Архів
Вівторок,
26 березня 2019 року

№ 24 (19671)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Економічна «жовта лихоманка»

ФРАНЦІЯ. У Парижі вже 19-ті вихідні поспіль не вщухають протести проти уряду президента Еммануеля Макрона.

Докладніше...
Петиція проти Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Петиція проти Brexit на сайті парламенту зібрала понад п’ять мільйонів підписів громадян.

Докладніше...
Збережуть нейтральний статус

СЕРБІЯ. Президент Александар Вучич заявив, що країна не вступатиме до НАТО.

Докладніше...
Непримиренне протистояння

ІЗРАЇЛЬ. Уперше за останні п’ять років передмістя Тель-Авіва обстріляли із сектору Гази.

Докладніше...
Криза в освіті

ПОЛЬЩА. У Кракові майже півсотні шкільних учителів розпочали голодний страйк.

Докладніше...
Перемогла «партія військових»

ТАЇЛАНД. Відбулися перші з часів військового перевороту 2014 року загальні парламентські вибори.

Докладніше...
А президента спитали?

У РУМУНІЇ стався скандал через перенесення посольства країни з Тель-Авіва до Єрусалима.

Докладніше...
Перший у країні метрополітен

ІНДОНЕЗІЯ. У Джакарті вперше запустили метро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Згода будує, а незгода руйнує

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Олексієнка.

Валентин Бідний показує землі розбрату.

Технік-лаборант «Плиски-Агро» Тетяна Десятник та водій Андрій Желізний зважують вантажівку.

За Плисками, адміністративним центром однойменної ОТГ, на полях чорніє соняшник. Це, як кажуть у народі, «падалка» — самосійні рослини. Належить поле місцевому ТОВ «Плиски-Агро». Підприємство досить потужне, з власними складами, парком сучасної сільгосптехніки та зерносушарками. Чому ж поля не прибрані? У товаристві кажуть, що землі захаращені не з їхньої вини.

Втрачені мільйони

ДИРЕКТОР ТОВ «Плиски-Агро» Валентин Бідний працює в селі трохи не десять років. В агрономії розбирається не гірше за кандидата сільгоспнаук — доказом цього є показники врожайності та якість зернових.

У Плисках найвища нормативно-грошова оцінка землі — у межах 120 тисяч гривень за гектар ріллі. Власникам земельних паїв за оренду вгідь підприємство платить 9%, а це 9300 гривень «чистими» на руки. Сусідні господарства, які працюють на такій самій землі, платять також 9%, але через занижену нормативно-грошову оцінку люди отримують по 5 тисяч гривень. Утім, у більшості населених пунктів округи не платять і того. Що казати, коли у Хорошому Озері, де працює відома корпорація «Кернел», пайовикам, які вирішили забрати землю, не виплачують мізерних 2,5 тисячі гривень орендної плати, яку заборгували за рік. І управи на латифундистів не знайти — на все одна відповідь: «Подавайте в суд!»

У Плисках слово «суд» на слуху вже третій рік — триває тяганина між сільгосппідприємством та головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області. Причина — заблоковані чиновниками 585 гектарів земель держвласності, на які господарство має переважне право оренди.

— Починаючи з квітня 2016 року — більш ніж за півроку до закінчення терміну чинності угоди оренди — ТОВ «Плиски-Агро» неодноразово зверталося до ГУ Держгеокадастру області з листами про намір продовжити користування землями запасу, — розповідає один із засновників господарства Валерій Новицький. — Але щоразу ми одержували безпідставну відмову представників цієї установи...

Після того як юристи ТОВ «Плиски-Агро» виграли всі суди, третьою стороною процесу виступила… Плисківська сільрада.

— Ми платимо податки, а вони за наші гроші наймають і нацьковують на нас столичних адвокатів! — обурюється Валентин Бідний. — У підсумку програє громада. Так, за два роки бюджет Плисок недоотримав мінімум два мільйони гривень. Цим коштам можна було знайти застосування — освітлення, ремонт доріг, ремонт дитсадка...

ТОВ «Плиски-Агро» — єдине підприємство в селі, зареєстроване в ОТГ. Сума відрахувань господарства у місцевий бюджет досить пристойна. За словами Валерія Новицького, торік підприємство «підкинуло» 4 мільйони 765 тисяч гривень — це і орендна плата за землю, і майже 1,5 мільйона гривень податку із зарплат, так званого ПДФО (на підприємстві 100 працівників, і всі місцеві).

Незважаючи на те, що ось уже три роки доступ до 585 гектарів земель запасу заблокований, господарство щороку сплачує за них майже півмільйона гривень оренди. Здавалося б, керівництву ОТГ треба співпрацювати з господарями, які фактично утримують Плиски. Проте ситуація інакша. Окрім того, що сільрада продовжує блокувати в судах доступ до земель громади, навколишніми селами поширюють чутки, що автошлях Плиски — Велика Загорівка розбиває великовагова техніка ТОВ «Плиски-Агро».

Гроші сплачують, а дороги нема

ДИРЕКТОР господарства Валентин Бідний такі звинувачення цілком відкидає. «Цим шляхом вивозять продукцію всі кому не ліньки, — стверджує він. — Ми чітко відстежуємо, щоб на наших машинах не було перевантаження. І лише ми за власний кошт кілька разів на рік підсипаємо щебенем дорогу».

Автошлях через Плиски на «московську трасу» свого часу проклали, порушивши всі норми. Логічним виходом із ситуації, який улаштував би і довколишні сільгосппідприємства, і місцеву владу, став би ремонт дороги та контроль за перевантаженням.

У ТОВ «Плиски-Агро» щороку сплачують майже 2 мільйони гривень акцизу з пального, які мали б іти на ремонт та утримання доріг. Грошей цілком би вистачило, щоб зробити хороший автошлях. Пролобіювати перерахунок коштів на цей напрям мали б представники місцевої влади. «Ми хочемо нормально працювати. Якщо буде розуміння з боку сільської ради, повернемось обличчям до неї», — резюмує Валентин Бідний.

Чи готова до такої співпраці голова Плисківської ОТГ Марина Вірко, на жаль, дізнатись не вдалося. Її на місці не було. Подейкують, земельні питання довели керівницю до лікарні. Так, у Сиволожі на сході села вона знепритомніла. Наступного дня в Плисках відбулася сесія сільради, на яку вона також не прийшла.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли чекати грошей
Читати
Розвиток уповільниться
Читати
В електронному форматі
Читати
Підготувалися до волевиявлення
Читати
«Гречкосії»: модернізація
Читати
Наближаємося до рівності
Читати
Радарів побільшає
Читати
Відкрито кордони Таїланду
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове