьми вели бесіди, намагаючись визначити, хто гідний поїздки до Москви. Марія стала однією з обраних.

У «кремлівські дні» все для неї було незвичним. Надто ж — постійна особиста охорона, якою був забезпечений кожний із делегатів. «Від самісінького дому й до вокзалу мене супроводжувало міліцейське авто з увімкненими «мигалками». Після повернення з Москви міліціонери так само зустріли на вокзалі, і кожного делегата провели аж до порога власної хати. Навіть у поїзді ніхто з нас не мав права без дозволу вийти з купе. Ми з жінками, влаштувавшись, пішли повечеряти до вагона-ресторану. А за якийсь час там з’явився перевдягнений у цивільне охоронець і відчитав нас, докоряючи за «самоволку»…

По приїзді до Москви деякі дівчата несподівано стали говорити російською. «Не лише у розмовах із гостями з’їзду, а й між собою, — продовжує свою розповідь Марія. — Але я сказала, що язика собі ламати не буду, та й вам це не потрібно. Говорімо між собою так, як удома. Наша закарпатська говірка була незрозуміла росіянам, але ми тим не переймалися. На з’їзді було море людей: приїхали з усіх республік. Приємним сюрпризом стала випадкова зустріч із Адою Роговцевою і автограф від неї».

Повернувшись додому, делегат з’їзду надовго стала об’єктом уваги преси, незмінним учасником зустрічей з учнями та студентами.

А незабаром Радянський Союз розпався. Люди покладали великі надії на те, що отримають власні земельні паї і заживуть краще. На жаль, руйнування колгоспів не дало селянам ніякого позитиву.

«Раніше у господарстві були величезні гектари городини, ферми, корівники. Працював консервний завод. Люди мали роботу. А де можна сьогодні влаштуватися нашій молоді? Вочевидь, було б добре, якби люди в селах знову скооперувалися, щоб вести господарство…»

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кінець договору
Читати
Послідовна позиція
Читати
Підтримка годувальників
Читати
Польща — «транзитер»
Читати
Хто справді допомагає
Читати
Забезпечуватимуть рівність
Читати
Пристебнулися — рушаємо
Читати
Нездорові
Читати
Трагедія у Запоріжжі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове