Архів
Вівторок,
26 березня 2019 року

№ 24 (19671)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Економічна «жовта лихоманка»

ФРАНЦІЯ. У Парижі вже 19-ті вихідні поспіль не вщухають протести проти уряду президента Еммануеля Макрона.

Докладніше...
Петиція проти Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петиція проти Brexit на сайті парламенту зібрала понад п’ять мільйонів підписів громадян.

Докладніше...
Збережуть нейтральний статус

СЕРБІЯ. Президент Александар Вучич заявив, що країна не вступатиме до НАТО.

Докладніше...
Непримиренне протистояння

ІЗРАЇЛЬ. Уперше за останні п’ять років передмістя Тель-Авіва обстріляли із сектору Гази.

Докладніше...
Криза в освіті

ПОЛЬЩА. У Кракові майже півсотні шкільних учителів розпочали голодний страйк.

Докладніше...
Перемогла «партія військових»

ТАЇЛАНД. Відбулися перші з часів військового перевороту 2014 року загальні парламентські вибори.

Докладніше...
А президента спитали?

У РУМУНІЇ стався скандал через перенесення посольства країни з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Перший у країні метрополітен

ІНДОНЕЗІЯ. У Джакарті вперше запустили метро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

​Замість атестатів будуть свідоцтва

Олена КОЩЕНКО.

НОВОВВЕДЕННЯ для випускників загальноосвітньої школи: в українських школярів уже не буде атестатів про середню базову та повну освіту, їх замінять свідоцтвами. Відповідну постанову ухвалив уряд. Тож відтепер учні після 4-го класу одержать свідоцтво про здобуття початкової освіти, після 9-го — про здобуття базової середньої освіти, а після закінчення школи в 11-му (12) класі — про здобуття повної загальної середньої освіти. Водночас, щоби всі ці документи були доступні для осіб із вадами зору, їх почнуть виготовляти з використанням шрифту Брайля. Щоправда, свідоцтво про отримання початкової освіти поки що не видаватимуть безпосередньо учням. Проте їх уже буде занесено до єдиної державної бази.

Новий стандарт дитячої вбиральні

ОСВІТНЯ реформа передбачає впровадження нових освітніх стандартів для облаштування дитячих закладів. Ідеться не лише про класи, їдальню, спортзал, а й про туалет. Останній давно є ганебною прикметою багатьох сільських шкіл, кожна десята з яких таку вигоду цивілізації має надворі. Взимку «будка» з вигрібною ямою, певна річ, не опалюється, а теплої пори року є пристановищем для роїв мух. Ще й відповідно пахне…

Міністерство регіонального розвитку нарешті взялося за розробку типових проектів для дооблаштування шкіл внутрішніми вбиральнями. Держава обіцяє підсобити грошима на цю далеко не другорядну сферу шкільної освіти. За великим рахунком, реформу галузі слід було починати саме зі вбиралень, гардеробів, медпунктів, буфетів, їдалень і оснащення предметних кабінетів сучасною технікою. Щоб дітям хотілося йти до школи, було комфортно в ній перебувати. Тоді й інтерес до навчання додаватиметься.

Життєві компетенції — в пріоритеті

ЗРОБИТИ штучне дихання знепритомнілій людині, накласти джгут, щоб зупинити кровотечу… Перша медична допомога до прибуття «швидкої» може відіграти вирішальну роль у порятунку життя людини. Ці навички належать до пріоритетних життєвих компетенцій, які громадянам багатьох країн прищеплюють іще зі шкільної лави.

Розроблений у МОН законопроект про загальну середню освіту вперше передбачає не лише такі системні уроки для учнів, а й обов’язкове опанування вчителями курсу першої медичної допомоги. В разі, якщо вона знадобиться комусь із учнів під час занять. «Ми маємо випадки, коли з різних причин у стінах школи за лічені хвилини згасали діти, бо «швидка» не встигала до них доїхати. Якби вчителі вміли надавати домедичну допомогу, трагедії можна було б уникнути», — висловила переконаність очільниця МОН Лілія Гриневич.

Тестування все покаже

ЗАВЕРШИЛАСЯ реєстрація на державну підсумкову атестацію у формі ЗНО. «Регіональні центри якості освіти виготовили 319 960 сертифікатів для всіх учасників цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання», — йдеться у повідомленні міністерства.

У 2019 році державна підсумкова атестація у формі ЗНО буде проводитися серед осіб, які в 2018/2019 навчальному році закінчують здобуття повної загальної середньої освіти, з української мови, а також з математики або історії України (на вибір учня).

Загалом же нинішнього року ЗНО пройде з 11 предметів: українська мова і література; історія України; математика; біологія; географія; фізика; хімія; англійська, іспанська, німецька та французька мови. Основна сесія ЗНО відбудеться з 21 травня по 13 червня.

Не така вже й страшна та контрольна

«НЕ кошмарте дітей!» — із таким гучним закликом до вчителів початкових класів звернулася радник міністра освіти та науки України Іванна Коберник. «Державна підсумкова атестація, яку проводять для школярів четвертих класів, є звичайною контрольною роботою, яка не має наводити жах на дітей. Я вже стомилася читати про сльози і страх чотирикласників, стискаючи кулаки на адресу не відомих мені негідних учителів. ДПА в 4-му класі ні на що не впливає — ні на річні оцінки, ні на переведення до п’ятого. Припиніть кошмарити дітей!» — висунула вимогу чиновниця. Потім застерегла педагогів: «Якщо не можете ніяк інакше вплинути на дітей, як тільки залякуючи їх брехнею, змініть роботу».

Геть брехню з українських підручників

УКОТРЕ вибухнув скандал, пов’язаний зі шкільними підручниками. Видавництво «Генеза», яке виконує бюджетні замовлення на випуск підручників, подало до суду позов про захист честі й гідності та відшкодування моральної шкоди на вчителя зі Львова. Відповідач — викладач географії та предмета «Захист Вітчизни» Класичної гімназії при ЛНУ імені Івана Франка Сергій Хараху. Коли на початку нинішнього навчального року його десятикласникам роздали новий підручник «Захист Вітчизни», автором якого є Микола Гнатюк, а видавцем — «Генеза», то вичитане там обурило викладача. Про це він написав у соціальній мережі й виклав у скарзі до Міносвіти: «У підручнику свідомо допущена брехня щодо історичних подій. Так, на стор. 38 вказано, що 1654 року було підписано договір між Україною та Росією. Але ж тоді ще не було Росії, а існувало Московське царство. Росія як назва країни з’явилась 1721-го. Так само як і спільної перемоги під Городком не було, але автор знову вказує про те, що «українські та російські війська…» Не було ніяких російських військ! Прошу перевірити цей підручник».

Конфлікт набув розголосу. У МОН за ініціативи міністра Лілії Гриневич відбулась нарада, на якій представники «Генези» й автор підручника пообіцяли виправити помилки, які знайдуть експерти. Але це не завадило видавництву подати в суд на Сергія Хараху. Слухання ще попереду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли чекати грошей
Читати
Розвиток уповільниться
Читати
В електронному форматі
Читати
Підготувалися до волевиявлення
Читати
«Гречкосії»: модернізація
Читати
Наближаємося до рівності
Читати
Радарів побільшає
Читати
Відкрито кордони Таїланду
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове