Архів
Вівторок,
2 квітня 2019 року

№ 26 (19673)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Рекордна петиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петицію про скасування Brexit підписали понад шість млн осіб.

Докладніше...
Нова «справедливість для всіх»

СЛОВАЧЧИНА. Президентом країни уперше стала жінка.

Докладніше...
Дострокова урядова ротація

ФРАНЦІЯ. В уряді знову відбулися перестановки.

Докладніше...
Народні протести

АЛЖИР. Після кількох тижнів акцій протесту призначено перехідний уряд.

Докладніше...
Один імператор — одна епоха

В ЯПОНІЇ оголосили назву нової епохи.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ТУРЕЧЧИНА. В ході операції «Лапа» військові повітряних сил завдали ударів по позиціях курдів в Іраку.

Докладніше...
Голани розбрату

ЛІГА АРАБСЬКИХ ДЕРЖАВ протестує проти визнання Голанських висот ізраїльськими.

Докладніше...
За стихією — холера

МОЗАМБІК охопила епідемія холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Чому Зеленський — катастрофа для України

Олександр МОТИЛЬ,

професор політології Ратгерського університету, США.

Обрання президентом недосвідченого в політиці коміка призведе до охолодження відносин із Заходом, зупинення реформ, повернення до влади олігархів і тріумфу Путіна.

У СВІТІ неспокійно, Росія окупувала частину України, національним реформам належить пройти ще чималий шлях, а в більшості європейських країн демократія здає свої позиції.

Здавалося б, українці мають занепокоїтись. Здавалося б, вони хотітимуть бачити за штурвалом держави досвідченого керманича. Але натомість вони збираються обрати президентом 41-річного телевізійного коміка Володимира Зеленського.

Згідно з останніми рейтингами, у першому турі виборів, 31 березня, Зеленський із рахунком 16,4% голосів бере гору над 9,6% колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та 10,8% Президента Петра Порошенка. У другому турі (в квітні), стверджують соціологи, Зеленський перемагає Порошенка з рахунком 39,6% до 18,1% і Тимошенко з 35,5% до 22,2%.

Популярність коміка, вочевидь, є симптомом загального невдоволення українців наявними політичними елітами, яких вони звинувачують у неспроможності задовольнити високі очікування, породжені революцією Євромайдану 2014 року. Не дивно, що переважно російськомовний Зеленський має велику підтримку на південному сході та серед молоді, оскільки ці дві групи є найвіддаленішими від українських еліт.

Якою б не була мотивація його прихильників, обрання Зеленського стане катастрофою для України. Він справляє враження порядної людини, проте лише від кількох його публічно висловлених поглядів віє грубістю або кричущою дурістю. І найголовніше те, що він цілковито недосвідчений як політик. Єдине його знайомство з тим, що якимсь чином нагадує світ політики, — це роль президента-реформатора в телевізійному серіалі. Але цього недостатньо в такий критичний момент для української — і світової — історії.

Перемога Зеленського майже негайно призведе до згубних наслідків для України.

По-перше, відносини України із Заходом атрофуються, адже Зеленський тільки намагається збагнути, які західні інституції та органи є найважливішими для його держави. Перемовини з МВФ, Світовим банком і Європейським банком реконструкції та розвитку вповільняться. Тим часом американські та європейські лідери у своїх відносинах з Україною займуть позицію очікування. Те ж саме зроблять інвестори, які повелися б по-дурному, вклавши свої капітали в країну, якою керує комік.

По-друге, українські олігархи, що частково відійшли в тінь протягом останніх п’яти років, скористаються недосвідченістю Зеленського та його неспроможністю керувати складними урядовими структурами, щоб забезпечити своє повернення. Так само, як і корупціонери на всіх рівнях суспільства і держави. Український ВВП піде на спад, тіньова економіка зросте, безробіття збільшиться, торгівля з Європою скоротиться, а відтік мізків — особливо тих молодих людей, які вибрали Зеленського, посилиться.

По-третє, реформи зупиняться взагалі. Для початку, Зеленський уявлення не має, як нині змінюється суспільство, економіка і політика, і в нього піде рік чи два на те, щоб усе це пізнати. Бюрократичний та адміністративний хаос, який запанує після приходу Зеленського до влади, зосередить всю увагу нового президента на тому, щоб підтримувати чи заново встановлювати лад у соціальній, політичній та економічній системах, які розвалюватимуться на очах.

По-четверте, Путін і його посіпаки у відколотих регіонах на південному сході України будуть задоволені стрімкою руйнацією України під керівництвом Зеленського. Хто міг би краще керувати країною, яку вони вважають «анекдотом», ніж клоун? Хто міг би зазнати більшого краху внаслідок можливих провокацій на окупованих територіях, в Азовському морі чи на материковій Україні? Путін відчує неабияку спокусу розпочати збройний наступ на, скажімо, Маріуполь одразу ж після інавгурації Зеленського. Можливо, ще небезпечнішим буде наступ пропаганди, яка намагатиметься схилити наївного Зеленського до низки зобов’язань, що рівносильні відмові України від свого суверенітету.

І якщо цих можливих неприємностей буде недостатньо, є велика ймовірність того, що парламентські вибори в Україні цієї осені породять роздроблений і застійний законодавчий орган, неспроможний ні про що домовитись. За таких умов Україна отримає найгірший із трьох можливих варіантів — слабкого президента і слабку Раду перед загрозою серйозних внутрішніх і зовнішніх викликів.

Так, ці сценарії найгірші з того, що можна собі уявити. Але справді жахливими їх робить те, що за президента Зеленського такий розвиток подій уявити справді дуже легко. У порівнянні з будь-ким іншим — Порошенком, Тимошенко чи колишнім міністром оборони Анатолієм Гриценком — на чолі держави.

Коли Путін відійде в небуття, і якщо Росія раптом вирішить відмовитися від розбудови імперії — тоді українці матимуть повне право обирати президентом клоуна. Але до того часу їм слід усвідомити: керувати державою у сьогоднішньому небезпечному світі — це не жарти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кінець договору
Читати
Послідовна позиція
Читати
Підтримка годувальників
Читати
Польща — «транзитер»
Читати
Хто справді допомагає
Читати
Забезпечуватимуть рівність
Читати
Пристебнулися — рушаємо
Читати
Нездорові
Читати
Трагедія у Запоріжжі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове