Архів
Вівторок,
2 квітня 2019 року

№ 26 (19673)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Рекордна петиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петицію про скасування Brexit підписали понад шість млн осіб.

Докладніше...
Нова «справедливість для всіх»

СЛОВАЧЧИНА. Президентом країни уперше стала жінка.

Докладніше...
Дострокова урядова ротація

ФРАНЦІЯ. В уряді знову відбулися перестановки.

Докладніше...
Народні протести

АЛЖИР. Після кількох тижнів акцій протесту призначено перехідний уряд.

Докладніше...
Один імператор — одна епоха

В ЯПОНІЇ оголосили назву нової епохи.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ТУРЕЧЧИНА. В ході операції «Лапа» військові повітряних сил завдали ударів по позиціях курдів в Іраку.

Докладніше...
Голани розбрату

ЛІГА АРАБСЬКИХ ДЕРЖАВ протестує проти визнання Голанських висот ізраїльськими.

Докладніше...
За стихією — холера

МОЗАМБІК охопила епідемія холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Продовження теми

Що ж відбувається?

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

«Хто захистить фермерів?» — так називалася стаття, надрукована у «Сільських вістях» у №4 від 15 січня ц.р. У ній ішлося про розбійний напад на фермера Олександра Грушку із села Саксаганське Криничанського району.

ПІЗНЬОГО вечора троє озброєних зловмисників увірвалися до його оселі й почали вимагати гроші. Діставши відмову, стали на очах у родини катувати Олександра Федоровича: били, відрубали два пальці… Домігшись таким чином 50 тисяч гривень і понад 21 тисячу доларів, один із грабіжників вдарив фермера ножем у груди.

Полишивши потерпілих зв’язаними, бандити втекли. Знадобився час, допоки сусіди й перехожі почули їхні заклики про допомогу. Тим часом від втрати крові Олександр Грушка — депутат райради, волонтер Української армії — помер.

Днями обласне управління Національної поліції повідомило, що одного з нальотчиків удалось затримати. Ним виявився 23-річний Валентин Канівець — уродженець Магдалинівського району, інспектор державної установи «Дніпропетровська виправна колонія №89», учасник АТО. Не виключена ймовірність, що і решта його спільників, яких він уперто не видає, теж боронили цілісність України на сході.

Як же таке сталося, що людина, яка пройшла крізь горнило фронтових випробувань, вчинила розбійницько-грабіжницький наліт на фермера? На жаль, є й інші приклади злочинних дій АТОвців. Чому так відбувається? Безсумнівно, даються взнаки наслідки психологічних травм, зазнаних на війні. А ще від того, що воїнів, котрі повернулись у мирне сьогодення, і якась частина суспільства, і держава не шанують, часто принижують. Не в кожного молодого хлопця, якому випало виконувати свій патріотичний обов’язок, психіка може витримати таку несправедливість. У колишніх воїнів з’являється відчуття, що їх використали, а потім викинули за борт нормального життя. Потворність і цинізм у відповідь плодять те ж саме.

Арештований на 60 діб Валентин Канівець за документами вважається одруженим, таким, що сумлінно виховує малолітню дитину. Однак насправді виявилося, що за місцем своєї постійної реєстрації він уже давно не проживає, з дружиною та дитиною практично не спілкується. Як наголошувалось у суді, в нього нестійка суспільна поведінка, соціальна орієнтація та сумнівні зв’язки. Зате він має навички стрільби з вогнепальної зброї, а після служби в АТО вміє вбивати.

Поліція не оприлюднює подробиць, як вдалося «вирахувати» Канівця. Вочевидь, він давно перебував під підозрою. Його судитимуть за ч.4-ю ст.187-ї ККУ, тобто за розбій, спрямований на привласнення чужого майна, вчинений організованою групою і поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень. А от чи діяв колишній воїн сам, чи виконував чиєсь завдання вбити фермера, поки що так і не з’ясовано.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кінець договору
Читати
Послідовна позиція
Читати
Підтримка годувальників
Читати
Польща — «транзитер»
Читати
Хто справді допомагає
Читати
Забезпечуватимуть рівність
Читати
Пристебнулися — рушаємо
Читати
Нездорові
Читати
Трагедія у Запоріжжі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове