Архів
Вівторок,
26 березня 2019 року

№ 24 (19671)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Економічна «жовта лихоманка»

ФРАНЦІЯ. У Парижі вже 19-ті вихідні поспіль не вщухають протести проти уряду президента Еммануеля Макрона.

Докладніше...
Петиція проти Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петиція проти Brexit на сайті парламенту зібрала понад п’ять мільйонів підписів громадян.

Докладніше...
Збережуть нейтральний статус

СЕРБІЯ. Президент Александар Вучич заявив, що країна не вступатиме до НАТО.

Докладніше...
Непримиренне протистояння

ІЗРАЇЛЬ. Уперше за останні п’ять років передмістя Тель-Авіва обстріляли із сектору Гази.

Докладніше...
Криза в освіті

ПОЛЬЩА. У Кракові майже півсотні шкільних учителів розпочали голодний страйк.

Докладніше...
Перемогла «партія військових»

ТАЇЛАНД. Відбулися перші з часів військового перевороту 2014 року загальні парламентські вибори.

Докладніше...
А президента спитали?

У РУМУНІЇ стався скандал через перенесення посольства країни з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Перший у країні метрополітен

ІНДОНЕЗІЯ. У Джакарті вперше запустили метро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я одержую пільгову пенсію за Списком №1. Прошу роз’яснити, як нараховується пенсія за роботу з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці».

Мар’ян БАМБУК.

с. Бобівці

Сторожинецького району

Чернівецької області.

 

РОЗМІР пенсії за віком за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначається як добуток коефіцієнта страхового стажу особи на заробіток для обчислення пенсії, визначений в установленому статтею 40-ю цього Закону порядку.

Коефіцієнт страхового стажу обчислюється за формулою, наведеною у статті 25-й Закону 1058-го.

До страхового стажу додатково зараховується по одному року за кожен повний рік стажу роботи (врахованого в одинарному розмірі) на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом міністрів України, зайнятість на яких давала та дає право на пенсію на пільгових умовах (стаття 24-та Закону 1058-го). Підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення здійснюється згідно зі списками, затвердженими Кабміном, на підставі записів у трудових книжках працівників та уточнюючих довідок, виданих підприємствами на підставі первинних документів про характер виконуваної роботи та умови праці, а також про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня на роботах, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення їх до списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 р. і за результатами і проведення атестації робочих місць за умовами праці після цієї дати.

У зв’язку з тим, що зазвичай у трудовій книжці відсутні відомості про зайнятість особи у шкідливих умовах протягом повного робочого дня, не зазначено характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи, підприємство надає уточнюючу довідку. Це передбачено пунктом 20-м Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

У довідці має бути зазначено періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професію або посаду; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку. Тобто період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу роботи, визначає підприємство шляхом надання уточнюючої довідки. Якщо підприємство ліквідовано без правонаступника, пільговий стаж підтверджують відповідні комісії, що діють у Пенсійному фонді України кожної області. У разі якщо підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України або в районах проведення Антитерористичної операції, спеціальний трудовий стаж може підтверджуватися за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб.

Згідно зі статтею 27-ю Закону 1058-го, розмір пенсії за віком обчислюється за формулою:

П = ЗП х КС, де

П — розмір пенсії в гривнях; ЗП — заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40-ї Закону 1058-го, з якої обчислюється пенсія, у гривнях; КС — коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25-ї Закону 1058-го.

Тож розмір пенсії за віком залежить від тривалості страхового стажу особи, величини її заробітку, з якого було сплачено страхові внески (коефіцієнтів страхового стажу та заробітку), часу виходу на пенсію.

А пільгою за роботу в особливо шкідливих та особливо важких умовах праці є можливість виходу на пенсію за віком раніше (не більш як на 10 років) та зарахування належним чином підтверджених періодів такої роботи до страхового стажу фактично в подвійному розмірі. І, звісно, робота в таких умовах відповідно оплачувалася, тому доцільно і зарплату за такі періоди враховувати.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли чекати грошей
Читати
Розвиток уповільниться
Читати
В електронному форматі
Читати
Підготувалися до волевиявлення
Читати
«Гречкосії»: модернізація
Читати
Наближаємося до рівності
Читати
Радарів побільшає
Читати
Відкрито кордони Таїланду
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове