Архів
Вівторок,
2 квітня 2019 року

№ 26 (19673)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Рекордна петиція

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петицію про скасування Brexit підписали понад шість млн осіб.

Докладніше...
Нова «справедливість для всіх»

СЛОВАЧЧИНА. Президентом країни уперше стала жінка.

Докладніше...
Дострокова урядова ротація

ФРАНЦІЯ. В уряді знову відбулися перестановки.

Докладніше...
Народні протести

АЛЖИР. Після кількох тижнів акцій протесту призначено перехідний уряд.

Докладніше...
Один імператор — одна епоха

В ЯПОНІЇ оголосили назву нової епохи.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ТУРЕЧЧИНА. В ході операції «Лапа» військові повітряних сил завдали ударів по позиціях курдів в Іраку.

Докладніше...
Голани розбрату

ЛІГА АРАБСЬКИХ ДЕРЖАВ протестує проти визнання Голанських висот ізраїльськими.

Докладніше...
За стихією — холера

МОЗАМБІК охопила епідемія холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Крига скресла, або Україна сміється

Михайло ГУБАШ.

Фото Анатолія Кізлова.

На виборах президента упевнено лідирує Володимир Зеленський. За ним зі значним відривом ідуть Петро Порошенко і Юлія Тимошенко.

«УСЕ ПРОГНОЗОВАНО, — коментуючи дані екзит-полів і попереднього підрахунку голосів, заявила колега в понеділок уранці. — Перше квітня — Україна сміється!» «Оце справді день дурня...» — чи погодився з нею, чи заперечив ще один співробітник. Воно й не дивно, адже результат і справді був прогнозований, оскільки його напередодні голосування передрікали майже всі рейтинги соціологів. Проте все одно неочікуваний — багатьом ну ніяк не вірилося, що народ проголосує саме так, як це «намалювала» соціологія.

Зрозуміло, що до остаточного підрахунку голосів і офіційного оголошення результатів голосування у першому турі зарано робити остаточні висновки. Втім, також зрозуміло, що ці результати навряд чи суттєво зміняться до 10 квітня — останньої дати, коли Центрвиборчком має оприлюднити свій вердикт.

Так, мабуть, у кожного є власне пояснення того, що сталося минулої неділі. Проте вже зараз можна сказати, що люди у першому турі проголосували проти. Проти «старих» облич вітчизняного політикуму і проти вкрай несправедливого олігархічно-феодального ладу, який вони вибудували в Україні. Навіть ціною, яка дає привід деяким критикам сперечатися з приводу розумових здібностей і морально-етичних якостей українських виборців, принаймні тих, хто проголосував.

У цьому контексті згадують і Святослава Вакарчука, який самоусунувся від президентських перегонів. Так, з одного боку, він зробив власний вибір, мовляв, моя справа — музика і мистецтво. Але з іншого боку — такий начебто благородний учинок всесвітньо відомого співака і композитора обернувся відсутністю справжньої конкуренції серед затребуваних суспільством «нових облич». Тож чи мав право Славко займати позицію стороннього спостерігача в час, коли Батьківщина опинилася на роздоріжжі й потребувала допомоги й захисту? Це запитання не тільки особисто до Вакарчука, а й до українського політичного «бомонду», який розставляв фігури на виборчій шахівниці. І подібних запитань до вітчизняної «еліти», та й до «низів» — безліч. Який пастух, таке і стадо?

Втім, дуже сумувати з цього приводу не варт. Є в нинішній ситуації і свої плюси. Принаймні відтепер навряд чи хтось стверджуватиме, що в Україні процвітає антисемітизм. Ну а те, що дехто за кордоном глузуватиме з українців та їхнього вибору, також не біда. По-перше, недруги й без того глузували, по-друге, ще не відомо, яким чином все обернеться й до чого призведе. Принаймні вже навряд чи хто з проводирів нації сумніватиметься в тому, що шлях до європейських цінностей і вступу України до Євросоюзу лежить не через численні прохання-умовляння: «Візьміть нас! Візьміть нас!», а через побудову Європи в Україні — без корупції, без казнокрадства, без зверхнього ставлення одного прошарку населення до іншого, зокрема й з причини політичних, релігійних, мовних та інших розбіжностей.

Тож варто дослухатися до порад чинного заступника міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, яка порадила задля збереження психічної рівноваги після виборів збиратися з друзями та родичами, спілкуватися з ними і випивати. Найкраще — чаї з різнотрав’я, зокрема й заспокійливої дії. Здоров’я, як кажуть, важливіше. Тож випиватимемо й віритимемо, як співає Святослав Вакарчук, «що все буде добре для кожного з нас. Що все буде добре, настане наш час»...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кінець договору
Читати
Послідовна позиція
Читати
Підтримка годувальників
Читати
Польща — «транзитер»
Читати
Хто справді допомагає
Читати
Забезпечуватимуть рівність
Читати
Пристебнулися — рушаємо
Читати
Нездорові
Читати
Трагедія у Запоріжжі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове