Архів
Вівторок,
2 квітня 2019 року

№ 26 (19673)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Рекордна петиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петицію про скасування Brexit підписали понад шість млн осіб.

Докладніше...
Нова «справедливість для всіх»

СЛОВАЧЧИНА. Президентом країни уперше стала жінка.

Докладніше...
Дострокова урядова ротація

ФРАНЦІЯ. В уряді знову відбулися перестановки.

Докладніше...
Народні протести

АЛЖИР. Після кількох тижнів акцій протесту призначено перехідний уряд.

Докладніше...
Один імператор — одна епоха

В ЯПОНІЇ оголосили назву нової епохи.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ТУРЕЧЧИНА. В ході операції «Лапа» військові повітряних сил завдали ударів по позиціях курдів в Іраку.

Докладніше...
Голани розбрату

ЛІГА АРАБСЬКИХ ДЕРЖАВ протестує проти визнання Голанських висот ізраїльськими.

Докладніше...
За стихією — холера

МОЗАМБІК охопила епідемія холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

За борги можуть забрати житло

Олена БЕГМА.

ВІДНИНІ в українців через борг за кредитом або несплату комунальних послуг можуть примусово відібрати житло. Навіть якщо воно в громадянина — взагалі єдина нерухомість.

Раніше в законі було прописано, що виконавчі органи не мали права відбирати житло, якщо воно — єдине місце проживання боржника. Проте від нинішнього року набули чинності нові правила. Накопичивши борг за послуги ЖКГ або взятим у банку кредитом 20 мінімальних зарплат, 84 тисячі гривень, громадяни зіткнуться із серйозною проблемою. Разом із тим комунальні служби «з метою компенсації неоплачених рахунків» іще й можуть подати позов на арешт усього цінного майна боржника.

Як зазначають експерти, вкрай рідко господарі осель допускають такі шалені борги за комірне. А якщо в когось через якісь складні життєві обставини і набігає чимала сума, не підйомна для родинного бюджету, то зазвичай домовляються про її реструктуризацію — сплату частинами. Тим часом у великій групі ризику опинилися позичальники банків, ломбардів та кредитних спілок різного штибу, яких останнім часом по всій Україні розвелося, мов грибів після дощу. Вони майже нав’язують людині кредит зі здирницькими (зазвичай прихованими) відсотками та штрафними санкціями. І цілком може трапитися так, що навіть за позичені 10 тисяч за якихось три-чотири місяці затримки платежу може набігти просто астрономічна сума… Можна здогадатись, хто доклав рук до лобіювання ухвалення парламентом вищезгаданого закону.

Водійське посвідчення з 16 років? Чом би й ні

ОПРИЛЮДНЕНО розроблений МВС новий законопроект про зміни в процедурі отримання водійських прав. Перше нововведення може зачепити любителів двоколісної техніки — мопедів із мотором до 50 куб. см і мотоциклів потужністю до 125 кубів. Для цього виду транспорту хочуть розширити перелік категорій. При цьому перші дві пропонують відкривати особам, які досягли 16 років. При цьому найпотужнішу двоколісну техніку планують включити до категорії А. Отримати її можна буде з 20 років і за обов’язкової умови — наявність, як мінімум, дворічного стажу в категорії А2.

Законопроект передбачає збільшення дозволеного віку водіїв автобусів й вантажівок типу тягач. Керувати ними можна буде з 24 років.

Також планується запровадити так зване початкове посвідчення водія, яке видаватиметься на два роки. Повноцінні права отримають ті, хто за вказаний час здійснить не більше двох грубих порушень ПДР.

Вікова гендерна нерівність

ПРЕДСТАВНИЦІ слабкої статі — жінки — насправді не такі вже й слабкі. Принаймні вони, сказати б, живучіші за чоловіків. Зокрема, в Україні, де жінки становлять 56% населення, вони пересічно доживають до 77 років. Це аж на 10 років довше за співвітчизників-чоловіків. Як зазначають дослідники Інституту соціології НАНУ, такий показник сьогодні є найбільшим у Європі. Тоді як середня тривалість життя у країні загалом найнижча на материку…

Тим часом, що стосується посідання керівних постів і високих державних посад, то тут, ясна річ, у нас попереду чоловіки. Так, серед депутатів Українського парламенту жінки поки що становлять лише 11%. Щоправда, на місцевому рівні, у сільських радах 51% депутатів — жінки.

Вимирають села

ОСТАННІМИ роками число особистих селянських господарств у державі стало скорочується. Зокрема, за даними Держстату, станом на початок року в нас налічувалося їх 3 млн 996,6 тисячі — на 1% менше проти року попереднього. Водночас 2018-го таких господарств поменшало на понад 1%... Таку динаміку демонструють усі області за винятком лише Черкащини.

Нині у користуванні особистих селянських господарств перебуває 6 млн 132,2 тис. га землі, що на 0,7% менше, ніж було іще торік.

Неформально зайняті

В УКРАЇНІ кожен п’ятий трудиться без офіційного працевлаштування — тобто отримує зарплату у конверті. За даними Держстату, це понад 3,5 млн осіб. Тоді як усього зайнятого населення маємо понад 16 млн.

Щоправда, за даними того ж Держстату, за останній рік кількість неформально зайнятих скоротилася на 4,2%. Певно, далися взнаки тотальні перевірки підприємств інспекторами фіскальних органів, спрямовані саме на виявлення таких трудових нелегалів. Наразі найбільша їх кількість — у Рівненській області (53%). Найменший процент маємо у Київській — 9,7%.

«Швидка» для чотирилапого побратима

УПЕРШЕ в Україні запрацювали мобільні ветеринарні пункти екстреної медичної допомоги, оснащені апаратом ультразвукової діагностики, рентгеном, операційним столом і генератором для работи у польових умовах. Їх створено в Національній поліції для порятунку службових собак, які отримали поранення під час виконання бойових завдань у зоні проведення операцій Об’єднаних сил на Донбасі.

Дорогою у гарячі точки на сході країни одна з таких «автошвидких» для чотирилапих друзів бійців зробила у Дніпрі зупинку. Там ветеринари провели клінічне обстеження службових собак місцевого кінологічного центру Національної поліції України. Чотири службові вівчарки потребували хірургічного втручання. Тваринам успішно видалили застарілі флегмони і гематоми, які переродились у пухлини.

Нові правила повітряних перевезень

ДЕРЖАВІАСЛУЖБА опублікувала нові правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів економкласу. Вони вже не містять норми про право подорожніх Україною взяти з собою на борт безкоштовно багаж до 15 кг. Тепер за нього потрібно заплатити. Узаконено ще один додатковий платіж — за реєстрацію в аеропорту. Також змінилися терміни завершення реєстрації і посадки: авіакомпанії можуть закривати свої стійки за 45 хвилин (досі було 40 хв.) до вильоту, а виходи на посадку — за 15 хв. (раніше 10 хв.). При цьому зникла мінімально допустима норма відстані між кріслами. Якщо досі у салоні економкласу вона становила не менше 73 см, тепер авіаперевізник може її ущільнити, додавши рядів. Аби лише пасажир зміг утиснути коліна.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кінець договору
Читати
Послідовна позиція
Читати
Підтримка годувальників
Читати
Польща — «транзитер»
Читати
Хто справді допомагає
Читати
Забезпечуватимуть рівність
Читати
Пристебнулися — рушаємо
Читати
Нездорові
Читати
Трагедія у Запоріжжі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове