Архів
Вівторок,
2 квітня 2019 року

№ 26 (19673)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Рекордна петиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петицію про скасування Brexit підписали понад шість млн осіб.

Докладніше...
Нова «справедливість для всіх»

СЛОВАЧЧИНА. Президентом країни уперше стала жінка.

Докладніше...
Дострокова урядова ротація

ФРАНЦІЯ. В уряді знову відбулися перестановки.

Докладніше...
Народні протести

АЛЖИР. Після кількох тижнів акцій протесту призначено перехідний уряд.

Докладніше...
Один імператор — одна епоха

В ЯПОНІЇ оголосили назву нової епохи.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ТУРЕЧЧИНА. В ході операції «Лапа» військові повітряних сил завдали ударів по позиціях курдів в Іраку.

Докладніше...
Голани розбрату

ЛІГА АРАБСЬКИХ ДЕРЖАВ протестує проти визнання Голанських висот ізраїльськими.

Докладніше...
За стихією — холера

МОЗАМБІК охопила епідемія холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

У субсидійних лідерах

Марина ТІШКОВА.

ОБЛАСТЬ, поінформували в ОДА, успішно реалізує програму забезпечення населення субсидіями — за цим показником третя по країні. Допомогу для оплати житлово-комунальних послуг отримують 229,9 тисячі сімей — 40% загальної кількості. Середній розмір субсидії в опалювальний період становить 1693 грн. Та не субсидіями єдиними — полтавці є активними учасниками програми «Теплі кредити». Нею скористалися 11 тисяч, із них 4,3 тисячі — субсидіанти.

Готуються здобувати освіту

В РЕГІОНІ визначено дев’ять округів проведення зовнішнього незалежного оцінювання: Полтава, Кременчук, Гадяч, Горішні Плавні, Лубни, Миргород, Карлівка, Кобеляки та Пирятин. За даними Українського центру оцінювання якості освіти, зареєстровано 12 313 осіб, які збираються складати ЗНО (випускники шкіл, учні закладів професійної освіти і студенти ЗВО, а також випускники минулих років). Нагадаємо, основна сесія почнеться 21 травня тестуванням із математики, далі йдуть українська мова і література (23 травня), іспанська, німецька, французька мови (27 травня), англійська (28 травня), фізика (30 травня), історія України (4 червня), біологія (6 червня), географія (11 червня) і хімія (13 червня).

Кір: статистика

НЕБЕЗПЕЧНА хвороба добряче підкосила край. Від початку року занедужали 255 осіб (191 дорослий, зокрема й дві вагітні, і 64 дитини). Спостерігається високий рівень захворюваності в Полтаві, Гадячі, Шишаках, Кобеляках, Лубнах, Миргороді, Пирятині та в Полтавському районі. Медики повідомляють, що госпіталізували 75% пацієнтів, у 12% з них — тяжкий перебіг хвороби. Летальних випадків, на щастя, немає. Не зареєстровано жодного випадку захворювання в Глобинському, Карлівському, Кременчуцькому, Котелевському, Лохвицькому, Семенівському, Решетилівському та Чорнухинському районах.

Потрібні фахівці

УЖЕ РІК в області втілюють ініціативу патронатного виховання. Це тимчасовий догляд та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї вихователя на період подолання її батьками складних життєвих обставин. Неповнолітній може перебувати у вихователя три (іноді шість) місяців, поки його рідні лікуються, позбавляються від залежності, вирішують інші проблеми.

Патронатний вихователь має офіційне працевлаштування і отримує забезпечення у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (9605 грн), а розмір соцдопомоги на прилаштованих дітей становить два прожиткові мінімуми для відповідного віку на місяць. Його роботу контролює центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. В області працюють чотири такі родини у чотирьох районах, які піклуються про 17 неповнолітніх. Нині патронатних вихователів шукають у Кременчуці.

Працювати і насолоджуватися красою

У СЕЛІ Ярмаки Миргородського району створено ланд-шафтний заказник місцевого значення «Ярмаківський». Об’єкт дуже важливий не лише для екології краю — сюди влаштовують місцевих безробітних на громадські оплачувані роботи. Ярмаківський сільський голова Світлана Носенко, яка опікується збереженням природних ресурсів, благоустроєм території і соціальною роботою, розповідає, що жителям села пропонують також озеленювати ділянки, упорядковувати кладовища, лісосмуги, пам’ятники і пам’ятні знаки, супроводжувати осіб з інвалідністю, учасників АТО, доглядати людей похилого віку тощо. Участь у громадських роботах дає можливість підзаробити — людина отримує і допомогу по безробіттю, і зарплату на рівні мінімальної. Крім того, попрацювавши там, легше влаштуватися на постійну роботу.

Кохання без чекання

У 58 НАСЕЛЕНИХ пунктах країни діє проект «Шлюб за добу». В області одружитися без очікування своєї черги в «загсі» можна в Полтавському міському будинку культури або Полтавській державній аграрній академії, у Кременчуці — в Центрі культури, спорту та дозвілля «Нафтохімік». Цією послугою за два роки скористалися більш ніж 850 молодих подружжів — понад 550 із Полтави і близько 300 з Кременчука.

Весна, вогонь...

НАПРИКІНЦІ березня рятувальники тричі гасили пожежі на відкритій території. Вогонь знищив дев’ять гектарів луків у Гадяцькому, Козельщинському та Пирятинському районах. Рятувальники вкотре закликають громадян бути обережними і не спалювати сміття на городах та суху траву на відкритих територіях. Також просять, якщо помітили розповсюдження вогню, повідомляйте службі за номером 101.

Риболовлі — стоп

ПОЛІЦІЯ краю нагадує, що з 1 квітня по 10 червня триває нерестова заборона на вилов усіх видів риби. Дозволяється любительська риболовля однією поплавковою вудкою з одним гачком або спінінгом у світлий час доби з берега у визначених місцях. Порушників буде притягнуто до відповідальності. За незначні огріхи передбачено штраф до 170 грн, за більші (риболовля із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухонебезпечних та отруйних речовин тощо) — до 680 грн із конфіскацією знарядь лову. Крім того, грубі порушення правил риболовлі загрожують штрафом від 3400 до 6800 грн і навіть позбавленням волі на строк до трьох років.

Мають родини

СИРІТСТВО — одна з найболючіших проблем будь-якого суспільства. Має місце вона, на жаль, і на Полтавщині. Однак ситуація у регіоні не плачевна: за словами заступника голови ОДА О. Пругла, у дитбудинках утримують лише 5% таких дітей. 1509 сиріт (71,1% загальної кількості) виховуються в сім’ях опікунів і піклувальників. 41 дитячий будинок сімейного типу та 138 прийомних сімей піклуються про 501 дитину.

«Привіти» минулої війни

У СЕЛІ Стінка Чутівського району під час проведення земляних робіт було виявлено 10 артснарядів калібру 76 мм (раніше у цьому ж селі натрапили на ще одну таку смертоносну знахідку). Піротехніки готуються до знищення небезпечного арсеналу.

Запрошують
у гості

1 КВІТНЯ минає 210 років від дня народження відомого уродженця Полтавщини письменника Миколи Гоголя. Область підготувалася до відзначення славної дати. Зокрема, вчора стартував ХІ Відкритий регіональний фестиваль театрального мистецтва «В гостях у Гоголя 2019», який триватиме до 7 квітня. До Полтави з’їхалися 400 театралів із Києва, Одеси, Сум, Харкова та Коломиї. Фестиваль відкрили одесити мюзиклом «Ніч перед Різдвом», відбудеться також гала-концерт Київського національного академічного театру оперети.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кінець договору
Читати
Послідовна позиція
Читати
Підтримка годувальників
Читати
Польща — «транзитер»
Читати
Хто справді допомагає
Читати
Забезпечуватимуть рівність
Читати
Пристебнулися — рушаємо
Читати
Нездорові
Читати
Трагедія у Запоріжжі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове